YOKSA BİZLERDE, ALLAH’A ORTAK KOŞANLARDAN OLMAYALIM? ZÜMER 65, ENAM 88. AYETLER.

halukgta

Aktif
Kur’an da birçok ayette Allah iman ettiğini söyleyen kullarına, sakın bana ortak/şirk koşmayın yoksa yaptığınız bütün işleriniz, iyi amelleriniz boşa gider diye uyarıyor. Bu konuda birçok makale yazdım, ama gerçekten bu konu çok önemli ve birbirimizi defalarca uyarmalıyız ki, yaptığımız bu korkunç hatamızın farkına varabilelim. Peki, bu kadar önemli olan Allah a ortak koşmak sözüyle Allah, nasıl bir ortak koşmaktan bahsediyor olabilir? Sanırım burası çok önemli. Sizlere makalemin başında hatırlatmak istediğim, Allah ın çok önemli bir ayeti var. Bakın Allah Yusuf suresi 106. ayetinde ne diyor. “ONLARIN ÇOĞU, ORTAK KOŞMADAN, ALLAH’A İNANMAZLAR.” Demek ki iman edenlerin genel çoğunluğunun, yaptığı çok büyük bir yanlışlık var ki, Allah bu konuda bizleri uyarıyor. Bu uyarıya lütfen kulak verelim. Bizlerde Allah ın bu çok önemli ikazını doğru anlamalıyız ki, hesabın görüleceği o çetin gün şaşkınların ve affedilmeyenlerin safında olmayalım. Mutlaka inancımızı sorgulayalım, sakın bizde farkında olmadan, Allah a ortak koşanların arasında olmayalım? Size bu konuda iki ayeti önce örnek vermek istiyorum.

Zümer 65: Yemin olsun ki sana da senden öncekilere de şöyle vahyolunmuştur. ŞÜPHESİZ Kİ (ALLAH’A) ORTAK KOŞARSAN, İŞLERİN ELBETTE BOŞA GİDER ve elbette kaybedenlerden olursun! (Mehmet okuyan meali)

Enam 88: İşte bu, Allah’ın hidayetidir, kullarından dileyeni ona iletir. EĞER ONLAR DA ALLAH’A ORTAK KOŞSALARDI, YAPMAKTA OLDUKLARI AMELLERİ ELBETTE BOŞA GİDERDİ. (Bayraktar Bayraklı)

İlk ayette Allah Elçisini uyarıyor ve diyor ki, sana da senden öncekilere de Allah a ortak koşmayın, koşarsan yaptığın tüm güzel şeyler boşa gider diyerek, Elçisini kesin bir dille uyarıyor. Bu çok ilginç, önce Allah görev verdiği Elçisini uyarıyor. Diğer ayette de, tüm iman eden kullarından bahsederek, onlarda Allah a ortak koşsalardı, yapmakta oldukları amelleri yani Allah ın rızasını kazanmak için yaptıkları güzel şeyler, boşa giderdi diyor. DEMEK Kİ ALLAH KENDİSİNE ORTAK KOŞMAYI, ASLA KABUL ETMİYOR. Bizlere de düşen bu konuyu doğru anlamalıyız ki, geçmişte yapılan hataları tekrar etmeyelim ve Allah ın bağışlamayacağı bu yanlışı yapmayalım.

ÖNCE ŞUNU UNUTMAYALIM, GEÇMİŞTE ALLAH A ORTAK KOŞANLARIN YAPTIĞI YANLIŞTA, HİÇ KİMSE BUDA İKİNCİ ALLAH TIR DEMİYOR. Çünkü tüm kitap ehli biliyor ki tek bir Allah var. Peki, nasıl bir hata, yanlış yapılıyor da, Allah’a ortak koşmakla yani başka bir tabirle ŞİRK KOŞMAK ile suçlanıyorlar, burası çok önemli.

Enam 14: De ki: “Göklerin ve yerin yaratıcısı olan, beslediği hâlde beslenmeye ihtiyacı olmayan, ALLAH’TAN BAŞKASINI MI DOST/VELİ EDİNECEĞİM.” De ki: “Bana, (Allah’a) teslim olanların ilki olmam emredildi ve sakın Allah’a ortak koşanlardan olma (denildi).” (Diyanet meali)

Enam 56: De ki “ALLAH İLE ARANIZA KOYUP YARDIM İSTEDİKLERİNİZE KUL OLMAM, BANA YASAKLANMIŞTIR. Ben, sizin arzularınıza da uymam. Öyle yapsam sapıtmış olurum ve doğru yolda olamam.” (Süleymaniye vakfı)

