Yarasa bilim dünyasını hayrete düşürdü

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Yarasa bilim dünyasını hayrete düşürdü

Vwpzf.jpg


Tüy yumağı yarasalar bilim dünyasını şaşırttı.

Avustralya'nın kuzeyindeki Borneo'da keşfedilen küçük ve aşırı tüylü yarasalar, sahip oldukları özellikle bilim insanlarını şaşkına çevirdi.

Boyları araba anahtarını geçmeyen tüy yumağı yarasalar, et yiyen bitkilerle iç içe yaşıyor. Sahip oldukları özelliğin sırrı da burada yatıyor.

Vespertilionidae familyasındaki Kerivoula hardwickii türüne ait tüylü yarasalar, et yiyen bitkilerin içinde yaşıyor. Dahası, dışkılarıyla bu bitkileri besliyor ve hayatta kalmalarını sağlıyor.

Brunei Darussalam Üniversitesi'nden Ulmar Grafe, “Bu çok beklenmedik bir şey… Bugüne kadar çok sayıda hayvan-bitki mutasyonuna rastladık. Ancak bu sefer hayvanın bitkiye besin sağladığını gördük. Bu genelde tam tersi görülen bir durum” dedi.

GECE UYKUSU İÇİN İDEAL

Boyu 6-10 metre arasında olan ve 25 cm genişliğinde kesesi bulunan etçil bitkilerle, tüylü yarasanın arasındaki ilişki, Biology Letters dergisinde yer aldı. Bu bitkiler, ihtiyaç duydukları nitrojeni, sunduğu besin değeri düşük olan bataklıklardan sağlıyor.

Ağırlığı sadece 4 gram olan Kerivoula hardwickii, gün boyunca bu bitkilerin kesesinde uyuyor. Grafe ve ekibi, Borneo'daki ormanlarda bulunan zengin bitki örtüsü yerine yarasaların uyumak için etobur bitkileri seçmesini, bitkinin verdiği rahatlık olduğunu belirtti.

Buna göre, bitkilerin kesesine sadece tek bir yarasa değil, dişi ve erkek yarasa çifti veya anne-yavru yarasa rahatlıkla sığabiliyor. Geceleri, yarasalar böcek avına çıkıyor.

NİTROJEN İÇİN DIŞKI

Grafe, “Etobur bitkiler yarasalar için harika bir yuva. İçerisi hem kuru hem de kan emen asalaklara yaşam şansı sunmuyor” dedi.

Etobur bitkiler, yarasalara ev sahipliği yaparken diplerinde bulunan avlarını sindirmeye yarayan sıvıyı düşük seviyede tutuyor ve kesesini sivrileştirerek yarasanın dibe düşmesini engelliyor.

Karşılığında, bitki ihtiyaç duyduğu nitrojeni yarasayı sindirerek değil, onun dışkısından sağlıyor.

Grafe, “Çok sayıda hayvan türü yok oluyor, nüfusları azalıyor. Her bir canlının doğa için ne kadar önemli olduğunu bu örnekte görüyoruz” dedi.
 
Top