• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf oylamasi başladı  BURADAN  En güzel Yapay Zeka resmini seçiyoruz

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Stajı Hakkında Herşey

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
STAJ BİTİRME NOTU

Staj Bitirme Notu: Aday meslek mensuplarına yanında, gözetim ve denetimde staj yapılan meslek mensupları tarafından her yıl için 100 puan üzerinden Staj Değerlendirme Formu düzenlenir. Yanında veya gözetim ve denetiminde üç aydan az staj yapan adaylar için Staj Değerlendirme Formu düzenlenmez. Staj değerlendirme Notu 60 puanın altında olan adayların stajları iptal edilir. Formlar eksiksiz olarak meslek mensupları tarafından düzenlenerek, kapalı ve mühürlü zarf içinde odaya gönderilecektir. Açık olarak gönderilen formlar dikkate alınmayacaktır. Her yıl için düzenlenecek formların ilgili dönemlerde Odaya teslim edilmesi gerekmektedir.

Not: Formlar Odaya meslek mensuplarınca gönderilir.Formlar her yıl için düzenleneceğinden, ilgili dönemlerde mutlaka Odaya iletilmelidir. Zamanında verilmeyen formlar staj sonunda sorun olabilir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir stajyerlerinin Staj Değerlendirme Notu sınavlarında bir ders gibi değerlendirmeye alınır.

Stajın İptali: Stajyerler, stajları süresince TÜRMOB, Odalar ve TESMER tarafından staj işlemlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak staj yapılan yerdeki denetimlerde Staj Yönetmeliğinin 24. Maddesi uyarınca, staj ilkelerine uygun davranmayan stajyerlerin stajları bağlı oldukları odaların yönetim kurulu kararı ile iptal edilip, meslekle ilişikleri kesilecektir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
SINAVLAR VE DEĞERLENDİRMELER

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir stajyerleri gerek stajları esnasında gerekse stajlarının bitiminde ilgili yasa ve yönetmelik hükümlerine göre belli zaman aralıklarında sınavlara girmek zorundadırlar. Bu sınavlar Serbest Muhasebeci Stajyerleri için ayrı bir grup, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerleri için de ayrı bir grup olarak düzenlenmiştir.

Kariyer bir meslek olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ünvanlarının elde edilmesi, yapılacak olan sınavlarla mümkündür. Bağımsız olarak oluşturulan ve Üniversite, Maliye Bakanlığı ile TÜRMOB'un temsilcilerinin bulunduğu Sınav Komisyonu tarafından hazırlanan ve TÜRMOB tarafından gerçekleştirilen yeterlilik sınavlarından başarılı olmak ünvanın elde edilmesindeki ön koşullardan birisidir. Şu unutulmamalıdır ki ilgili sınav ve staj şartını yerine getirmeden bir meslek ünvanı alınması söz konusu değildir.

1. Serbest Muhasebecilik Staj Ara Dönem Ve Bitirme Değerlendirmeleri: Serbest Muhasebecilik stajının bir unsuru olarak değerlendirilen Staj Ara Dönem ve Bitirme Değerlendirmeleri Serbest Muhasebeci stajyerlerinin stajlarının belli dönemlerinde başarmaları gereken sınavlardır.

A Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmesi: Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunu olup, Serbest Muhasebecilik stajını yapan stajyerlerin stajlarının ilk 2 yıllık süresi sonunda yapılan değerlendirme sınavıdır.

Belli bölgelerde ve yılda 3 kez yapılan bu değerlendirme sınavlarında başarılı olmak için 60 ve üzerinde puan almak esastır. Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunu stajyerlerinin stajlarının 2. yılı sonunda açılacak ilk A Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmelerine katılmaları gerekmektedir. Ancak geçerli mazeretleri (mücbir sebepler) odalarının yönetim kurulu kararı ile kabul edilen stajyerler bu mazeretlerinin ortadan kalktığı tarihten itibaren açılacak İlk Staj Ara Dönem Değerlendirmesine katılmak zorundadır. Bu süre içerisinde stajyerlerin stajını kesmemesi gerekir. İlk Staj Ara Dönem Değerlemesine mazereti bulunmadığı halde katılamayan adaylar bir sınav hakkını kullanmış kabul edilir. Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunu Serbest Muhasebeci stajyerlerin ilk A Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmesinde başarısız oldukları takdirde, izleyen bir yılda açılacak üç Staj Ara Dönem Değerlendirmesine katılma hakkı verilir. Böylelikle toplam sınav hakkı dörttür.

Stajyer A Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmelerinde 4 hakkında da başarılı olamamış ise, stajyer'in stajı bulunduğu staj düzeyinde bir yıl uzatılır. Bu süre sonunda stajyere yeniden Staj Ara Dönem Değerlendirmesine 1 defa katılma hakkı tanınır. Başarısız olması durumunda stajı iptal edilir.

