• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Yaşayan Gazilerimiz

BIYIKLI

V.I.P
V.I.P
İstiklâl Savaşının Son Kahramanları

4CsIUJ8.jpg


İstiklal Savaşı’nın son gazilerinden Ömer Küyük’ün vefat etmesinin ardından, şanlı mücadelenin sadece 2 gazisi hayatta kaldı. İstiklal Savaşı’nın bugün hayatta kalan son 2 gazisinden biri olan 111 yaşındaki Yakup Satar, Eskişehir’in Hacı Seyit Mahallesi’nde yaşıyor. Konya’da yaşayan 105 yaşındaki İstiklal Savaşı Gazisi Veysel Turan ise 20 yıl önce romatizmasının kireçlenmeye dönmesi sebebiyle günlerini yatakta geçiriyor.
1. Dünya Savaşı’na Osmanlı Devleti’nin katılmasıyla birlikte Balkan, Trablusgarp, Kafkas ve Galiçya gibi çok sayıda cephede savaşan milyonlarca Türk gencinin bir kısmı savaş meydanlarında şehit düştü, bir kısmı da evlerine geri döndü. Kurtuluş Savaşı’nın galibiyetle sonuçlanmasının ardından bu savaşın hayatta kalan kahramanları ‘’Gazi’’ unvanını alarak köylerine döndü. İstiklâl Savaşı gazilerinden, Çorum’un İskilip İlçesi’nde bağlı Çatkara Köyü’nde yaşayan 106 yaşındaki Ömer Küyük’ün vefat etmesiyle bugün sadece 2’si hayatta kaldı. Çatkara Köyü’ndeki evinde önceki gün vefat eden Ömer Küyük, Dumlupınar ve Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılmıştı.

EN YAŞLI GAZİ ESKİŞEHİR’DE

İstiklâl Savaşı’nın bugün hayatta kalan son 2 gazisinden biri olan 111 yaşındaki Yakup Satar, Eskişehir’in Hacı Seyit Mahallesi’nde hayatını sürdürüyor. 1895 yılında Kırım’da doğan ve daha sonra ailesiyle birlikte Eskişehir’e göç eden Satar, 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Basra Cephesi’nde savaştı. Satar, daha sonra Sakarya Meydan Muharebesi’nde de düşmana karşı savaştı. Savaşın sonunda Eskişehir’e dönen ve uzun süre çiftçilik yapan Satar, eşini kaybetmesinin ardından kızı Zekiye Tali ile birlikte yaşamaya başladı. ‘’En yaşlı gazi’’ Satar’ın, 6 çocuğu ve 50’ye yakın torunu bulunurken, son bir yıldır çeşitli rahatsızlıkları sebebiyle evinden dışarı çıkamıyor.

KONYA’DAKİ 105 YAŞINDAKİ GAZİMİZ

Konya’da yaşayan 105 yaşındaki İstiklâl Savaşı Gazisi Veysel Turan ise 20 yıl önce romatizmasının kireçlenmeye dönmesi sebebiyle günlerini yatakta geçiriyor. Son bir yıldır konuşamayan Veysel Turan, 58 yaşındaki kızıyla birlikte yaşıyor. 7 çocuğu ve 25 torunu bulunan, 15 yıl önce eşini kaybeden Turan, çocuk denecek yaşta 1. Tümen Hücum Taburu’nda süvari olarak Dumlupınar, Sakarya ve II. İnönü savaşlarında düşmanla mücadele etti. Normal günlerde ziyaretçi kabul etmemesine rağmen, kendisinin bayramını kutlamaya gelen yakınları ve mahalle sakinlerini kabul eden Veysel Turan, 3 günde bir eve gelen doktor tarafından sağlık kontrolünden geçiriliyor.
Veysel Turan’ın, kendisini bir süre önce ziyaret eden Kurtuluş Savaşı’nın son gazilerinden Ömer Küyük’ün vefatından büyük üzüntü duyduğu bildirildi.
 
Top