• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Çocukluk Çağında Döküntülü Hastalıklar

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Hepsine kızamık dediğimiz bu altı tür döküntü hastalığının adları ve farkları neler?

Her kırmızılığın adı kızamık değildir!
Çocuğun savunma sistemi gelişmekte olduğu için çocukluk çağında görülen birçok hastalık vardır. Ancak çocukluk çağına ait bazı döküntülü hastalıklar vardır ki hepimiz biliriz. İlginçtir, bunların hepsine tarih içinde kızamık denirmiş. Ama aralarındaki fark tespit edildikçe bu hastalıklara farklı isimler verilmiş. İşte kızamık hastalığının 6 hali...

Kızamık (birinci hastalık)
Bu hastalık tanımlanan ilk çocukluk çağı döküntülü hastalıktır. Bir virüs bu hastalığa neden olur ve çoğu zaman solunum yolu veya doğrudan temas ile bulaşır. Herhangi bir belirti yapmadan vücutta 10 gün boyunca hazırlık yapar ve ardından 4 gün boyunca nezleye benzer belirtilerle karşımıza çıkar. Bu 4 günün ardından ateş devam eder. Özellikle kulak arkasıyla alından başlayan ve üç gün içinde boyundan aşağıya vücudun geriye kalan kısımlarına geçen kırmızı noktalar belirir. Bu noktalar genişler ve birleşir. Ardından döküntüler geriler ve kaybolur.

Kızamık hafif atlatılırsa genelde herhangi bir sorun yaratmaz ama ağır geçerse zatürree, havale, körlük, beyin hasarı hatta ölüme bile neden olabilir. Kızamığın en iyi tedavisi önlemdir, yani aşı. Ülkemizde 12-15 ay arasındaki dönemde aşı uygulanır ve tekrarı 4-6 yaş arasında gerçekleşir.

Kızıl (ikinci hastalık)
Beta mikrobu yani A grubu betahemolitik streptokok bakterisi nedeniyle meydana gelen bir döküntülü hastalık (Beta demek gerçekten daha kolay!) Tipik olarak yüksek ateş, boğaz ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı görülür. Yaklaşık 12 saat sonra ateş devam ederken döküntü başlar. Döküntü ince ve kırmızı noktacıklardan oluşur ve zımpara kağıdı gibi ele gelir. Aynı zamanda dudak çevresi soluk olur, yanaklar da kızarmıştır. Takip eden günlerde döküntü solar ve altı haftaya kadar da pullanarak geçer. Bazen dilde kırmızı ve içinde noktalar olan çilek benzeri bir görüntü olabilir.

Tedavide antibiyotikler kullanılır ve çoğu zaman herhangi bir sorun yaratmadan geçer. Bu hastalık iyi tedavi edilmezse, ne yazık ki ileride çocukta romatizmal kalp hastalığı olasılığı artar.

Kızamıkçık (üçüncü hastalık)
Bir virüsün neden olduğu bir hastalık. Çok bulaşıcıdır ve bu bulaşıcılık 14 gün sürer. Genelde çok hafi f atlatılır. Hafif bir kırmızı döküntüyle birlikte hafi f ateş ve boyun veya kulak arkasında şişmiş bezecikler oluşur. Ama bu hastalık hamileliğin özellikle ilk üç ayında geçirilirse o zaman gelişmekte olan bebekte sağırlık, gelişimsel kalp hastalığı, körlük, zeka geriliği, karaciğer hastalığı ve kemik hastalıkları söz konusu olabilir. Bu nedenle günümüzde çocuklar artık kızamık aşısı ile birlikte aynı aşı içinde kızamıkçık aşısı da olur.

Dördüncü Hastalık (stafi lokok infeksiyonu)
Bu hastalığın varlığı yıllar boyu tartışılmıştır. Sonunda stafi lokok adında bir mikrobun salgıladığı bir zehrin yarattığı bir döküntülü hastalık olduğuna karar verilmiştir.

Beşinci Hastalık (erythema infectiosum)
Parvovirüs B19 adındaki bir virüsün yarattığı döküntülü hastalıktır. Seyirde virüs vücuda girdikten yaklaşık 10 gün sonra belirtiler (baş ağrısı, kas ağrıları, hafif ateş) başlar. Yaklaşık bir hafta sonra yanaklarda 'tokat yemişçesine' kızarıklık gelişir. Birkaç gün sonra ise tüm vücutta ince, kırmızı bir döküntü belirir. Bu hastalığın bittiği anlamına gelir.

Altıncı Hastalık (exanthem subitum)
Bu hastalık insan herpesvirüs 6 ve bazen de 7 adında bir virüs nedeniyle oluşur. Genelde 6 ay-3 yaş arasında ortaya çıkar. Üç beş gün kadar yüksek ateş yapar. Ardından ateş düşer; gül renginde döküntü boyun ve gövdede kendini belli eder. Döküntü kaşıntıya neden olmaz ve genelde 2 günde kaybolur.
 
Top