Hırvat Yemekleri - Dünya Mutfağı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
JANJECAJUHA (HIRVATİSTAN) / Kuzu Çorbası

  • 400 gr. kemiksiz koyun eti
  • 2 havuç
  • 1 kereviz
  • 2 patates
  • 2 şalgam
  • 1/4 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı kıyılmış beyaz lahana
  • 2 yumurta sarısı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 baş soğan
  • 1 defne yaprağı
  • bir tutam kırmızı pul biber
  • 1 limonun suyu
  • 10 cl. krem
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı Vegeta veya kuru sebze tozu
  • karabiber
  • tuz


Eti küçük küpler halinde kesin. Yıkayıp derin bir tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve et iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişme sırasında zaman zaman tencerenin kapağını açıp etin üzerinde köpük varsa bir kevgirle alın ve atın.
Pirinçleri yıkayıp, küçük bir tencerede kaynattığınız suya atın ve 10-15 dakika kadar pişirin. Lahanaları yıkayıp, haşlayın. Et pişerken kök sebzeleri, soğanı ve sarımsakları soyun ve hepsini küçük küpler halinde kesin. Maydanozu kıyın. Etler pişince, kök sebzeleri, soğanları ve sarımsakları üzerine ilave edin. Hepsini 15 dakika daha kaynatıp, tuzu, karabiberi, pul biberi, defne yaprağını ve Vegeta'yı ekleyin. Haşladığınız pirinci ve lahanaları süzüp, çorbanın içine atın birlikte 1-2 dakika kaynatın.
Daha sonra yumurta sarılarını ve limon suyunu kreme ilave edip biraz çırpın. Ateşi kısıp, krem karışımını kaynayan çorbanın içine yavaş yavaş karıştırarak ilave edin.
Tencereyi hemen ateşten alarak üzerine kıyılmış maydanoz serpin sıcak sıcak servis yapın.

Not: Eğer tüm yukarıda verdiğim kök sebzeleri bulamazsanız sadece iki veya üçünü miktarlarını biraz artırarak kullanabilirsiniz. Yalnız, çorbanızda pırasa kullanmayın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ÇOBAN GÜVECİ (HIRVATİSTAN)

  • 1 kg. kuşbaşı dana eti
  • 2 baş soğan
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 3/4 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı konserve domates suyu
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı Vegeta veya kuru sebze tozu
  • 2 defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı toz tatlı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • bir tutam tuz
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ

Derin bir kapta unu, bir tutam tuz ve yumurta ile karıştırın, bir tatlı kaşığı Vegeta ilave edin, tekrar karıştırarak kıvamlı bir hamur haline getirin.
Soğanları temizleyip ince ince kıyın. Sarımsakları soyun döverek bir kenara bırakın. 4 çorba kaşığı sıvıyağı tencereye koyun, üzerine soğanları atın bir karıştırıp içine etleri ilave edin. Hep birlikte karıştırarak hemen acı ve tatlı kırmızı biberleri, 2 defne yaprağını, tuzu, 1 tatlı kaşığı Vegeta'yı ve karabiberi ilave edin. Karıştırarak etler altınımsı kahverengi oluncaya kadar kavurun. Dövülmüş sarımsakları kavrulmuş etlerin üstüne atın ve 1 su bardağı domates suyunu ve sıcak suyu ekleyin. Etler yumuşayıncaya kadar 1 saat pişirin.
Etlerin piştiğini kontrol ettikten sonra, hazırladığınız hamurdan kaşığın burnu ile serçe parmağın yarısı kadar lokmalar alarak pişen etin suyuna atın. Tekrar, hamurlar pişip hemen hemen iki misli oluncaya kadar 5-6 dakika daha kaynatın ve tencereyi ateşten alın. "Dumpling" leriniz pişince makarna gibi olur ve yemeğinize çok lezzet verir.
Daha sonra geniş bir servis kabına alarak sıcak olarak servis yapın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
LİGNJE S KRUMPİROM (HIRVATİSTAN) / Fırında Patatesli Kalamar

