Yurtdışında Sınavsız Üniversite Eğitimi

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Yurtdışında sınavsız üniversite okumak neredeyse her gencin hayali. Özellikle öğrencilerin üzerindeki gelecek kaygısı ve sene kaybetme gibi korkuları da düşündüğümüz de sınavsız üniversite hayalleri gerçeğe dönüştürme yolundaki ilk ve en sağlam adım diyebiliriz. Her ne kadar birçok öğrencinin hayallerinde sınavsız üniversite okumak olsa da bu duruma karar vermeden önce de bazı kararlar almak ve bunları uygulamak gerekli. Yurtdışında üniversite okuyarak işe alım sürecinde her zaman rakiplerinizden bir adım önde olacağınızı bilmek bu kararı daha hızlı vermenize neden olacaktır. Ancak, yurtdışında okumak herkese ilk başta pembe bir rüya olarak gelmeyebilir. Bu kararı vermeden önce aileden ve doğduğu, büyüdüğü ilden uzakta yaşamaya kararlı olmak ve kendi ayaklarının üzerinde durabilmeyi göze almak gerekli. Yurtdışında üniversite okumanın eğitim kadar size katacağı şey de bu zaten. Özgür ve kendi kararlarını kendi alabilen bir birey olabilmek. Üniversite çağları bir kişinin karakter açısından da en çok gelişim gösterdiği ve artık yavaş yavaş kendinin ve potansiyelinin farkına vardığı bir dönem. Bu dönemde vereceğiniz kararlar geleceğinizi direkt olarak etkileyecek ve kariyer yolunuzda ilk adımınızı atacağınız bir süreç olacak. Bu uzun yolda ki ilk adım da doğru üniversiteyi bulabilmek. Kariyere hedeflerinize en hızlı yollardan ulaşabilmenizi sağlayacak, size vizyon katacak, özgüveninizi artıracak ve yeni kültürlerle bir arada yaşama fırsatı sunacak sınavsız üniversiteler hakkında bilmeniz gerekenler ve merak ettikleriniz yazımızda yer alıyor.


Yurtdışında Üniversite Okumak İçin YKS Gerekli mi?


Hayır, gerekli değil. Öğrenciler tarafından belki de en çok sorulan ve merak edilen sorulardan biri de yurtdışında üniversite okuyabilmek için sınava girmenin gerekli olup olmadığı. Yurtdışında sınavsız üniversite okumak gayet de mümkün. Burada önemli olan doğru ülke seçiminiz ve size danışmanlık sağlayacak profesyonel ve güvenilir bir ekipten yardım almanız olacaktır. Yurtdışındaki birçok üniversite YKS puanınınız sorgulamaz. Özellikle Polonya, Kanada, Macaristan ve Amerika gibi ülkelerde okumak istiyorsanız YKS puanı sizin için önemli olmayacaktır. Ancak, Almanya ve Avustralya gibi bazı ülkelerde YKS puanı önemsenebilir. Kısacası yurtdışında sınavsız üniversite okuyabilmeniz için önünüzde istediğiniz kadar seçenek ve alternatif bulunmaktadır.


Sınavsız Üniversite Eğitimi Alabileceğiniz Ülkeler


Yurtdışında üniversiteye okumaya karar verdiyseniz eğer sizi ikinci olarak bekleyen önemli diğer bir karar bekliyor. Bu da ülke seçimi. Kendinize ve hedeflerinize en uygun, aynı zamanda okurken de keyif alacağınız bir ülke belirlemek sizin için oldukça önemli olacaktır. Buradaki asıl amacımız her ne kadar kaliteli bir eğitim almak olsa da kültürü ve sosyal olanakları ile sizi daha da ileri seviyelere taşıyacak bir ülkede ortalama 4 yıl zaman geçirmek sizi tahmin edeceğinizden de geliştirecek ve size her kapıyı açacaktır.


Yurtdışında üniversite okumak için neredeyse her ülkeyi seçmek mümkün. Ancak, Avrupa ülkeleri ya da Kanada ve Amerika gibi ülkeler saygın kurumlarda eğitim alabilmek için daha uygundur. Diğer yandan gideceğiniz ülkedeki iklimsel özellikleri ve kültürel alışkanlıkları da iyi bir şekilde araştırmalı ve her konu hakkında fikir edinmelisiniz. Buradaki diğer bir kriter de maddi olanaklar diyebiliriz. Bütçenize en uygun ülkeyi bulmak için ülke para birimlerinin TL karşısındaki değerine ve diğer başka kriterlere bakmanız gerekecektir. Peki, yurtdışında sınavsız olarak eğitim alacağınız ülkelerden bazıları hangileri?


