Yontu Y.Cihat Bayındır

BIYIKLI

V.I.P
V.I.P
El Sanatları Ustası Bir Yontu Aşığı

Beden Eğitimi Öğretmeni

Yavuz Cihat BAYINDIR

1950 yılında Kastamonu – Merkez’de doğdu. Küçük yaşta resim ve spora başladı. Milli bisikletçimiz ve milli bisiklet ve okçu hakemimiz oldu. 1976 yılında beden eğitimi bölümünü bitirdikten sonra öğretmenliğe başlamış ve boş zamanlarını heykel çalışmalarıyla değerlendirmiştir. Harika eserler verip, yontu sanatını kendine aşılayan hocası Sabri AKÇA’YI hiç unutmamıştır.

Bir sanat seveni soruyor: “Hocam.”diyor, “ Figürler dans ediyor, jimnastik yapıyor, beden estetiğini kendine uyan hareketlerle tamamlıyor.” “İnsan bedeni hep zarif yanları ile hep ön planda ve sizin sanatınıza egemen?”
“Beden eğitimi öğretmeni olmam; sporun, insanın beden ve ruh sağlığını ve gelişimini ne denli etkilediğini bilmem, bunların asıl nedeni olabilir. Yontularıma yalnızca biçimler olarak bakmıyorum ben. Her birinin insancıl davranışları ve ruhsal dünyaları var.” Diye cevaplıyor büyük usta.
1978 yılında Antalya Film Festivali bünyesinde Antalya Müzesi’nde açtığı ilk sergiyi Ankara Kızılay Yapı Kredi Sanat Müzesi, Kastamonu Öğretmenler Günü anısına Serik SEDAT Kültür Merkezi, Büyükçekmece Sanat Festivali, Antalya Güzel Sanatlar Galerisi, Orman Ürünleri Dünya Fuarı’nda açtığı birbirinden değerli sergileri, Ankara, İstanbul, Kastamonu, Antalya’da birçok kişisel ve karma sergileri olan büyük yontu ustasının sanatını kendi ağzından dinleyelim:
-“Yontu; konunun, objenin, fotoğraflarla tespiti, bir başka açıdan resim çalışması, üç boyutlu heykele dönüştürülmesi ve bütün bunların şiir ile ifade edilmesidir.” diyor kendisi.

Nice Eserlere Usta…
 

BIYIKLI

V.I.P
V.I.P
yontu-sanati-1.jpg
 
Top