Yazarlık - Wordpress Site

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Paylaşımı seviyorum, kendi adıma özgün yazılar yazmak ve yayınlamak istiyorum, yazdığım yayınlanmamış yazılarım, denemelerim var diyorsanız diğer sitemiz http://e-cozum.net adresinde bekleniyorsunuz :) Bunun için yapmanız gereken site üzerinden üye olmak ve iletişim bölümünden ya da bu bölüm altında yazar olmak istediğinizi belirtmek. Yazarlar yetkisi verilenler, talep ettikleri takdirde resmi/avatarı sitenin sağ üst köşesinde yayınlanır.

Yazarlık yapabilmek için bilmeniz gereken kriterler ve yardım bu yazıda mevcut.

*** Resimleri orijinal boyutta görmek için üzerine tıkladıktan sonra resmin sol alt köşesinde X işareti çıkacaktır. Tıkladığınızda orijinal boyutta görebilirsiniz.

Yazarlık Yardımı:
Wordpress sistemi kullanan sitelerde genel olarak yazı ekleme, düzenleme, yayınlama anlatımı yapılacaktır. (Görüntüler, diğer sitemiz olan Bilgi paylaşıldıkça çoğalır | E-COZUM.NET adresi baz alınarak verilmiştir.

Eğer sistemde yazarlık yetkiniz onaylandı ise, giriş ekranına (site_adı/wp-login.php) kullanıcı adı ve şifrenizi yazıp GİRİŞ butonuna tıkladığınızda sizi yukarıdaki ekran karşılayacaktır. (Üye olarak giriş yaptığınızda ise daha sade bir ekran karşınıza çıkacaktır) Tabii ki bu ekran Wordpress alt yapısı kullanan sistemin sürümüne göre değişiklik gösterebilir.

Sayfaya ilk girişte "Başlangıç" sekmesinde bulunuyoruz. Yazı eklemek için "Yaz" sekmesine kliklediğinizde yukarıdaki ekran gelecektir.

Wordpress altyapısı kullanan sistemlerde yazı eklemek ve yayınlamak tıpkı Microsoft Word dosyası ile çalışmak kadar kolaydır ve düzenleme işlemleri de birbirine benzer.

Yukarıdaki ekrana göre numaralandırılmış alanları kullanarak yazı eklemeyi görelim:

1. Bu alana metnin başlığını giriyoruz. (Tümü büyük veya sözcüklerin ilk harfleri büyük)

2. Görsel sekmesi zaten aktif durumdadır. Yazımızı, yukarıdaki butonları kullanarak görsel olarak düzenleyeceğimiz ekran.

3. Kod Bölümü. Eğer başka bir web sayfasından kopy/paste şeklinde yazı ekliyorsanız bu sekmeye klikleyerek yazınızı bu ekrana eklemeniz, daha sonra Görsel sekmesine dönerek yazınızı düzenlemeniz önerilir. Böylece başka siteye göre formatlanmış yazı siteye uymayacak şekilde formatlanmamış olacaktır. (Not: Kopy/Paste içerik kesinlikle tasvip edilmemektedir)

4. Düzenleme ile ilgili butonlardan en sonda buluna 4 numara ile gösterilmiş olan butona kliklediğinizde aktif olmayan düzenleme butonları da gösterilecektir. Gerektiğinde kullanılması gerekir. Yazının sonunda gerekli butonların görevleri tekrar ele alınacak.

5. Metnimizi yazacağımız bölüm. Metin yazımı bittikten sonra gerekli görsel düzenlemeleri yukarıdaki butonlar sayesinde yapabiliriz. (Metnin tümünü kalın yazı tipi ile yazmayınız, ağırlıklı olarak klasik yazı formatını tercih ediniz)

6. Ekleyeceğimiz içeriğe ait anahtar kelimeleri aralarına virgül koyarak giriyoruz. (Arama motorları için çok önemlidir)

7. Eklemek istediğimiz yazıya ait uygun kategoriyi seçerek kategori belirliyoruz. Bir yazı için birden fazla kategori seçilebilir.