Kanada


Kanada üniversitelerinde eğitim almak için öğrencilerin notlarını ve kredilerini ülkenin gerekliliklerine göre eşdeğer hale getirerek transfer etmeleri gerekir. Şartlar üniversiteden üniversiteye değişir. Bunun yanı sıra İngilizce veya Fransızca dil yeterliliğinin kanıtlanması zorunludur. Kış dönemi için son başvuru tarihi 1 Eylül'dür. Kanada üniversitelerinde lisans eğitimi 3-4 yıl sürer. Kanada'da eğitim ücretleri, İngilizce konuşulan diğer ülkelere kıyasla oldukça düşüktür. Kanada'daki her üniversitenin, diğer kurumlardan kredi kabulü ve transferini yapmak için kendi koşul ve gereklilikleri bulunur.


Kanada'daki bir üniversitede eğitim almak için, eğitim alacağınız dile bağlı olarak İngilizce veya Fransızca dil yeterliliklerinizin kanıtını sunmanız gerekir. İngilizce eğitim veren üniversiteler, Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi (TOEFL), Uluslararası İngilizce Sınav Sistemi (IELTS) veya Kanada Akademik İngilizce Dil Değerlendirmesi (CAEL) sınavlarına girmenizi isteyebilir. Fransızca eğitim veren üniversiteler öğrencileri bireysel olarak sınava tabi tutar. Tercih ettiğiniz üniversitenin giriş koşullarını öğrenmek için o üniversitenin Öğrenci İşleri'ne gidebilirsiniz.


Polonya


Polonya'daki yüksek öğretim kurumları devlet ve özel kurumlar olarak ikiye ayrılır. Bu kurum türleri de üniversite ve üniversite olmayan kurumlar olarak kategorize edilir. Polonya’da yaklaşık 450 üniversite ve kolej seviyesinde enstitü bulunmaktadır. Devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler Bologna sürecinin belirlediği hedefleri ve standartları takip eder. Bu nedenle, Polonya'da alınan dereceler uluslararası çapta tanınır ve kabul görür.


Öncelikle Türkiye’den Polonya’ya üniversite eğitimi için gidecek öğrencilerin, Polonya’da en büyük avantajı sınavsız üniversite kabulüdür. Öğrenciler lise eğitimlerinden mezun olduklarında ya da lise son sınıftayken okumak istedikleri bölümleri belirleyerek hiçbir üniversite yerleştirme sınavına girmeksizin üniversite başvurularını yapabilirler. Bu da Türkiye’de eğitim alan tüm öğrencilerin stres kaynağı olan sınav başarısızlığı ve üniversiteye yerleşememe durumunu ortadan kaldırır. Ayrıca Polonya eğitim sisteminde eğitim alınacak bölüme göre eğitim süresi farklılık göstermektedir. Polonya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler, 3 yıl ile 6 yıl arasında seçilen bölüme göre zamandan da tasarruf ederek eğitim alabilirler.


İngiltere


İngiltere üniversiteleri, geleneksel dersleri bağımsız düşünme, problem çözme becerileri ve kendini motive etmeyi teşvik etmek için tasarlanmış çeşitli yenilikçi öğretim teknikleri ile birleştirir. İngiltere’nin 162 yüksek öğretim kurumunun tümü hükümet tarafından sıkı standartlara tabi tutulduğundan, mevcut olan en iyi öğretimi, desteği ve kaynakları elde edeceğinizden emin olabilirsiniz. Eğitiminiz sırasında, işverenlerin aradığı eleştirel düşünme becerilerini, yaratıcılığınızı ve özgüveninizi geliştirme fırsatınız olacaktır. Staj, işe yerleştirme, gönüllü çalışmalar ve tez projelerine katılma şansınız da olabilir.


Birçok yabancı öğrencinin İngiltere'de yurtdışında eğitim görmeyi seçtiği daha küçük şehirler Manchester, Birmingham ve York olarak sıralanabilir. Londra'nın küresel yönelimine ve hızına karşıt olarak, bu şehirlerin yerel kültürlerinde İngilizce daha belirgin olarak kalmaktadır; bu, İngiliz yaşam biçimiyle ilgilenen herkes için zenginleştirici bir deneyim olabilir.


