YAVŞAN OTU -Avrupa çayı veya Veronika

Suskun

V.I.P
V.I.P
yav%C5%9Fan.jpg


YAVŞAN OTU VE ÖNEMİ

Yavşan, çok yıllık bir bitki olup Avrupa çayı veya Veronika olarak da bilinmektedir. Bilimde ise “Veronica beccabunga” olarak isimlendirilmektedir.

Yavşan otu, her şifalı bitki gibi birçok faydası bulunmaktadır. Neredeyse A’dan Z’ye vücudu bakıma sokan bir bitkidir. Tabi ki bir içimlik deneyimle mucizeler beklenmesi doğru olmaz. Şifalı bitkiler sihirli değnek değillerdir. Devamlılık tedavide olmazsa olmazlardandır. Uzmanlar tarafından aksi söylenmedikçe bitki çaylarının veya herhangi bir bölümünün düzenli kullanılması önerilmektedir. Kuru halde güzel kokan bitkinin sağlığımıza birçok yararı bulunmaktadır.

Bitki genel olarak çay, lapa veya banyo suyuna katılarak farklı şekillerde yarar sağlamaktadır. Çayının yapılması şu şekildedir. İki tatlı kaşığı kurutulmuş, yavşan otunun üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek dinlendirilerek demlenir. Demlenen çay kullanıma hazırdır. Yavşan otu, banyo suyuna katılarak da etkili sonuçlar vermektedir. Bunun için bir avuç kadar yavşan otu bir demliğe konarak üzerine 1 litre kaynar su ilave edilir. Elde edilen su banyo suyuna katılarak kullanılır.



FAYDALARI NELERDİR?

Yavşan otu ağız ve boğaz yaralarını gidermektedir. Bunun için yavşan otunun özsuyu ile gargara yapmanız yeterli.
Yavşan otu hazmı kolaylaştıran bir bitkidir.
Banyo suyuna katıldığında cilde iyi gelir. Özellikle cildinizde kaşıntı varsa. Saç bakımında doğal tedavi sağlar.
Baş ve kulunçtaki ağrıları giderir.
Düzenli kullanımda, çoğu insanın korkulu rüyası olan bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
Nefes darlığı çeken hastalar için dost bir bitkidir.
Siyatik ya da halk arasında sinir romatizması adı da verilen bacaklarda sinirlere bağlı olarak ağrılı hastalığın giderilmesinde yardımcı tedaviyi üstlenmektedir.
İdrar torbası iltihaplanmalarında ve idrar sökücü olarak kullanılabilir.
Bayanların ağrılı adetlerinde âdeti sökerek kadınların rahatlamasını sağlar. Bunun için mısır püskülü ile kaynatılır, tercihe göre bal ile tatlandırabilirsiniz.
 
Top