Gebelik öncesi beslenme

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Gebelik öncesi beslenme

Kendinizi hamile kalmaya hazır hissetmeye başladınız. Artık korunmuyorsunuz ve sizden bir parça dünyaya getirmek için can atıyorsunuz.
O zaman artık sadece kendinizi değil bebeğinizi de düşünme vakti geldi. Bazı şeylerden fedakarlık etme ve pek çok konuya özen gösterme zamanı... Beslenme de en önem verilmesi gereken konulardan biri. Bu konuda Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan' a danıştık.

Alkol ve sigaraya son
Gebelik planlanıyorsa ilk yapılması gereken sigara içiliyorsa bırakılması, alkol tüketiminin sonlandırılmasıdır.

Uygun Kilo
Anne adayı gebelikte yetersiz veya fazla ağırlık kazanımına bağlı sorunlar yaşamamak için ideal ağırlığına kavuşmalıdır. Gebelik sürecinde de ortalama 10-14 kg arası artış
planlanmalıdır.

Kafein Kullanımı ve Fiziksel Aktivite
Bu süreçte kafein alımının azaltılması besin öğelerinin emilimi ve kullanımı açısından gerekmektedir. Düzenli fiziksel aktivite de çok daha rahat bir sürecin geçirilmesine yardım eder.

Folik Asitin Önemi
Bu süreçte düzenli folik asit alımı çok önemlidir. Doktor kontrolünde destek yapılması önerilir. Üç ay evvelden folik asit kullanımına başlanabilir.

Demir, kalsiyum ve C vitaminin Önemi
Demir depolarının arttıtılması için kırmızı et ve yumurtadan yaralanılmalı, bu yiyeceklerle beraber bir c vitamini kaynağı -taze sebze-meyve- tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Kalsiyum hem annenin hem bebeğin kemik yapısını etkileyeceğinden süt-yoğurt-peynir tüketimine özen gösterilmeli, D vitamini kaynağı olarak her gün 15-20 dk arası güneşten faydalanılmalıdır.

Balık Tüketimi
Kan ve doku omega-3 düzeylerini arttırmak için balık tüketimine özen gösterilmeli. Balık tüketilirken çeşitlilik yapmaya özen gösterilmelidir.

Yapay tatlandırıcılara son
Bu süreçte ve gebelik sürecinde tatlandırıcı ve tatlandırıcı içeren ürünlerden kaçınılmalıdır.

Sıvı Tüketiminin Önemi
Tam vücut dengesini sağlayabilmek, alınan tüm besin öğelerini vücuda alıp, kullanabilmek için sıvı tüketimine özen göstermeli. Günlük alınan sıvının yarısını su, geri kalanını taze sıkılmış sebze-meyve suları, bitki-meyve çayları, ayran, süt gibi içecekler oluşturmalı.
 
Top