Bu iki ayete benzer onlarca ayet vardır ki, Allaha ortak/şirk koşmak konusunda Allah, çok dikkat çekici uyarıcı ayetler indirdiği halde, birileri bunları görmemizi engellemek ve atalarının batıl inançlarını topluma yaşatmaya devam etmek için, büyük çaba harcamaktadırlar. BU İKAZLARA KULAKLARINI TIKAYIP, DUYMAYARAK ALLAH A ORTAK /ŞİRK koşanlar, asla huzurda hesap veremeyeceklerdir. Bakın ilk ayette Allah a ortak koşmanın ne olduğuna, çok açık bir örneği nasıl veriyor. Dinimiz ve imanımız adına kuşku duymadan güveneceğimiz VELİMİZ/DOSTUMUZUN yalnız Allah olduğunu söylüyor. Onun dışında hatasız, günahsız hiç kimsenin olamayacağını, bizlerin Allah ın yanında asla bizlere yol gösteren, inancımıza yön veren hiçbir veli/dost edinemeyeceğimizi bildiriyor. EDİNDİKLERİ VELİLERİN, ŞEYHLERİN SÖZLERİNE GÜVENİP, ONLARIN ARDINA DÜŞENLERİN, ALLAH A ORTAK KOŞMAK, YANİ ŞİRK KOŞMAK OLDUĞUNU VE BUNU YAPANLARI ASLA AFFETMEYECEĞİNİ SÖYLÜYOR ALLAH. Araf suresi 3. ayetinde de Allah ne diyordu hatırlayalım. “RABBİNİZDEN SİZE İNDİRİLENE UYUN, O’NDAN BAŞKA VELİLERE UYMAYIN.” Ne dersiniz bizler bu hatayı yapıyor muyuz, yoksa yapmıyor muyuz? Eğer aramızda Allah dan başka veli edinmeyi meşrulaştırmak adına, Velisi olmayanın velisi şeytandır diyenler varsa, aslında onlar şeytanı veli edinmişler ama farkında olmayanlardır, hatırlatmak isterim. BİR MÜSLÜMANIN GÜVENİLECEK TEK VELİSİ ALLAH BENİM DİYOR. İsteyen Allah a inanır güvenir, isteyen edindikleri velilere. Allah bu yanlışları yapanlara, ortak/şirk koşanlar diyor.

Enam suresi 56. ayette ise, sanırım geçmişte ve günümüzde yapılan çok büyük yanlışa Allah açıklık getiriyor ve bizleri uyarıyor. Allah yapılan bu yanlışı Elçisi aracılığıyla bizlere anlatıyor ve deki kullarıma diyerek konuya açıklık getiriyor. Allah ın Elçisinin şöyle demesini istiyor topluma. SİZLERİN YAPTIĞI GİBİ, ALLAH İLE ARANIZA EDİNDİĞİNİZ VELİLERİ, DOSTLARI KOYUP, ONLARDAN YARDIM İSTEDİKLERİNİZE BEN KUL OLMAM VE ONLARI ASLA ALLAH İLE ARACI YAPAMAM. ÇÜNKÜ BUNU YAPMAM BANA YASAKLANMIŞTIR DİYOR. Peki, bizler Allah ın bu yasağını dinliyor ve Allah ile aramıza veliler, dostlar, şeyhler efendiler koymuyor muyuz, yoksa bunca ikaz ve uyarıları gördüğümüz halde, aynı yanlışı yapmaya devam mı ediyoruz, ne dersiniz?

Hatırlatmak isterim Allah, Nisa 48. ayetinde, kendisine ortak, şirk koşanları asla bağışlamaz diyor. Bunların dışında kalanları, dilediği kimse için bağışlayacağı bilgisini veriyor. Devamında da, kim Allah a ortak/şirk koşarsa büyük bir günaha girmiş olacağını ve Allah a iftira edeceğini bizlere bildiriyor. Hangimiz böyle bir duruma mahşerde düşmek isteriz?

Kur’an da birçok ayetinde, Allah ın yanında hiç kimseden yardım istenmeyeceği, onları aracı yapılamayacağı, onlara dua edilemeyeceği uyarısı yapılır. ALLAH IN TEK ELİNDE OLAN YETKİLERİNİ EĞER BİZLER, EDİNDİĞİMİZ VELİLERE, ŞEYHLERE VE EFENDİLERE VERİYOR DA, ONLARI ALLAH İLE ARAMIZA ARACI, ŞEFAATÇİ YAPIYOR VE ONLARA ADETA KUL OLUYORSAK, BU YAPILANIN ALLAH A ORTAK KOŞMAK, YANİ ŞİRK KOŞMAK OLDUĞU KUR’AN DA ONLARCA AYETİNDE ANLATILIYOR.

Değerli dostlarım, geçmişte kitap ehlinin yaptığı yanlışları, ne yazık ki günümüzde genel çoğunluk devam ettiriyor. Gelin elimizde Kur’an onu anlayarak, düşünerek ve araştırarak, hiçbir etki altında kalmadan anlamaya çalışalım. Allah Nahl suresi 98. ayetinde, Kur’an ı okumaya başlamadan önce, kovulmuş şeytandan, onun yolunu izleyen insanların batıl ve hurafe sözlerinden sıyrılıp, yalnız Allah a güvenip dayanarak, Allah a sığınarak, Kur’an ı okumamızı emrediyor. Eğer Allah ın bu tavsiyesine uyar ve Kur’an ı hiçbir beşeri batıl bilginin etkisinde olmadan okur ve anlamaya çalışırsak, inanın tüm yanlışlarımızı fark edeceğiz ve Allah ın hak dini olan İslam ı ile de buluşacağız.

DİLERİM BİR GÜN CÜMLEMİZ, ALLAH IN NURU KUR’AN IN IŞIĞI İLE AYDINLANIR VE ALLAH A ŞİRK KOŞMADAN DOĞRU YOLDA YÜRÜYEN, ALLAH IN HALİS KULLARINDAN OLURUZ.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK
 
Top