YÖK bu gidişle Harvard'a bile denklik vermeyecek

YÖK'ün 11 Mayıs 2007 tarihli Resmî Gazete'de yayınladığı 'Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği' akademik camiayı ayağa kaldırdı.

Eser Karakaş, 'Denklik Yönetmeliği'nin yurtdışında eğitim alacak öğrencilerin önünü kesmeyi amaçladığını savundu.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eser Karakaş, YÖK'ün Harvard gibi dünyanın sayılı üniversitelerinin diplomalarına bile denklik vermeyebileceğini söyledi. YÖK'ün geçen hafta çıkardığı yeni Denklik Yönetmeliği'ni 'vahim ve facia' olarak niteleyen Eser Karakaş, yeni Denklik Yönetmeliği'nin, 'Türkiye'nin yükseköğretim hayatında 1402 faciasından sonra yaşanan en vahim gelişme' olduğunu kaydetti.

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam ise, YÖK'ün getirdiği yeni denklik anlayışının dünyadaki mevcut bilim anlayışına aykırı olduğunu söyledi. Tüm Öğretim Üyeleri eski Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu da yeni denklik yönetmeliğini 'saçma' buldu. Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, YÖK'ün 'dünya ve bilim bir tarafa, kendisi bir tarafa' tavrı sergilediğini belirterek, "Evrensel bilimi yok sayan bu kafayla aynı ülkede yaşıyor olmanın utancını yaşıyorum." dedi.

Söz konusu yönetmelikte, "Yapılan denklik incelemesi sonucunda, yurtdışındaki üniversitelerin programlarında; programın müfredatı ile ilgisi olmayan ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın temel ilkeleri ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 4 ve 5. maddelerinde 'Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı' belirtilen amaç ve ilkelere aykırı dersler bulunması halinde, alınan diplomalara denklik verilmez." deniliyor. Yönetmeliğin bu maddesine tepki gösteren Karakaş, şöyle diyor:

"Mesela 1915 olaylarına ilişkin bir dersin başına 'sözde' ibaresi konmaz ise, YÖK ve Üniversitelerarası Kurul bu tür bir dersi içeren not döküm belgesi sebebiyle Harvard diplomasına denklik vermeyecek. Bu faşizan bir şey."
 
Eğitimin önüne bir set daha çektiler. YÖK bu haliyle bilimin ışığından uzak anti-demokratik bir siyasi kuruluş halindedir. Kendini devletin üstünde gören bu kurumda biran önce iyileştirme çalışmaları yapmak gereklidir.
 
Herzaman düşünmüşümdür.Bizim üniversitlerimizde neden ulusrararası çapta ses getirecek bir buluş yapılmaz ve en azından bilimsel bir makale yayınlanmaz diye.Ama sanırım cevabı çok basit.Gerek görmüyorlar.Nede olsa bu bilimsel araştırmaları Amerikalı ,Fransız Avusturyalı ....vb bilim adamları yapıyor.Bizimkiler onların yapamadığı mühim işleri başarıyorlar.Mesela Gazi üniversitesi rektörünün yaptığı gibi öğrencileri ve öğretim görevlilerini dinlemek için üniversiteye elektronik sistem yerleştirmek.Düşünce özgürlüklerinin kalesi sayılan (ki en azından dünyada böyle) üniversiteleri kışlaya çevirmek,Miting organizatörlüğüyapmak.Ve en komiğide dünya sıralamasında ilk 500 e girememesine karşın dünyanın en ünlü üniversitelerinden alınan diplomaları denklik testine tabi tutmak
 

cırcırböcee

V.I.P
V.I.P
YÖK'ün daha önemli işleri var galiba arkadaşlar...Aşağıdaki haber buna örnek...


Yök'ten üniversitede gay kulübü rezaleti

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Türk Eğitim-Sen yöneticileri, İstanbul Bilgi Üniversitesinde bir "gay kulübü" kurulması ve faaliyet göstermesine izin verdikleri gerekçesiyle YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ve üniversite yöneticileri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundular. Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Türk Eğitim-Sen yöneticileri, İstanbul Bilgi Üniversitesinde bir "gay kulübü" kurulması ve faaliyet göstermesine izin verdikleri gerekçesiyle YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ve üniversite yöneticileri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundular.
Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Yaşar Gürakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Bilgi Üniversitesi Gökkuşağı LGBT (Lezbiyen-Gay-Biseksüel-Transseksüel-Travesti Kulübü) adlı öğrenci kulübünün üniversite bünyesinde kurulup faaliyet göstermesine YÖK tarafından izin verildiğini ifade etti.

Gürakan, bu kulübün kurulmasına ve faaliyetg östermesine izin verilmesinden dolayı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Uğur ile Öğrenci İşleri Başkanı Prof. Dr. Halit Kılınç hakkında Cumhuruyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.
Söz konusu kulubün, Türk halkının asla tasvip etmediği, aile yapısına aykırı, yasalarla belirlenen milli eğitimin amaçlarına uymadığını ifade eden Gürakan, şunları kaydetti:
"Kulübün kurulması YÖK yasalarına ve amaçlarına aykırıdır.
Anayasa’mızın 42. maddesinde, ’Eğitim ve Öğretim Kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür.

Eğitim ve öğretim, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz’ denilmektedir.

Yine Anayasa’mızda devletin temel niteliklerinden biri de genel ahlakın ve aile yapısının korunmasıdır. Bu gerekçelerle, öğrenci kulübünün açılmasına izin verenler hakkında suç duyurusunda bulunduk, bunun takipçisi olacağız." Gürakan, yetkililer hakkında ayrıca kamu davası açacaklarını da sözlerine ekledi.
 
Top