Yüzmenin Sağlığınız Üzerindeki 11 Etkisi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Yüzme, en popüler sporlardan biri. Üstelik sağlığa birçok faydası bulunuyor.​



Zihinden Bedene: Yüzmenin Sağlığınız Üzerindeki 11 Etkisi






Sağlıklı beslenmenin de yaygınlaşmasıyla spor pek çok kişi için hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Düzenli olarak spor yapmanın sağlık yararına olduğunu kanıtlayan birçok çalışma bulunuyor. Spor yapmak kişinin hem daha dinç hissetmesini sağlıyor hem de kişiyi kronik rahatsızlıklardan koruyor. En faydalı spor dallarından biri ise yüzme. Yüzmek, hem kilo vermek isteyenler, hem formunu korumak isteyenler hem de sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenler için ideal. Yüzmenin sağlığa pek çok faydası bulunuyor.

Uzmanlar, yetişkinlere her hafta 150 dakika orta düzeyde aktivite veya 75 dakika yoğun aktivite öneriyor. Sağlık için bu son derece gerekli. Yüzme ise tüm vücudunuzu ve kardiyovasküler sisteminizi çalıştırmanın mükemmel bir yolu​

yüzmenin faydaları


Bir saatlik yüzme, kemikleriniz ve eklemleriniz üzerinde hiçbir etki yaratmadan neredeyse koşmak kadar kalori yakar. Yüzmenin diğer faydaları nelerdir?​

yüzmenin faydaları

1. Kemiklerin gelişmesini ve güçlenmesini sağlar​

yüzmenin faydaları

Su; kas, eklem ve dokuların vücudun diğer bölgeleriyle iş birliği içinde veya bağımsız olarak çalışması için omurga üzerindeki baskıyı azaltmada yardımcı olur. Bu nedenle, uzun süreli kas ve eklem sorunu olanlar, fiziksel ve fizyolojik aktivite olarak yüzmeden rahatlıkla faydalanabilir. Eğer kemik iltihabı gibi sorunlarınız varsa yüzme, diğer egzersizlerden farklı bir alternatif olacaktır.

2. Eklemlerin güçlenmesini sağlar​

yüzmenin faydaları

Bir yaralanmadan sonra iyileşirken ya da eklemlerinizi darbe nedeniyle zorlayamadığınızda, yüzmek hareket etmek için harika bir yoldur. Bu nedenle bazen fizik tedaviler su içerisinde yapılır. Su ağrıyı hafifletir, bu da eklemlerinizdeki baskıyı azaltır ve yavaş yavaş hareket ederek egzersiz yapabilirsiniz.

3. Tüm kaslarınızı çalıştırır​

yüzmenin faydaları

Yüzerken, vücudun alt kısmından üst kısmına kadar birçok farklı kas kullanılır. 30 dakikalık yüzme 200 kalori yakabilir. Bu nedenle kilo vermek isteyenler genellikle yüzmeyi tercih ederler. Ayrıca yüzmek, vücudun kardiyovasküler sistemi geliştirir.

4. Kalp sağlığını olumlu etkiler​

yu%CC%88zmek.jpg

Düzenli olarak aktif olmak, kardiyovasküler hastalığa yakalanma olasılığını azaltabilir. Yüzmek ise egzersiz yapmanın en kolay yollarından biri. Yüzmek, kan dolaşımınızı düzenleyerek, kardiyovasküler sisteminizi korur, kalbinizi güçlendirir. Öte yandan yüzmenin, vücuttaki kan şekeri seviyelerini düşürdüğü ve tip 2 diyabete yakalanma riskini azalttığı kanıtlanmıştır.

5. Astım hastaları için de iyidir​

yüzmenin faydaları

2007’de Scientific World Journal’da yapılan bir araştırmaya hafif astımı olan 65 yetişkin katıldı; altı ay sonra daha iyi bir akciğer fonksiyonuna ve azalmış hava yolu reaktivitesine sahip olduklarını bildirdiler. Kapalı bir yüzme havuzunun içindeki nemli, sıcak hava astım hastalarına iyi gelir.

6. Hamileler için de harika bir egzersizdir​

yu%CC%88zmek-4.jpg

Yüzme, hamileyken egzersiz yapmanın iyi bir yoludur. Hem anneyi hem de bebeği çok fazla zorlamayan bu egzersizde, hamileliğin neden olduğu ağırlık ya da ağrı hisleri de kaybolur. Su, vücudun su altında artan ağırlığını destekler, omurga ve sırt kaslarındaki gerilimi azaltır.

7. Esnekliği artırır​

Ekran-Resmi-2020-11-24-14.18.27.jpg

Esneklik de yüzmenin faydaları arasında yer alıyor. Suyun içinde kemikler ve eklemler daha da rahatlar. Bu sayede yüzenler esneklik kazanır ve uzuvlarını daha geniş açılarda rahatlıkla açabilirler. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre tempoyla yüzme ile bir saatte yaklaşık 516 kalori de yakmak mümkün.

8. Kilo vermeye yardımcı olur​

yu%CC%88zme.jpg

Yüzme, diğer egzersizlere göre daha eğlenceli bir spordur. Bu nedenle spor yapmak isteyenlerin genelde ilk tercihi yüzmeden yana olur. Yüzme, bütün kasların senkronize şekilde çalışmasını sağlayarak kilo kaybını ve vücudu şekillendirmeyi sağlar.

9. Beynin oksijen alımını artırır ve genel kan dolaşımını iyileştirir​

yu%CC%88zme-12.jpg

Yüzme, solunumu kuvvetlendirerek kan ve dokulardaki oksijen alımının kalitesini de artırır. Araştırmacılara göre, yüzme bu sayede, hareketsiz çalışan kişilerin algı ve zekalarının gelişimine yardımcı olur. Yüzme, tüm uzuvları ve kasları harekete geçirerek, kalbe giden temiz kan akışını artırır. Bunun sonucunda genel olarak sağlıklı bir dolaşımı teşvik eder. Bacaklarınızın sürekli hareketi ile lenf drenajı artar, eklem ve dokularda ağrı, rahatsızlık ve şişmeler de engellenir.

10. Ruh halinizi iyileştirir​

Ekran-Resmi-2020-11-24-14.23.17.jpg

Yüzmenin faydaları yalnızca fiziksel değil aynı zamanda zihinsel de. Araştırmacılar demanslı küçük bir grup insanı değerlendirdi ve 12 haftalık bir yüzme programına katıldıktan sonra ruh hallerinde iyileşme olduğu görüldü.

11. Stresi yönetmeye yardımcı olur​

yu%CC%88zme-1.jpg

Araştırmacılar, Tayvan’ın New Taipei Şehrinde yüzmeden hemen önce ve sonra bir grup yüzücüyü inceledi. Ankete katılan 101 kişiden 44’ü hafif depresif olduğunu ve hızlı yaşamla ilgili stres hissettiğini bildirdi. Yüzdükten sonra, hala stresli hissettiğini belirtenlerin sayısı sadece sekize düştü.
Bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerekmekle birlikte, araştırmacılar yüzmenin stresi hızlı bir şekilde azaltmanın potansiyel olarak güçlü bir yolu olduğu sonucuna varıyorlar.

Alıntı
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Yüzmenin faydası saymakla bitmez. Hani spor felan diyoruzya en iyi spor yüzmek olmalı. Vücudun hareket etmediği yeri kalmıyor. Yüzme konusunda biraz şanslıyım sanırsam?
 
Top