Zorro'nun Dönüşü

Nisan ayında İngiliz sanatçı Aldous Eveleigh’in İstanbul resimlerini sergileyen Artane, 15 Mayıs – 30 Haziran 2008 tarihleri arasında Kübalı sanatçı Noel Morera’nın "Zorro’nun Dönüşü" sergisini İstanbullu sanatseverlerle buluşturuyor.

İstanbul’lular Noel Morera ile ilk defa Artane’nin 2006 yılında peşpeşe düzenlediği karma sergilerde tanışmışlardı. Henüz ilk buluşmada kentin sanat çevrelerinin büyük beğenisiyle karşılaşan Morera bu defa İstanbul’a ‘’Zorro’nun Dönüşü’’ adlı çalışmasıyla geliyor.

Kitaplarda ve filmlerde sanal bir karakter olarak görülen Zorro, Morera’nın resimlerinde de kılıcı, çizmeleri, geniş kenarlı şapkası, maskesi, kırbacı, belirgin siyah kostümü, cesareti ve baştan çıkarma yeteneği ile kendini gösteriyor. Ama göze çarpan ilk şey, romanın tamamı olmasa da farklı ve taze bir soluk. Şimdi sergilenen Zorro eğlenceli, yoldan çıkarılmış, teatral ve komik. Artık haksızlıklara karşı savaşan, kitle kültürü kahramanı değil.Efsanevi Zorro’nun tersine, Morera’nın Zorro’su düşmanlarını hiç bir zaman öldürmüyor.Ama onları küçük düşürmüyor da..Hatta artık şiddetli bile değil, belki sadece biraz kaba.

Özetlemek gerekirse, bu yeni macerasında Zorro, Noel Morera’nın ta kendisi.

Morera’nın bu çalışmasında, düşmanlarına karşı savaşan Latin Robin Hood’dan neredeyse hiç iz yok. Zorro’nun atı Tornado’dan, ya da sadık,dilsiz hizmetkarı Bernardo’dan hiç söz yok. Bizim ilgi alanımız Morera’nın kendisi olduğu için, belleklerimizde önceden yer etmiş olan Zorro figürüyle uyum sağlamaması bizi şaşırtmamalı. Sanatçının gücü her biri diğerini aşan örneklerin çeşitliliğinde kendini gösteriyor.
 
XhLuyeU.jpg


dVXd0Wf.jpg
 
Top