• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Yarasalar Hakkında İlk Kez Duyacağınız 15 İlginç Bilgiler

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Dünyada yaklaşık 1200 türle temsil edilen yarasalar hakkında tek bildiğimiz uçan memeli oldukları olmasın diye sizin için yarasalar hakkında ilginç bilgileri derledik. Yarasa deyip geçmeyelim...


1. Yarasalar kan emiyor


yarasa-kan.jpg


Yarasalar aslında kan emmek yerine dilleriyle kanı yalayarak içerler. Bir gece için 2 çay kaşığı kadar kan yeterlidir. Kan, yarasanın dilinin altındaki iki kanaldan hareket eder. Vücutları sadece kırmızı kan hücrelerini kullanır. Kanın plazmasını ise idrar yoluyla atarlar.


2. Yarasalar çoğunlukla baş aşağı asılarak uyuyup dinlenirler.

yarasalar.jpg


Gündüz uyku ve dinlenmeyle hatta bazen kavgayla geçse de, gece olunca yarasaların aktivitesi artmaya başlar. Gece boyu mağaralarında uçarak beslenir ve su içerler. İlk beslenme öğününden sonra biraz daha dinlenip ikinci öğünü yaparlar.


3. Küçük bir yarasa kolonisi bir yılda bir tonun üzerinde böcek tüketiyor.

Çeşitli yarasa türleri çeşitli şekillerde besleniyor. Çoğu yarasa türleri böcekler üzerinden beslenirken, diyetini meyve, polen ve kan üzerinden götürenler de mevcut. Birkaç tür ise karnivor olarak; kurbağa, kertenkele, kuş üzerinden besleniyor.


4. Çiftçilerin yıllık 1 milyon dolar tasarrufunu sağlıyorlar.

Yalnızca yaz aylarında ekilen salatalıklara gelen böcekleri tüketerek, çiftçileri ekstra ilaçlama masrafından kurtarıyorlar. Bu da yaklaşık 33 milyon böcek larvası tükettikleri anlamına geliyor.


5. Kanla beslenen, vampir yarasalar kuduz virüsü taşıyorsa size de bulaşabilir.

Kanla beslenen vampir yarasalar geyik, at, sığır gibi yabani memelilerin kanıyla beslenirler. İnsanları ise nadir olarak ısırırlar. Yarasanın ısırması direkt olarak insanda zararlı bir etki bırakmamakla beraber, parazitik, viral hastalıklar gibi ciddi ikincil enfeksiyonların bulaşmasına sebep olabilir.


6. Sizi bir kere ısırdıysa, tekrar gelebilir!

Vampir yarasalar nadiren de olsa insanları ısırabiliyorlar. Eğer birini ısırırlarsa, ertesi gece beslenmek için yine aynı kişiye gidiyorlar. Araştırmacılar yarasaların nefes yoluyla insanları ayırt edebildiklerini söylüyorlar.


7. Oral seksten haberleri yok sanmayın.

Bilim insanları, kısa burunlu meyve yarasasının (Cynopterus sphinx), çiftleşme için erkeğin kopulasyon organına oral seks yaptıklarını tartışıyorlar. Daha önce Bonobo maymunlarında ilk kez gözlenen bu davranış, yarasalar için de tartışılmaya başlanmış ve evrimsel açıdan bir fayda sağladıkları için bu davranışı gerçekleştirdikleri düşünülüyor.


8. Doğum kontrolü yapabilen dişiler!

Bu davranışı özellikle kış uykusunda olanlar yapıyor. Bazı dişi yarasalar vücut içinde erkeğin spermini depolayarak, döllenmeyi geciktirebiliyorlar.Döllenme olmuşsa embriyonun gelişimini de yavaşlatarak kontrol edebiliyorlar. Bunun haricinde birçok yarasa kolonisinde, tüm dişiler aynı anda doğum yapar.


9. Görmek diğer duyu organlarına göre daha az önemlidir.

Sanılanın aksine yarasalar kör değil, hatta birçok yarasa çok iyi görüş yeteneğine sahiptir. Bazı türler ultraviyole ışınlarını algılayabilir. Bunun dışında yankıya göre (akustik) yön belirleme yetenekleri de bulunuyor. Ağız ya da burun yoluyla, ultrasonik çığlıkları bir dizi yayarlar ve yankıları ile besinleri olan böcekleri bu şekilde bulurlar.


10. Ultrasonik seslere ek olarak, iletişim kurmak için diğer sesler de yayabilirler.

Çoğu yarasa yılda sadece bir yavru verir. Annelerin bebeklerini tanıması hem sesli ve ultrasonik seslerle olur. Yarasanın kulakları son derece hareketli ve sese oldukça duyarlıdır. Kulak deliğinin önünde uzanan bir lob olan Tragus, duyusal fonksiyona sahip olabilir, fakat işlevi kesin olarak bilinmiyor.


11. Yarasalar yüzerler

Konuyla ilgili çok az bilimsel veri olmasına rağmen, bazı doğa bilimcilerinin yaptıkları gözlemler sonucunda, yarasaların stresli, zor durumlarda kaldıklarında yüzebildikleri ortaya çıkmış. Yüzmek için kanatlarını ve ayaklarını kullanıyorlar.


12. Çince'de ''fu'' yarasa anlamına gelirken aynı zamanda mutluluk anlamı da taşıyor.

Çince'de ''fu'' yarasa anlamına gelirken aynı zamanda mutluluk anlamı da taşıyor.
Batı kültürü genellikle yarasaları, kötü şans, hurafe, kirli, hastalık taşıyıcı şeklinde kabul ederken, Uzakdoğu'da mutluluk ve iyi şans sembolleri olarak kullanılır. Bunun için mutluluk veren sanatta sık sık kullandıklarını görürüz.


13. Nektarla beslenen yarasalarda nektara ulaşmak için gelişmiş bir dil görülür.

Nektar ile beslenen Anoura fistulata' nın herhangi bir memelinin vücut uzunluğuna göre çok daha uzun bir dili vardır. Kullanmadığı zamanlarda dilini kaburga kafesinin içinde saklıyor.


14. Yarasa kanatlarının zarları kendi vücut yüzey alanının yaklaşık %95'ini oluşturur.

Yarasaların kanatları parmak kemiklerinin ince derisinden oluşur. Yarasaların kanatların vücut ısısının, kan basıncının, su dengesinin düzenlenmesi ve gaz alışverişinde görev alıyor.


15. Dünya'nın bilinen en büyük yarasa mağarası Texas eyaletinde bulunuyor.

Bracken Yarasa Mağarası'nda 20 milyondan fazla yarasa yaşıyor. Yarasalar bu mağaradan çıkarken dev bir fırtına çıkmış gibi görünüyor. Bu mağaradaki yarasalar bir gecede yaklaşık 200 ton böcek tüketiyorlar.
 

Top