yemek yeme kuralları

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
masaduzeni.gif


1.Ekmek koparmak istediğinizde çatal ve bıçağı tabağın ön kenar ortasında birleşik yada (A) harfi şeklinde koyulur, bu yemek devam ediyor anlamındadır.
2.Yemeğin bittiğini belirtmek için, çatalın uçları tabağa dönük olarak solda, bıçakta sağda olarak tabağın ortasına koyulur. Yada yine çatal solda bıçak sağda olarak yan yana tabağın ortasına sapları sağa hafif meyilli olarak koyulur.
3.Kaşık ve bıçak daima sağ elle tutulur. Sadece makarna yerken kaşık sol ele geçer.
4.Bıçaksız yenecek bir yemekte çatal sağ elle tutulur.
5.Yemek esnasında, içki içmek, ekmek almak yada sohbet için ara verildiğinde çatal ve bıçak tabağa köprü gibi dayanmamalıdır.
6.Peçetenin tamamı açılmaz, kalça hizasından dizlere koyulur. Peçetenin boyuna asılması yada tabağın altından sarkıtılması doğru değildir.
7.Yemek esnasında bir aksilik olursa ev sahibinin emekleri ve uğraşı göz önünde bulundurularak, huzursuz etmemek için kimseye farkettirmeden halledilmelidir.
8.Eskiden olduğu gibi yemeğin bir kısmının tabakta bırakılması artık geçersizdir.
9.Yiyebileceğiniz kadar yemek alın. Hastalık yada alerji haricinde ev hanımın emeklerine hürmeten her yemekten az da olsa tatmak gereklidir.
10.Sofrada beğendiğiniz bir yemekten arttığınıza eminseniz ikinci kez isteyebilirsiniz, ancak emin değilseniz istemeyin yoksa evin hanımını zor durumda bırakırsınız.
11.Masada kılçıklar ve kemikler için bir tabak bulunmuyorsa tabağın kenarında bırakılırlar.
12.Ekmekler elle yenilirken, sandviçler çatal ve bıçakla yenir.
13.Kanepeler ve küçük sıcak mezeler elle yada üzerine kürdan batırılmışsa kürdanla yenir.
14.Tereyağı, reçel, bal gibi şeyler kaplara konmuş olarak servis edildiğinde tabağınıza yiyeceğiniz kadar alın ve lokmalara koparılmış ekmek yada tostun üzerine sürerek yenir.
15.Rafadan yumurtaları ucundan kırıp, çay kaşığı ile yenir.
16.İri sosisler çatal ve bıçak ile kabuğu soyulduktan sonra yenir.
17.İstridye özel çatal üzerine limon sıkılarak yenir.
18.Kuşkonmaz resmi davetlerde küçük peçetelerle kalın tarafından tutularak dibine yaklaşık 4 cm mesafeye kadar yenir.
19.Alafranga haşlanmış enginar yaprakları bire birer koparılıp sosa batırılarak yenir.
20.Yeşil salata bıçak kullanılmadan çatalla yenir. Sadece dilimleri büyükse bıçak kullanılır.
21.Spagetti cinsi makarnalar çatalla yada kaşığın içinde çatala sarılarak yenir.
22.Pilav çatalla yenir.
23.Çay, kahve, kakao vs. içildiğinde kaşık fincanda değil tabakta bırakılmalıdır.
24.Elma armut vb. meyveler bıçakla dörde bölündükten sonra çatala batırıp bıçakla soyularak yenir. evli çiftler arasında bu meyveler yarı yarıya paylaşılır.
25.Çilek saplı verilirse elle, sapsız krem şanti ile verilirse kaşıkla yenir.
26.Et suyu fincanla verilse bile kaşıkla içilir.
27.Evin hanımı yemeğe başlamadan, yemeklerin tadına bile bakılmaz.
28.Çatal-bıçak eksikse veya yere düşmüşse evin hanımından sessizce istenir.
29.Evin hanımı sofradan kalktığında yemek bitmiş demektir. Peçete toplanıp tabağın kenarına konur ve masadan kalkılır.
30.Onur konuğu davetten ilk ayrılacak kişidir. Yemek sırasında ev sahibinin sağında oturmuşsanız onur konuğu sizsiniz demektir.
31.Davet edildiğiniz yemeğe yemekle karşılık vermeyecekseniz, çiçek veya çikolata vb. hediye göndermeniz yada götürmeniz gereklidir. Davetli bekar bir erkekse bu hediyelere mecburdur ancak bekar bir bayansa mecbur değildir.
32.Yemeğin ertesi günü ev sahibine teşekkür için telefon açılmalıdır.
 
Top