Yerli Koyun Irklarımız

Suskun

V.I.P
V.I.P
BAFRA IRKI KOYUNUN ÖZELLİKLERİ

Amasya İlinde bulunan Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğünde damızlık olarak yetiştirilen Bafra koyunu, Sakız X Karayaka koyunlarının melezlenmesi ile elde edilmiştir. Genetik yapısı: %75 Sakız ,%25 Karayaka ırklarından oluşmaktadır. Yüksek döl ve süt verimine sahip olup et kalitesi oldukça iyidir. Vücutları beyaz yapağı ile örtülüdür. Ağız, göz etrafı ve kulaklarda siyahlıklara rastlanır. Vücudunun diğer bölümlerinde siyahlıklar görülen hayvanların damızlıkta kullanılması tercih edilmez. Baş, karın altı ve bacaklar genellikle çıplaktır. Kuyruk, dip kısmında az yağlı, ince ve uzundur. Koçlar boynuzlu, koyunlar boynuzsuzdur.

Cidago yüksekliği ortalama, toklularda 63 cm, koyunlarda ise 68.6 cm’dir. Vücut uzunluğu ortalama toklularda 70.3 cm, koyunlarda ise 70.7 cm’dir. Ortalama canlı ağırlık, toklularda 52.3 Kg, koyunlarda ise 62.7 kg’dır.

Bafra koyunlarında döl verimi oldukça yüksek olup, kısırlık oranı düşüktür.

Oranlar Kuzu sayısı

Tek Doğum Oranı : % 22,0 22 Baş

İkiz Doğum Oranı : % 56,0 112 Baş

Üçüz Doğum Oranı : % 20,0 60 Baş

Dördüz ve yukarı Doğum Oranı : % 2.0 8 Baş

Toplam : % 100,0 202 Baş

Doğuran 100 baş koyundan 202 baş kuzu alınmaktadır.

Bafra kuzularının yaşama gücü 30. günde 93,3 ve 90. günde % 91,9’dur. Kuzularda doğum ağırlığı ortalama 3,9 kg olup, sütten kesildiği 90. günde ise ortalama ağırlık 22.9 kg’dır. Koyunlardaki yüksek süt verimi kuzularını beslemede yeterlidir. Koyunların laktasyon süt verimi 120–130 kg. kadardır. Bafra koyunlarında ortalama yapağı verimi 2,2 kg, elyaf uzunluğu 22,6 cm’dir.

Bafra koyunu, yüksek verim özellikleri yanında, yerli ırklar kullanılarak elde edilmiş olduğundan, Ülkemiz çevre şartlarına adaptasyon kabiliyeti yüksektir. Yetiştiriciler tarafından büyük ilgi gösterilen bu koyuna, sadece Karadeniz Bölgesinden değil, Türkiye’nin diğer bölgelerinden de talep olmaktadır. Örneğin; İç Anadolu, Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çevre şartları iyileştirilerek, iyi bakım ve besleme ile döl verimi yüksek olan bu koyunlarımızdan iki yılda üç defa doğum yaptırılarak, daha fazla kuzu üretmek mümkündür.ayrıca karkas yağ oranı düşük,eti lezzetli ve suludur.biliyorsunuz bu hayvanın kök aldığı karayaka koyunu et kalitesi olarak kıvırcıktan sonra gelmektedir,bir diğer gen bankasım olan sakız koyunları ise osmanlıdan beri etlerinin lezzeti için aranan bir ırktır. bafra koyunlarında yapılan seleksiyon ve iyileştirme çalışmaları ile de verim ve erken gelişme özellikleri oldukça arttırılmıştır.

Bafra Koyunu, TİGEM’e bağlı Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğü (Amasya) ile Kâzımkarabekir Tarım İşletmesi Müdürlüğünde (Iğdır) yetiştirilmektedir.

Damızlık Bafra koyunu Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğünden temin edilebilir.

ADRES :

Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğü

Amasya-Mecitözü (Çorum) karayolu üzerinde 25.km’de bulunmaktadır.

Telefon : 0-358- 273 52 97 – 273 52 98

Faks : 0-358 273 52 14

oFaIp.jpg

 
Top