Zehirde Gizlenen Deva

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Yeryüzünde yaşayan yaklaşık 2.950 yılan türünün 454'ü zehirlidir. Okyanuslar dâhil dünyanın her tarafına yayılmış olan zehirli yılanlara bahşedilen ısırma kabiliyeti onların savunma ve avlanmasında çok önemli bir silâhtır. Yılanlar kolsuz ve bacaksız yaratılmasına rağmen mükemmel kabiliyetlerle donatılmıştır.

İnsan bu hayvan için bir av olmadığından yılanın insanı ısırması daha çok insanların bu hayvanı tahrik etmesi neticesinde olur. Dünyada bir yılda meydana gelen yaklaşık üç milyon yılan ısırma vakasının yüz bini ölümle neticelenir. Bununla beraber yılanın ısırdığı binlerce kişi ya ısırılan uzvun kangren olmasından dolayı kesilmesine veya başta böbrek yetmezliği olmak üzere birçok rahatsızlığa maruz kalır. Bilinen başlıca zehirli yılan familyaları şunlardır: viperid'ler elapid'ler colubrid'ler ve hydrophid'ler (deniz yılanları). Bunlar içerisinde en tesirli zehre sahip olanlar ise sırasıyla şöyledir: Hydrophis belcheri Oxyunarus microlepidotus (Taipan) Bungarus cauruleus (Krait) Naja naja (Kobra) Ophiophagus hannah Vipera russellii ve Dendroaspis polylepis (Kara Mamba).

Yılan zehri umumiyetle renksiz olmakla birlikte bazı türlerde kahverengimsi sarı da olabilir. Sözkonusu zehir yılanın farklılaşmış tükürük bezinden üretilmektedir. Zehir bezleri bir kanalla zehir dişlerine açılır ve üretilen zehir buradan ava enjekte edilir. Bir ısırmada enjekte edilen zehir miktarı yılanın türüne ve en son ısırmadan sonra geçen zamana bağlıdır. Bu miktar yılanın avını ne kadar büyük bir tehdit olarak hissettiği ile de bağlantılıdır.
 
Top