yoga yapmanın fiziksel ve zihinsel sağlık için bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Yoga yapmanın fiziksel ve zihinsel sağlık için bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları olduğunu belirterek “Fiziksel olarak esnekliği, dengeyi ve gücü artıran yoga, kalp sağlığına olumlu katkı sağlar, kronik ağrıların azalmasına yardımcı olur. Stresi ve anksiyeteyi azaltarak zihin sağlığına olumlu etki yapan Yoga aynı zamanda kişinin nefes alışını düzenler, uyku kalitesini yükseltir ve sağlıklı yeme alışkanlıkları kazandırır.

Fiziksel ve zihinsel iyilik halini artırmak için yapılan ve nefes almaya odaklı bir egzersiz şekli olan yoga zihin ve bedeni bir bütün olarak ele alıyor. Kişiyi rahatlatan bir nefes çalışması olmasının yanı sıra bir meditasyon biçimi olarak da kabul edilen yoga, çeşitli pozlarıyla fiziksel olarak vücudu da çalıştırıyor.

Yoga yüksek tansiyon riskini azaltıyor

Günümüzde birçok kişinin esneklik ve denge seviyesini artırmak için egzersiz rutinine yogayı eklediğini ifade eden Zerger, birçok bilimsel araştırmanın, belirli yoga pozlarının her gün 15-30 dakika arası bir süre boyunca uygulanmasıyla vücudun esneklik ve dengesinde büyük bir fark oluşturduğunu kanıtladığını söyledi. Zerger, “Yoganın kalp hastalıklarının başlıca sebebi olan yüksek tansiyon riskini azalttığını söylemek mümkün” diye konuştu

Yoga aynı zamanda kronik ağrılara alternatif çözüm

Yoganın sakatlıklar ya da kireçlenme gibi sebeplerden ortaya çıkan birçok türde kronik ağrıyı azalttığını da gösteren çok sayıda bilimsel araştırma olduğuna dikkat çeken Zerger, “Örneğin 2005’te yapılan bir araştırmada, dizlerinde kireçlenme bulunan katılımcıların yoga yaparak fiziksel işlevlerini artırdığı ve ağrılarının azaldığı gözlemlendi. Bir başka çalışmada ise, bileğinde karpal tünel sendromu olan katılımcıların sekiz hafta yoga yaptığında, ağrılarının azaldığı ve kavrama güçlerinin arttığı ortaya çıktı” dedi.

Yoga yapanların nefes alma kapasitesi artıyor

Yoganın nefes alma odaklı bir egzersiz sekli olduğunu vurgulayan Leyla Zerger, “Pranayama da denilen yogilerin uyguladığı özel bir nefes tekniği, nefes alışını kontrol altına almayı amaçlıyor. Yoganın birçok türü de bu tarz nefes egzersizlerini içeriyor. Böylece yoga kişiler yaptığında nefes alma kapasiteni artırmış, nefes tekniklerini öğrenmiş oluyor. Nefes almanın iyileşmesi de dayanıklılık, yüksek performans ve sağlıklı akciğerler gibi birçok fayda sağlıyor” dedi.
 
Top