8. Metin yazımı bittikten sonra artık “Yayımla” butonuna tıklayarak ziyaretçiler tarafından görünür hale gelmesini ve kaydedilmesini sağlıyoruz. (Kaydet butonuna basmak yazının yayınlanmasını sağlamaz. Sadece daha sonra yayınlanmak üzere kaydeder.)

Yazı eklemek için başka bir işlem yapmanıza gerek yok. Ancak içeriğin amacına göre ekranda gördüğünüz diğer bölümleri kullanarak farklı yayınlama şekilleri de yapabilirsiniz. Örneğin yazınızın hemen değil de daha sonraki bir tarih/saatte yayınlanmasını istiyorsanız "Yazı Tarih Bilgisi" bölümünden ileriki bir tarih, saat veya ikisini birden ileriki bir zaman belirleyebilirsiniz.

Düzenleme Butonları ve İşlevleri:
Hemen herkes Microsoft Word ile çalışmış olduğuna göre burada da yazının düzenlenmesi kesinlikle zor olmayacaktır. Sadece gerekli birkaç konuya değinelim.

1. Metinde herhangi bir alan seçilip 1 numaralı butona basıldığında girilecek URL adresini yazabileceğimiz bir ekran çıkacaktır. Eğer URL eklemek istersek bu bölümde gidilecek URL yi girip, hemen altındaki bölümden eğer URL yi farklı bir sayfada açtırmak istiyorsak seçmeniz gerekir. Eğer girilen link site içi bir URL değilse farklı sayfa seçeneği seçilmelidir. Bu penceredeki en alttaki bölüme ise farenin link üzerine geldiğinde gösterilecek metni girebilirsiniz (tercihli).

2. Eğer girilmiş bir link varsa link alanını seçili hale getirip butona tıkladığımızda URL iptal edilecektir.

3. Resim Ekleme. Butona tıkladığınızda resim eklemek için gerekli ayarların yapılacağı bir pencere gelecektir. Bu pencere ile ilgili resimli anlatımı da altta bulabilirsiniz.

4. Bu bölüm önemli. Bu buton sayesinde konunun tamamını anasayfada göstermeyip “Devamını Oku” linki ile gösteriyoruz. Bunun için metnin herhangi bir yerine imleci konumlandırıp ilgili butona basmak yeterlidir. İmleci konumlandırdığımız bölümde yazı tipi kalın olmaması tercih edilir.

5. Butona tıkladığımızda 2. satırda gösterilen butonlar görünür hale gelecektir.

Metinlere Resim Ekleme: Yukarıda 3 numara ile gösterilen butona kliklediğinizde resim eklemek için alttaki şekilde pencere açılacaktır. Resim eklerken dikkat edeceğimiz konu resmin genişliğinin 440 pikseli geçmemesidir. (Sitemizin formatına göre) Şekle göre;

Resim URL’si alanına, resmin konumunu,
Açıklama alanına, fare üzerindeyken gösterilecek metni
Hizalama alanına, resmin gösterim formatını girebilirsiniz.

Resme göre hizalama alanı sol seçilmiş. Bu durumda resim (küçük bir resim olduğunu varsayarsak) metnin solunda yer alacak metin ise sağda kalacaktır. Bu bölümde hiçbir değişiklik yapmadan resim eklerseniz metin resmi eklediğiniz yere metinler resmin üstünde ya da altında olacaktır. Sağ veya solunda metin bulunmayacaktır. Küçük resimlerin sağ ya da sola hizalanması daha hoş bir görüntü verecektir. Bir konuda dilediğiniz kadar resim kullanabilirsiniz.

Bu işlemleri deneme yanılma yöntemi ile de yapabilirsiniz. Hatalı girişleri bildirdiğinizde düzeltilir. Bu yüzden hata yapmaktan çekinmeyin :)

Önemli Not: Bilgi paylaşıldıkça çoğalır | E-COZUM.NET adresinde yazar olarak giriş yaptığınızda Eklentiler bölümündeki ayarların hiçbirini değiştirmemeniz gerek.

Yazı paneline, sitenin en altında bulunan GİRİŞ linki ile girebilirsiniz.
 
Top