• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

İmplant Sonrası İltihap

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
implantların iltihaplanması erken veya geç dönemde olabilir. İmplant bölgesinde enfeksiyon oluşması, hekim kaynaklı ya da hastadan kaynaklı olabilir.

Nedenleri:

Yeterince steril bir çalışma yapılamamışsa,
İmplant, çene kemiği içerisinde çepeçevre sarılacak şekilde doğru açıda yerleştirilmemişse,
İmplanta uygun olmayan bir alana zorlama bir şekilde implant uygulanmışsa,
Doğru ve iyi bir yumuşak doku örtülmesi yapılmamışsa,
İmplant yaptıran kişinin ağız hijyeni iyi değilse,
İmplantın yerleştirilmesinin hemen sonrasında hasta, hekim tavsiyelerine uymamışsa, alması gereken ilaçları düzenli almamışsa,
İmplant üstü protez iyi kurgulanmadığı için protezden kaynaklı istenmeyen kuvvetler implanta geliyorsa,
Hasta aşırı sigara içiyorsa,
Periyodik bakım ve tartar temizliğini yaptırmıyorsa, rutin kontrollerine gelmiyorsa,
gibi bir çok sebep implantın bulunduğu alanın iltihaplanmasına, o bölgede enfeksiyon başlamasına sebep olabilir. Enfeksiyon yaşanan durumlarda acil olarak hekiminize başvurmanız implant ve genel sağlığınız açısından son derece önemlidir.


Enfeksiyon varlığı nasıl anlaşılır:


Ameliyattan sonraki dönem yüzde oluşacak şişliğin geçmemesi (ilk iki gün içerisinde oluşabilecek ödemle karıştırılmamalı), yüksek ateş, operasyon bölgesinden sarı iltihap akması enfeksiyon belirtisi olabilir. Uzun dönemde ise implant bölgesinde diş etinde şişlik, sivilce gibi fistül ağzı oluşması gibi belirtiler enfeksiyon nedeni olabilir.

Tedavi:


Erken dönem teşhislerde implant kaybedilmeden hasta tedavi edilebilir. İlgili enfeksiyon bölgesi cerrahi aletlerle ya da lazerle temizlenip, strelize edildikten sonra uygun antibiyotik tedavisi ile sorun ortadan kalkabilir. Geç teşhis ve tedavinin başarısız olduğu durumlarda implant çıkartılarak enfeksiyon bölgesi temizlenir ve antibiyotik tedavisi uygulanır. İlgili bölge iyileştikten sonra gerekli durumlarda kemik güçlendirmesi yapılarak implant yeniden yerleştirilebilir. İyileşme süreci iltihabun etkilediği kemik defktinin düzeyine bağlıdır. İyileşme 1 hafta içerisinde olabileceği gibi 6 ay içerisinde de olabilir.
 
Top