Azeri Yemekleri - Dünya Mutfağı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ABGUST (AZERİ)


  • Bir kilo nohut
  • Kuzu kemiği
  • Patates
  • Kuru soğan

1 kilo nohut suya basılır (konserve nohut kullanılıyor ise gerekmez). Çoktan kavurma olmus kuzunun ilik dolu kemikleri toplanır ve ateşin üzerine silme su dolu bir tencereyle yerlestirilir. Kuvvetli kamp atesinde en az iki saat kaynatılır, kaynarken çıkan köpük kaşıkla alınır. Patatesler soyulur ceviz boyunda kesilir, soğanlar yine aşağı yukarı ceviz boyunda kesilir, varsa sarmısak soyulur, aksamdan ıslanmış nohut ile kaynayan kemiklerin bulunduğu tencereye eklenir. Buharlaşmadan kalan suyun miktarına gore göz kararı bir miktar su ilave edilebilir. Tekrar ateşin üstüne konur, patatesler yumusayıncaya kadar kaynatılır, o ara tuzu eklenir, yağa gerek yok. Yanına bulgur pilavı yapılabilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
TİKE (AZERİ)

Malzemeler
  • Kişi başına 350g koyun eti
  • 1 adet soğan
  • reyhan
  • karabiber ve tuz


Yapılışı
Tike kebap için koyun etinden 35-40 g'lık parçalara doğranır. Hazır olan etler şişe takılır ve etler tuzlanır, mangalda kızartılır. Et şişe takılırken hem yağlı hem de yağsız olanlardan alınmalıdır. Tike kebabın her tarafının iyice pişmesi için şişler arada bir çevrilir. Tike kebap hazır olunca sıcak olarak sofraya verilmelidir. Tike kebabın üzerine halka şeklinde doğranmış soğan ve maydanoz koyulur. İlave olarak ta tike kebabın yanına; sumak, karabiber ve tuz koyulur. Yazın tike kebabın her payına 100g şişte kızartılmış domates koyulur.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
GÜRZE (AZERİ)

Malzemeler
  • Kişi başına 200 g koyun eti
  • 80 g buğday unu
  • 25 g yağ
  • yumurta
  • 50 g yoğurt
  • 0.1 g tarçın
  • karabiber ve tuz


Yapılışı
Gürze için et soğan ile birlikte kıyma makinesinden geçirilir, üzerine karabiber, tuz koyup karıştırılır. Ve tavada kavrulur. Una tuz (bazen yumurta), su koyarak katı hamur yapılır. 1 mm kalınlığında yayılır ve çapı 5 cm olacak daireler kesilir. Hazır olan kıymadan dairelerin ortasına koyulur ve bir ucu açık kalacak şekilde kapatılır. Hazır olduktan sonra bulyonda pişirilir. Gürze bulyonun üzerine çıktığında pişmiştir. Sofraya verilirken bulyondan alınan gürzeler tabağa koyulur, üzerine yağ ve kıymanın geri kalan kısmı dökülür. Sonra üzerine tarçın atılır, ayrıca tabakta ise yoğurt koyulur.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
AZERİ USULÜ YAPRAK SARMASI

Malzemeler
  • Kişi başına 150 g et
  • 0.2 g tarçın
  • 25 g yağ
  • karabiber ve tuz
  • 50 g tuza koyulmuş veya 20 g taze yaprak
  • 1 adet soğan
  • 20 g pirinç
  • 50 g yoğurt
  • 20 g maydanoz ve dereotu
  • nane


Yapılışı
Et yağsızsa ete yağ koyulur. Et soğanla kıyma makinesinden geçirilir.Kıymaya ince doğranmış sebze, karabiber, tuz, pirinç katılarak karıştırılır. Üzüm yaprağının sapı kesilir, yıkanır ve kaynar soda yumuşatılır. Tuza koyulmuş yapraklar suda yıkanır, kaynar suda bir az kaynatılır. Her yaprağa 25 g olacak şekilde kıyma koyulur, sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine bir az bulyon dökülür ve pişirilir.Yaprak sarması kısık ateşte 50-60 dakika sürede pişirilir. Sofraya verilirken yanına sarımsaklı yoğurt koyulur.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
SUBA (AZERİ)

Malzemeler
2 adet orta boy Patates
3 adet orta boy Havuc
4 adet orta boy Pancar
Ton Baligi
Mayonez

Yapılışı
Patatesler kup kup dogranip haslanir. Havuc ve pancar haslandiktan sonra rende yapilir. Yuvarlak bir kaba Patates mayonez ile karistirilip en alta yerlestirilir karisima cok az karabiber ve tuz ilave edilebilir. Uzerine havuc mayonez ile karistirilip kat seklinde yerlestirilir. Mayonezin cok fazla kullanilmamasi iyi olur. Havucun uzerine ton baligi yagsiz olarak yaydirilir. baligin uzerine istenirse 1 tabaka daha mayonezli patates eklenir. en uste pancar rendeleri tum karisimi kaplayacak sekilde yerlestirilir.Uzerinede cok az mayonez eklenir. Biraz dolapta dinlendirdikten sonra dilimlenerek afiyetle yenir. Dolapta 2 gun rahatca saklanabilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
AZERİ PİLAVI


  • 130 gr. sadeyağ
  • 50 gr. soğan
  • 300 gr. pirinç
  • 600 gr. et suyu
  • 300 gr. kuru mürdüm eriği
  • 200 gr. kuru kayısı
  • 100 gr. kuru çekirdeksiz üzüm
  • 50 gr. çamfıstığı
  • 50 gr. şamfıstığı
  • 50 gr. çekilmiş badem