Sınavsız Üniversitelerin Yıllık Maliyetleri


Yurtdışında sınavsız üniversite okumaya karar verdikten sonra bütçenize en uygun yeri seçmek en önemli aşamalardan biri olacaktır. Maliyetler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Örneğin, Amerika’da yıllık 90 bin dolara kadar üniversite harcı öderken yıllık 10 bin dolara da eğitim alacağınız bir hayli eğitim kurumu bulmanız mümkündür. Fiyatlandırmayı etkileyen faktörler arasında okumak istediğiniz bölümün hangisi olduğu da etkilidir. Bütçe olarak daha uygun seçenekler arasında Macaristan, Estonya, Polonya ve Ukrayna gibi ülkeler yer almaktadır.


Kanada’da Öğrenim Ücretleri


Kanada’da öğrenim ücretleri, eğitim almak istediğiniz Kanada şehirleri, üniversiteleri, lisans ve lisansüstü derecelere göre farklılıklar gösterebilir. Genel olarak ülkede, ortalama yıllık eğitim ücretleri 20.000 CAD ile 30.000 CAD civarındadır.


Polonya’da Öğrenim Ücretleri


Polonya, Avrupa’da üniversite eğitimi almak için en ideal ülkelerin başında geliyor. Polonya’da hem eğitim ücretleri hem de konaklama ve yaşam giderleri oldukça ekonomiktir. Polonya’daki üniversitelerin yıllık eğitim ücretleri 3.000 – 4.500 Euro civarındadır. Eğitiminizi yerel dil Lehçe olarak almayı tercih ederseniz bu ücretler 1.000 Euro’ya kadar düşebilmektedir. Polonya’da Tıp, dişçilik, eczacılık gibi bölümlerin ücretleri diğer ülkelerde olduğu gibi biraz artış gösterse de, genellikle 9.000 – 13.000 Euro civarındadır ve Tıp fakültesi eğitimi için bu da oldukça ekonomik bir ücrettir.


İngiltere’de Öğrenim Ücretleri


İngiltere üniversiteleri fiyatları, ülkede verilen eğitim, bu eğitimin ve eğitmenlerin kalitesi, sosyal imkanlar, okulun özellikleri, mimari yapısı, konumu gibi konularda ücretler değişkenlik gösterebilir. İngiltere’deki ortalama maliyetlerden bahsedecek olursak ise yıllık ortalama masrafı 12.000 Sterlin olduğunu söyleyebiliriz.


Bazı Sınavsız Üniversiteler


  1. Varşova Üniversitesi
  2. Wroclaw Bilim Teknoloji Üniversitesi
  3. Prag Yaşam Bilimleri Üniversitesi
  4. Kharkiv Karazin Üniversitesi
  5. UCL - University College London
  6. University of Manchester
  7. Ulster University London
  8. University of Regina
  9. University West Canada
  10. University of Greenwich

Okuyabileceğiniz Bazı Bölümler


Yurtdışında sınavsız üniversiteler ile eğitim alacağınız birçok bölüm seçeneği bulunuyor. Genellikle sosyal bilimler ağırlıklı olmak üzere uluslararası ilişkiler, işletme, ekonomi, gastronomi ve hukuk gibi bölümlerde eğitim almanız mümkün. Bunların dışında ülkeden ülkeye göre değişebilecek kabul şartları ile tıp, moda, psikoloji ve mühendislik alanlarında da eğitim alabilirsiniz.


Sınavsız Üniversitelerden Mezun Olduktan Sonra YÖK Denkliği


Yurtdışında eğitim alma konusunda birçok kişinin tereddüt etmesine neden olan konulardan biri de YÖK denkliği konusu. 3-4 yıl boyunca emek verdikleri eğitim süreçlerinden sonra YÖK denkliği alamamaktan korkan öğrenciler yurtdışı eğitiminden çekinebilirler. Ancak, bu durumu engelleyebilir ve lisans eğitiminizi aldıktan sonra ülkenize dönüp rahatlıkla mesleğinizi yapabilirsiniz. Üniversite adaylarının bu süreçte YÖK denkliği olan üniversitelere kayıt yaptırmaları ve bu okulların YÖK denkliği olup olmadığını sistem üzerinden kontrol etmeleri gerekir.
 
Top