• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Meme Kanseri Vakalarında Bilinen Yanlışlar Doğrular

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Meme Kanseri ülkemizin ve tüm dünya kadınlarını bekleyen tehlikelerden birisi. Son yıllarda bu hastalığa yakalananların sayısı oldukça arttı. Meme Kanseri hakkında kadınlarımızın bildiği bazı yanlışlar ve doğrular hakkında bir yazı hazırladık..

Yanlış Bilinenler: Kişinin ailesinde meme kanseri öyküsü yoksa kanser riski yoktur.

Doğru: Meme kanseri olan kadınların % 75'inin ailesinde meme kanseri öyküsü bulunmuyor. Kadın olmak tek başına meme kanseri riski taşımak anlamına geliyor.

Yanlış Bilinenler: Emzirmek meme kanserinden korur.

Doğru: Emzirmenin birçok yararı bulunuyor ancak meme kanserine yakalanma riskini sadece azaltıyor, tamamıyla yok etmiyor.

Yanlış Bilinenler: Kitle hissedilmeden kanser olunmaz.

Doğru: Kitle hissedilmeden de kanser olunabiliyor. Bu nedenle mamografi kanserin erken teşhisinde önemli rol oynuyor.

Yanlış Bilinenler: Mamografi ağrı veren bir işlemdir ve memeye zarar verebilir.

Doğru: Mamografi sırasında meme baskılanıyor. Bu rahatsızlık veren bir durum olsa da memeye zarar vermiyor ve genelde ağrı
duyulmuyor. Mamografi çekiminin memenin daha az hassas olduğu adet dönemi sonrasına denk getirilmesi, bu rahatsızlığı azaltabiliyor.

Yanlış Bilinenler: Meme kanseri ağrı verir.

Doğru: Çoğu erken evre meme kanserinde ağrı olmaz. Ancak nadir de olsa ağrı, acı ve yanma hissi ortaya çıkabiliyor.

Yanlış Bilinenler: Memede saptanan kitlelerin çoğu kötü huylu tümörler yani kanserdir.

Doğru: Memedeki çoğu kitle kanser değildir. Yine de kitlenin zararsız olduğunu varsaymak yerine kesin tanı için bir uzmana başvurmak gerekir.

Yanlış Bilinenler: Mamografi sonucu 'negatif' ise endişelenecek bir şey kalmamış demektir.

Doğru: Mamografi, meme kanserlerinin yüzde 10 ila 15 kadarını ortaya çıkarmıyor. Her türlü şüpheli kitle durumunda ileri tetkikler yaptırmak gerekiyor.

Yanlış Bilinenler: Memedeki kitlenin kötü huylu olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka genel anestezi altında cerrahi yöntem kullanılmalı.

Doğru: Çoğu meme kanseri, cerrahi girişim gerekmeden lokal aneztezi altında iğne biyopsileri ile teşhis edilebiliyor.

Yanlış Bilinenler: Radyoterapi alan kadınlar, radyoaktiviteye sebep olabileceği için arkadaşları ve aileleri ile fiziksel temastan kaçınmalılar.

Doğru: Meme kanseri tedavisinde uygulanan X-ray ışınları vücutta kalıcı değil. Tedavi bölgesine özen göstermenin dışında insanlara temas etmemeyi gerektirecek bir durum yok.

Yanlış Bilinenler: Koltuk altındaki lenf nodlarının hepsi alındığında, kol her zaman şişer.

Doğru: Koltukaltındaki lenf nodülleri alındığında, bazı kadınlarda etkilenen kolun şişmese görülebilir (Lenf ödem). Yine de daha az radikal ameliyatla ve el ve kolu kullanırken maksimum özen gösterildiğinde, genellikle kolda şişme daha az görülüyor ve görülse de şişme ciddi boyuta ulaşmıyor.

Yanlış Bilinenler: Radyasyon terapisi, meme derisini yakıyor ve zarar veriyor.

Doğru: Meme kanseri tedavisinde X-ray kullanımı, ciltte güneş yanığına benzer geçici kızarıklığa sebep olabiliyor. Tedavi bittikten sonra bu kızarıklık zamanla azalıyor.

Yanlış Bilinenler: Bayan hastalar meme kanseri tedavisi bitmiş de olsa, hamile kalmamalı.
Doğru: Tedavisi bitmiş ve kanser nüksü olmayan kadınların hamilelikten kaçınmasına gerek yok.

Yanlış Bilinenler: Kemoterapi sadece, ileri evre meme kanserli hastalara uygulanıyor.

Doğru: Kemoterapi, meme kanseri olan çoğu kadına uygulanıyor. Kanserin erken evresindeki kadınlarda da yaşam süresini uzatmaya ve tekrarlamasını önlemeye yardım ediyor. Kemoterapi aynı zamanda, ameliyat öncesi tümörün boyutunu küçültmek için de uygulanıyor.

Yanlış Bilinenler: Meme kanseri geçiren bir kadın, bundan sonraki yaşamında her yıl kemik taraması, CT taraması, röntgen ve kan testleri yaptırmalı.

Doğru: Bazı vakalarda bu ek testler gerekebilir ancak en az 5 yıl kanser nüksü olmadan sağlıklı kalabilen kadınlar için sadece yıllık
rutin fiziksel muayene ve mamografi öneriliyor. Eğer radyoterapi almışsa her yıl akciğer röntgeni de istenebilir.

Yanlış Bilinenler: Meme kanseri teşhisi, hastanın çocuklarından, onları korumak için saklanmalı.

Doğru: Çok küçük çocuklar bile, aile düzenlerinde oluşan değişikliğin sebebi onlara anlatılmıyorsa, korkabilir, kızgınlık, depresyon, gerginlik gibi duygular hissedebilirler. Soru sormalarına izin verilmeli, anlayabilecekleri dille gerçekler anlatılmalı.

Yanlış Bilinenler: Tedavi kararını çabuk almak ve aile üyelerini karar sürecine dahil ederek sorumluluğu onlara yüklememek gerekir.

Doğru: Meme kanseri tüm aileyi etkiliyor. Ailede her bireyin bu hastalıkla ilgili dikkate alınması gereken duyguları; korkuları ve öfkeleri var. Tüm tedavi seçeneklerini ve etkilerini açıkça tartışmak en doğru yöntem. Ortak karar vermek, aile ilişkilerini güçlendirebilir ve tedavi sonrası uyum sürecini herkes için kolaylaştırabilir
 
Top