• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Ehliyet ve Sürücü Kursları Hakkında Bilgiler

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Fahri Trafik Müfettişi nasıl olunur?

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 4199 Sayılı kanunla değişik Ek.6. maddesi hükümlerine göre yayımlanarak yürürlüğe giren “ Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği ” nin 5 ve 6. maddelerinde fahri trafik müfettişi olacaklarda aranılacak şartlar ve müracaat şekli belirtilmektedir. Buna göre;

1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2) En az 40 yaşında olmak,

3) Yüksek okul mezunu olmak,

4) En az 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olmak,

5) Asli kusurlu trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak,

6) Müracaat tarihinden geriye doğru toplam 5 yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,

7) Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,

8) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılı suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,

Şartlarına haiz bulunan kişilerden müfettişliğe istekli olanların 2 adet vesikalık fotoğraf, sürücü belgesi ile sabıka kaydını gösterir belgelerin birer suretini dilekçesine ekleyerek ikametgâhının bulunduğu İl Valiliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
YAŞ ŞARTI

1. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü belgesi alacakların on yedi,

2. B ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların on sekiz,

3. C,D ve E sınıfı sürücü belgesi alacakların yirmi iki, (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokulları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.) yaşını bitirmiş olmaları zorunludur

ÖĞRENİM ŞARTLARI
F, G ve H sınıfı sürücü belgesi alacakların ilkokulu, A1, A2, B, C, D ve E sınıfı sürücülerin en az ortaokulu veya 8 yıllık temel eğitimi bitirmiş bulunmaları, gerekmekle birlikte bu şart 05.07.2006 tarihinden itibaren beş yıl süreyle aranmaz. ilkokul mezunu olmaları yeterli sayılır.

SAĞLIK ŞARTLARI
Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik gereğince, sürücü adaylarının genel sağlık muayeneleri pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Tabiplerce düzenlenen raporlar, resmi kurumlarda kurum mühürü ile, özel hastanelerde başhekimlerce, diğer özel sağlık kuruluşlarında sağlık kuruluşunun mesul müdürünce, muayenehanelerde ise muayenehanenin bulunduğu ilçenin sağlık grup başkanlığı, sağlık grup başkanlığı bulunmayan merkez ilçelerde il sağlık müdürlüklerince, isim ve imza yönünden onaylanması gerekmektedir.

Tabiplerce verilen sağlık raporlarının gerçeğe uygun olmamasının tespiti halinde bu raporlar geçersiz sayılır ve sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu tabipler bir daha sürücü adayı sağlık raporu veremez ve daha sonra verecekleri raporlar geçersiz sayılır. Bu husus Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir. Aile hekimliği uygulamasına geçilmiş illerde bu raporlar Toplum Sağlığı Merkezi tarafından da verilebilir.

EĞİTİM VE SINAV ŞARTI
Sürücü belgesi alacakların, Sürücü kursuna katılmış ve yapılan sınavları da başararak sertifika almış olmaları.

HÜKÜMLÜ OLMAMA ŞARTI
765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 403 ve 404 üncü maddeleri (bir defa) ile 572/2-3 maddelerinden ikiden fazla ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun’un 28 ve 29 uncu maddeleri, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun’un 12.nci maddesinin 3.üncü ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giymemiş olmaları zorunluluğu bulunmakta olup,20.12.2005 tarihli uygulama talimatı ile, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 403 ve 404 üncü maddeleri ile 572/2-3 maddelerinin yerine, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188, 190 ve 191 inci maddelerinden, 1918 sayılı Kaçakçılııın Men ve Takibine Dair Kanun’un 28 ve 29 uncu maddelerinin yerine 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 6.ncı maddesinden, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin 7.nci fıkrasından hüküm giymemiş olmaları zorunluluğu bulunmaktadır.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
1. Sertifikanın aslı.
2. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
3. Diploma aslı.
4. Şoförler Derneğinden dosya (Dosya içindeki evraklar nüfus bilgilerine göre doldurulacaktır.)
5. Sağlık Raporu (aslı) (1 Yıl Geçerli)
6. Sabıka Kaydı (aslı) (1 Yıl Geçerli)
7. Kan grubu belgesi
8. Maliyeden harç makbuzu (Sürücü belgesi sınıfına göre)
9. Üç adet fotoğraf
1o. Öğrenim belgesi
NOTLAR:
* Sürücü sertifikaları mutlaka alındaki yerdeki tescil kuruluşunca sürücü belgesine dönüştürülür.
* Sürücü Olur Sağlık Raporunun mutlaka sertifika alınan il'de faaliyet gösteren yetkili bir sağlık biriminden alınması gerekmektedir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
1-Sürücü kursu ehliyet sınavları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldığı için Teorik sınav ücreti
* 50 TL

2-Direksiyon sınav ücreti Direksiyon sınavı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır o ilçede sınava giren aday sayısına göre sınavlarda değişiklik gösterebilir.
*20 ile 50 TL arası

3-Sağlık raporu ücreti.Sağlık raporunuzu kursun anlaşmalı olduğu klinikten alırsanız ortalama
*40 TL civarında
Aile hekim lerinden ücretsizde alabilirsiniz


4-Sürücü belgesi ehliyet harcı alacağınız ehliyet sınıfına göre değişir Maliyeye yatırılır ehliyet harçları aşağıdaki gibidir.

A2 sınıfı ehliyet harcı 96,35 TL
B sınıfı ehliyet harcı 290,10 TL
H sınıfı ehliyet harcı 96,35 TL
D,E,G sınıfı ehliyet harcı 483,80 TL

5-Ehliyet kart bedeli emniyete mürcaat ettiğinizde ödenir Tüm ehliyet sınıfları için aynıdır tutarı..
*87 TL

6-Şöförler cemiyeti evrakı denilen mavi dosya,ek18,örnek5 (gbt sorgulama kağıdı) siz şahsi olarak cemiyetten alsanız 3-4 liralık bir evraktır.Kursta doldurulsa ve dışarda yaptırsanız en fazla
*10 TL

Bir ehliyetin masrafları bunlardır kalmadığınız taktirde bu masrafların haricinde herhangi bir masrafınız olmaz.Alacağınız sertifika sınıfına göre hesabınızı yapabilirsiniz.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
A2 Sınıfı (motorsiklet)

A2 Ehliyet İçin Yaş Sınırı : 17 (Yaşını doldurup 18 den gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)
Kullanabildiği Araçlar : Mobilet, Motorsiklet, Scooter

B Sınıfı (Otomobil)

B Ehliyet İçin Yaş Sınırı : 18 (Yaşını doldurup 19 dan gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)
Kullanabildiği Araçlar : Otomobil, Minibüs, Kamyonet

D Sınıfı (Çekici, Tır)
D Ehliyet İçin Yaş Sınırı : 22 (Yaşını doldurup 23 den gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)
Kullanabildiği Araçlar : Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon, Çekici, Tır

E Sınıfı (Otobüs)

E Ehliyet İçin Yaş Sınırı : 22 (Yaşını doldurup 23 den gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)
Kullanabildiği Araçlar : Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon, Otobüs

G Sınıfı (İş Makinaları)

G Ehliyet İçin Yaş Sınırı : 18 (Yaşını doldurup 19 dan gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)
Kullanabildiği Araçlar :İş Makinaları

H Sınıfı (Engelliler İçin)

H Ehliyet İçin Yaş Sınırı : 17 (Yaşını doldurup 18 gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)
Kullanabildiği Araçlar : Özel Otomobil (Engellilere Yönelik)
 
Top