Bitkilerde analiz yapmak için numune nasıl alınır?

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Bitki numunelerinin alınmasında en önemli kriter numunenin alındığı alanı temsil etmesidir. Usulüne uygun olarak alınmamış numunelerde, analizler en uygun şartlarda dahi yapılsa sonuçlar yanıltıcı olacaktır. Bu nedenle numunelerin usulüne göre alınmasına özen gösterilmelidir. Bitki numunelerinin alınmasında her türlü şartlara uygulanabilir basit bir yöntem mevcut değildir, amaca, bitki tür ve çeşidine, incelenecek elemente göre farklılıklar göstermekle birlikte genel bir tanımla bitkide gelişmesini tamamlamış en genç yapraklar numune olarak alınmalıdır.

Genel olarak numune alınan bitkiler, gelişmeleri bakımından ve herhangi bir eksiklik bakımından aynı özellikte olmalıdır. Aksi halde, kıyaslama yapılacaksa sağlıklı ve eksiklik gösteren bitkilerden ayrı, ayrı numune alınmalıdır. Genel olarak bir alanı temsil etmesi için o alanda bulunan bitkilerin en az %20' sinden yaprak numunesi alınmalıdır. Bitki numuneleri genel olarak yaprak ayası ve sapları birlikte olmak üzere 60 - 80 adet alınmalıdır.

Usulüne uygun olarak alınan numuneler, bez torbalar içerisinde aynı gün laboratuvara ulaştırılmalıdır. Eğer ulaştırılamayacak ise polietilen torbalarda buzdolabında saklanmalıdır. Diğer bir yöntemde ise buz kutuları araziye götürülür, yaprak numuneleri alındıktan sonra buz kutularına konur ve laboratuvara ulaştırılır. Bitkilerin, koparıldıktan sonrada solunuma devam ettiği ve bozulmanın hızlı bir şekilde başlayacağı unutulmamalıdır.
 
Top