50 gr. sadeyağda rendelenmiş soğanları sara-rıncaya kadar kavurunuz. Tuzunu ekiniz. Yıkayıp duruladığınız pirinci ilave ediniz. Tahta kaşıkla 2-3 dakika çevirerek pirinçleri kavurunuz. Kaynar et suyunu ilave edip 15-20 dakika pirinçler uzayıp şişinceye kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp başka tencereye pirinçleri aktarınız. 40 gr. sadeyağ ilave edip yağı pirinçlere yediriniz. Üstünü örtüp bekletiniz. Kuru yemişlerin irilerini, küçük parçalara bölüp, hepsini karıştırınız. Bir tencereye artan 40 gr. sadeyağı koyup eritiniz. Bu yağ içinde bir iki dakika kadar kuru yemişleri kavurunuz. Demlediğiniz pilavı servis tabağına yerleştiriniz. Üstüne kavurduğunuz kuru yemişleri dökünüz. Sıcak sıcak ikram ediniz.

Not: Soğuyan pilavı ısıtırken içine tekrar bir miktar sadeyağ koyup öyle ısıtınız.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BAKÜ BAKLAVASI (AZERİ)

MALZEMELER
  • 3 ½ su bardağı un
  • 1 su bardağı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 3 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı Yuva Aktif Kuru Maya
  • 1 fiske tuz

İÇ MALZEMESİ
  • ½ kg ceviz ya da badem içi (kabukları soyulmuş, ince kıyılmış olacak)
  • ½ kg toz şeker
  • 1 çay kaşığı dövülmüş karanfil
  • 1 çay kaşığı kakule
  • 1 çorba kaşığı hindistan cevizi

ŞURUP
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 fiske safran


HAZIRLANIŞI
Ilık sütün içine, aktif maya, tuz, yumurta, eritilmiş tereyağı ve un konularak yoğurulur. 1,5-2 saat dinlendirilir. İkisi daha büyük olmak üzere 12 parçaya ayrılır. Büyük parçalar normal, 10 parça ince açılır. Yağlanmış tepsiye büyük parçalardan biri yayılır, üzeri yağlanarak iç serpilir. Tüm yufkalar araları yağlanarak, üst üste yayılır. Her 2 yufkada bir iç serilir. En üste diğer büyük yufka konup, kenarları sıkıştırılır. Baklava dilimi şeklinde kesilip, üzerine yumurta sarısı sürülür. Her dilimin üzerine kabukları soyulmuş badem konur. 200 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. Şurubu için 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı su ve 1 fiske safran karıştırılır.Tatlının pişmesine 15 dakika kala üzerine bu karışım sürülüp, tekrar fırına verilir. Pişince fırından alınıp, soğutulur.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
AZERİ PİLAVI (DÜDÜKLÜ)

MALZEMELER
  • 500 gr hindi but
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı margarin
  • 2 adet kuru soğan
  • 300 gr kuru mürdüm eriği
  • 200 gr kuru kayısı
  • 100 gr kuru çekirdeksiz üzüm
  • 50 gr badem
  • 50 gr şam fıstığı
  • 3.5 su bardağı tavuk suyu


YAPILIŞI
Hindiyi düdüklü tencerede üstünü örtecek kadar su doldurup 15 dakika haşlayın. Hindiyi süzüp etlerini iri parçalar halinde ayırın. Pirinci ayıklayıp kaynar tuzlu suda 20 dakika bekletin. Soğanı rendeleyip bir tencerede 2 yemek kaşığı margarinle kavurun. Süzülmüş pirinci ilave ederek pirinci 2-3 dakika kavurun. Kaynar hindi suyunu ilave edip 15-20 dakika pişirin. Pilavı demlenmeye bırakın. Hindi etlerini pilavın içine atarak karıştırın. Kayısı ve mürdüm eriğini küçük parçalara bölüp 10 dakika ılık suda beklettikten sonra süzün. İki yemek kaşığı yağı tencerede eritin. Şam fıstık ve bademleri biraz kavurun. Kayısı, üzüm ve erikleri ekleyip 2 dakika daha kavurun. Demlenen pilavı servis tabağına yerleştirip üstüne kavurduğumuz kuru yemişleri dökün. Sıcak servis yapın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
AZERİ YOĞURT ÇORBASI

Malzemeler:
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 6 su bardağı su
  • 1 bardak haşlanmış nohut
  • 1/2 demet ıspanak
  • 1/2 demet nane
  • 1/2 demet dereotu
  • Tuz


Yapılışı:
Yumurtayı, unu, pirinci, yoğurdu bir tencerede iyice karıştırınız ve üzerine yavaş yavaş tüm suyu ilave ediniz, (yoğurdun koyu ayran kıvamına gelmesi gerekiyor), sonra normal ateşte elinizi bırakmadan tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırınız. Kaynadıktan sonra ateşini kısınız, tam haşlanmış nohutunuzu ve tuzunuzu ekleyiniz ve pişmeye bırakınız. Pirinci piştikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri ilave edip bir taşım daha kaynatınız.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BAKLALI AZERİ PİLAVI


  • 2'şer su bardağı pirinç ve su,
  • 100 gram kuru iç bakla,
  • 150 gram konserve bezelye,
  • yarım demet dereotu,
  • sıvıyağ,
  • tuz.

Pirinci ılık suda yarım saat bekletin ve yıkayın. Baklayı tuzlu suda haşlayın. Kızdırılmış yağda pirinçleri kavurup, suyunu ilave edin ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Pişince, bakla, bezelye, kıyılmış dereotu ve tuzunu ekleyip karıştırın. Bir süre demlendirin. Afiyet olsun.
 

Top