  • 500 gr. kalamar veya dondurulmuş kalamar
  • 1,5 kg. patates
  • 100 ml. zeytinyağı
  • 3 iri diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı Vegeta veya kuru sebze tozu
  • 1/2 su bardağı galeta unu
  • 30 gr. tereyağı
  • 1/2 demet maydanoz
  • karabiber
  • tuz

Kalamarları yıkayın. 2 cm. kalınlığında halkalar halinde kesin. Patatesleri soyun ince yuvarlak dilimler halinde kesin. Maydanozları ince ince kıyın. Sarımsakları dövün.
Fırına girecek biraz derin bir kabın dibine zeytinyağının yarısını koyun. Üzerine patateslerin yarısını dizin. Patateslerin üzerine kalamarları yayın. Kalamarların üzerine kıyılmış maydanozların yarısını, tuzu, karabiberi ve Vegeta'yı serpin. Tekrar kalan patatesleri üzerine düzgünce dizin. Kalan zeytinyağının içine dövülmüş sarımsakları ilave edin ve patateslerin üzerine gezdirin. Biraz daha tuz ve karabiber serpin.
Fırın kabının üstünü bir kapakla veya alüminyum kağıtla kapatarak önceden 220 derecede kızdırdığınız fırında 45 dakika pişirin.
Yemeğin pişmesinden 5 dakika önce küçük bir tavada tereyağını kızdırın. İçine galeta ununu atıp karıştırarak, galeta unu altınımsı bir renk alıncaya kadar kavurun ve bir tabağa yağı ile birlikte boşaltın. Yemeğiniz pişince fırından çıkarın, hazırlamış olduğunuz tereyağlı galeta ununu bol olarak üzerine serpin. Kızdırdığınız fırın ızgarasının altına koyarak, galeta unu kızarıp, patateslerin uçları yer yer hafif altınımsı bir renk alıncaya kadar kızartın. Yemeği servis yaparken üzerine kalan kıyılmış maydanozları serpin ve içinde piştiği kaptan servis yapın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
STRUKLE (HIRVATİSTAN) / Yufka Çorbası

  • 1 adet yufka
  • 1 kg. yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 1 baş soğan
  • 150 gr. tereyağı
  • 1 demet maydanoz
  • 4 çorba kaşığı krem
  • 1 çorba kaşığı Vegeta veya kuru sebze tozu
  • 1 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı toz tatlı kırmızı biber
  • bir tutam tuz (isteğe bağlı)
  • 1,5 litre sıcak su
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ

Soğanı ince ince kıyın. Derin bir tencereye 3 çorba kaşığı sıvıyağı koyun, biraz kızınca içine soğanları atın. Çevirerek biraz kavurun ve içine sebze tozunu, tuzu, acı ve tatlı kırmızı biberi ilave edin, tekrar karıştırarak içine suyunu koyun ve kaynamaya bırakın.
Tereyağını eritin biraz soğuyunca, 1 kg. yoğurdun içine ilave edin, 2 yumurtayı üstüne kırın ve hepsini birlikte karıştırın. Yufkayı mutfak tezgahının üzerine serin. İçine, hazırladığınız yumurta, yağ ve yoğurt karışımını yayın. Yufkayı bir ucundan tutarak yoğurdun üzerine kıvırın ve yuvarlayarak kapatın. Kalın ve uzun olarak hazırladığınız Strukle'yi 3 parmak kalınlığında parçalar halinde kesin. Tencerede kaynamakta olan yağlı ve soğanlı suyun içine atın, kaynamaya bırakın. Bu arada maydanozları ince ince kıyın ve tencerede kaynamakta olan Strukle'nin üzerine serpin, kremi de ilave ederek karıştırın. Tencerenin kapağını yarım kapatarak yufkalar yumuşayıncaya kadar orta ateşte 6-7 dakika pişirin. Strukle'niz piştikten sonra ateşten alarak sıcak sıcak servis yapın.

Not: Vegeta tuzlu olduğu için yemeğinize tuz eklemeseniz de olur.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
DALMAÇYA USULÜ SOS (HIRVATİSTAN)

Rafine edilmemiş koyu ev tipi zeytinyağında dövülmüş sarmısağın dinlendirilmesi ile yapılır.
 

Top