B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmesi: Ön lisans mezunu olup stajlarının ilk iki yıllık süresini tamamlayan Serbest Muhasebeci stajyerleri ile Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunu olup stajlarının 4 yıllık süresini dolduran ve A Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmesini başarmış olan Serbest Muhasebeci stajyerlerine uygulanan Staj Ara Dönem Değerlendirmesidir.

Uygun koşulları sağlayan adaylar açılacak ilk B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmesine katılmak zorundadırlar. Sınavlarda başarılı olmak için 60 ve üzerinde puan almak gerekmektedir.
Ancak, geçerli mazeretleri (mücbir sebep) odalarının yönetim kurulu kararı ile kabul edilen stajyerler bu mazeretlerinin ortadan kalktığı tarihten itibaren açılacak ilk Staj Ara Dönem Değerlendirmelerine katılmaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde stajyerin stajını kesmemesi gerekir. Stajın kesilmesi halinde staj iptal edilir. İlk sınava mazeretleri bulunmadığı halde katılmayan adaylar bir sınav hakkını kullanmış sayılır.

B grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmesinde ilk sınavda başarısız olmaları durumunda, ilk sınavdan sonraki bir yıl içerisinde açılacak üç Staj Ara Dönem Değerlendirmesine katılma hakkı verilir. Bu grupta da toplam sınav hakkı 4 olup, bu dört sınavda da başarısız olunması durumunda Adayın stajı bir yıl daha uzatılır. Bu süre sonunda stajyere yeniden Staj Ara Dönem Değerlendirmesine son 1 kez daha sınava katılma hakkı tanınır. Başarısız olması durumunda stajı iptal edilir.

C Grubu Staj Bitirme Değerlendirmesi: Ön Lisans mezunu, B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmelerinde başarı olup stajlarının 4 yıllık süresini tamamlayan, Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunu, A ve B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmelerinde başarılı olup stajlarının 6 yıllık süresini tamamlayan Serbest Muhasebeci stajyerlerine uygulanan Staj Bitirme Değerlendirmesidir.

Ayrıca lisans mezunu olup, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavlarında tüm haklarında da başarı gösterememiş Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerlerinin de katılabildiği C Grubu Staj BitirmeDeğerlendirme Sınavlarında da başarılı olma koşulu 60 ve üzerinde puan almaktır. C Grubu Staj Bitirme Değerlendirme Sınavlarında başarı gösteren stajyerler; stajları ile ilgili diğer koşullarda da başarılı olmaları koşuluyla SERBEST MUHASEBECİLİK ünvanı almaya hak kazanmaktadırlar.

Not: Tüm Serbest Muhasebeci stajyerlerinin staj sürelerinin bitiminde; (Önlisans Mezunları için 4, Ticaret Lisesi ve Maliye Meslek Lisesi Mezunları için 6 yıl) A ve B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirmelerinde başarılı olmak koşulu ile açılacak ilk C Grubu Staj Bitirme Değerlendirme sınavlarına katılmaları esastır. Geçerli mazeretleri odaların yönetim kurulu kararı ile kabul edilen stajyerler bu mazeretleri ortadan kalktığı tarihten itibaren açılacak ilk Staj Bitirme Değerlendirmesine katılmaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde stajyerin stajını kesmemesi gerekir. Aksi halde stajın iptali söz konusudur.

C Grubu Staj Bitirme Değerlendirme Sınavları da A ve B Grubu Staj Ara Dönem Değerlendirme sınavları gibi yine aynı anda ve yılda 3 kez TESMER'in belirlemiş olduğu belli bölgelerde yapılmaktadır. İlk C Grubu Staj Bitirme Değerlendirmesinde başarısız olunması durumunda stajyerlere girilen ilk sınavdan sonraki bir yıl içerisinde açılacak üç Staj Bitirme Değerlendirmesine katılma hakkı verilir. Bu grupta da toplam sınav hakkı 4 olup, açılan 4 sınavda da başarılı olamayan Stajyerlerin stajları A ve B Grubu Staj Ara Dönem Uygulamalarında olduğu gibi bir yıl uzatılmaz.

2. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlik Sınavları: Lisans ve Lisansüstü mezunu Serbest Muhasebeci Mali Müşavir stajyerlerinin iki yıllık staj sürelerinin sonunda girmeleri gereken sınavdır. Bağımsız oluşturulmuş sınav komisyonu tarafından hazırlanan ve TÜRMOB tarafından gerçekleştirilen Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlilik Sınavlarına staj koşullarını yerine getirmiş olan tüm Serbest Muhasebeci Mali Müşavir stajyerleri katılmak zorundadırlar. Meslek ünvanının elde edilmesi için bu sınavlarda başarılı olmak esastır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
SINAVA BAŞVURU VE SINAVIN YAPILMASI

Sınava Başvurular: Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlik sınavları yılda 3 kez, TÜRMOB'un belirlediği bölgelerde yapılmaktadır. Sınavların hangi tarihte ve nerede yapılacağı ve başvuru esasları her üç sınavdan en geç bir ay önce Resmi Gazete yolu ile ilgililere duyurulmaktadır. Tüm Odalarda da sınavın ne zaman yapılacağı, başvuru koşulları ve nerede yapılacağı ilan edilmektedir. Ayrıca bir takvim yılı içerisinde yapılacak olan sınavların yapılacağı tarihler, aylar itibari ile TESMER tarafından tüm odalara duyurulmaktadır. Mesleki Yeterlilik Sınav tarihleri ve sonuçları Tesmerin internet adresinden de öğrenilebilir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayları stajları bitiminde açılan ilk yeterlik sınavlarına katılırlar. İlk sınava başvurup katılmayan adaylar sınava girmiş kabul edilir ve ilk sınav hakkını kullanmış sayılıp, sınav süresi başlatılmış kabul edilir.

Sınava başvurular bağlı bulunulan Odalara yapılacak olup, bu başvurular Odalar aracılığı ile TÜRMOB'a iletilecektir. Sınava ilk girişten sonra, başarısız olunan derslerle ilgili izleyen dönemlerde sınava girmek isteyen stajyerler de sınav başvurularını Odalardan alacakları matbu dilekçe ile yapacaklardır. Matbu dilekçelere Tesmerin İnternet Sitesindende ulaşılabilir. Yine dilekçe ve ekindeki sınav bedelinin zamanında yatırıldığını gösterir banka dekontu ilan edilen son başvuru tarihi dikkate alınarak işleme konulacaktır. Odalar kanalı ile yapılmayan başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir stajyerleri stajları bitiminde açılan ilk yeterlik sınavlarına katılmak zorundadırlar. Mücbir nedenlerden (Askerlik, deprem, sel, doğum, vb.) sınav başvurusunda bulunamayacak stajyerlerin, bu mazeretlerini belgelemeleri gerekmektedir. Mücbir nedenlerden dolayı sınavlara katılamayan veya sınavlara ara veren stajyerlerin sınav hakları mücbir neden ortadan kalkıncaya kadar saklı tutulur.

Sınav Sonuçlarının İlanı ve Başarılı Olma Koşulları: Sınav sonuçları, sınavın yapılış tarihinden itibaren iki ay içerisinde odalarda ilan tahtasına asılmak yoluyla ilan edilir. Sınav sonuçlarına itirazlar, sonuçların odalarda ilan tarihinden itibaren 15 gün içerisinde bir dilekçe ve ekinde itiraz bedelinin yatırıldığını gösterir makbuzla birlikte Odalar kanalı veya doğrudan TÜRMOB'a yapılır. Matbu itiraz dilekçeleri Odalardan veya Tesmerin Sitesinden sağlanabilir. İtiraz sonuçları stajyerlerin kendilerine bildirilir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlilik sınavlarında başarılı olabilmek için her bir sınav konusundan 100 üzerinden en az 50 puan almak koşuluyla, tüm sınav konularından alınan notların ortalamasının 60 puan olması gerekir. Yanında veya gözetim denetiminde staj yapılan meslek mensubu tarafından verilen staj değerlendirme notu, not ortalamasının hesaplanmasında ayrı bir ders gibi ortalamaya dahil edilir. Stajyerlerin ilk sınavda başarısız olmaları halinde sınav sonuçlarının odalarda ilan edildiği tarihten itibaren en çok iki yıl içerisinde başarısız oldukları her dersten dört sınav hakkı vardır.

Sınav konularının tümünden başarılı olunduğu halde ortalamanın 60 puanın altında olması durumunda stajyerler geçmiş oldukları derslerden istedikleri konularda not yükseltmek için tekrar sınava katılabilirler. Ancak not yükseltmek için sınavına girilecek olan derslerle ilgili stajyerlerin sınav haklarının ve süresinin bulunması gerekmektedir. Not yükseltmek amacıyla girilen sınavda son alınan not geçerlidir. Bütün sınav haklarını kullandığı halde Mali Müşavirlik Mesleki Yeterlilik Sınavlarında başarılı olamayan stajyerler isterlerse C Grubu Staj Bitirme Değerlendirmelerine katılabilir. Bu sınavda da başarısız olunması halinde sınav sonuçlarının odalarda ilan tarihinden itibaren en çok 1 yıl içerisinde üç Staj Bitirme Değerlemesine katılabilirler.
 
Top