Zarar gören sistem dosyalarını onarma

sinovax

Katılımcı
Arkadaşlar sisteme kurduğunuz yazılımlar, (ekle/kaldır) virüsler, internet ve diğer birçok etken sistem dosyalarının zarar görmesine sebep olabiliyor.

Ve bunu onarmanın da bir yolu var, hem de çok basit :)

Başlat” menüsünden arama bölümünde cmd.exe yazıp bekliyoruz. Üstte CMD.EXE olarak komut sistemimizi bulacaktır. Üzerine gelip sağ tıklıyoruz ve “Yönetici olarak çalıştır” ile komut sistemini açıyoruz.

Komut sistemi pencere olarak karşımıza geliyor. Penceremizde Sfc /Scannow komutumuzu yazıp entere basıyoruz.
9BfdjbW.jpg

Sistem dosyalarında bir probleme denk gelirse sistem kendini onaracaktır.Eğer gerek duyarsa sizden işletim sistemi cd’nizi isteyebilir.


%100 ‘e ulaştığında bize sistem dosyalarını tarayıp düzenlediğini söyleyecektir. Bilgisayarınızı yeniden başlat yaptığınızda sisteminizdeki sistem dosyaları orjinal halleriyle çalışmaya başlayacaktır ve hatalar onarılmış olarak başlayacaktır.
 

merakettim

Homo Sapiens Sapiens
Özel üye
Window yüklenirken sürekli aynı yerde takılıp kalıyorsa, muhtemelen sistem dosyalarını bulamıyordur. Bu da dosya parçalanması sonucu oluyor genelde. Eğer diskinizi uzun süredie kullanıyorsanız arada bir dosya doğrulaması yapmanızı öneririm. XP de bazen" chkdsk diskinizi inceliyor" ibaresi cıkıyordu ve uzun sürüyordu. Dosya boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu aslında faydalı Bi şeydir.

Eğer böyle bir sorunla karşılaşırsanız yada bir klasörün içine girmeye çalışırken dosya parçalanması ibaresi alırsanız veyahut harici diskinizi taktığınızda RAW şeklinde görüyorsanız(muhtemelen dosya tablosu bozulmuştur)

*bilgisayarınızı komut istemiyle güvenli modda başlatın ve sorun yaşadığınız sürücüye geçin
*chkdsk /r yapın. Sürücü kullanıldığı için yeniden başlatmanızı isteyecektir. Başlatın ve chkdsk bitene kadar bekleyin.

Eğer bilgisayar hiç açılmıyorsa yükleme diskini takın ve kurtarma konsolunu açın
*chkdsk /r yapın 5 adım bekleyin ve yeniden başlatın.

Belki işinize garar?
 
Top