Yalova Hakkında Bilgiler - Nasıl Gidilir? Nerede Kalınır? Ne Yenir? Ne yapılır?

Mc_ÖRGE

Kaptan
Özel üye
Atatürk, “Yalova, benim kentimdir” diyerek sahiplenmiş, İstanbul’un bir ilçesi yaparak, Termal’i hayata geçirmişti. “Yürüyen Köşk’le ilgili olarak etkileyici bir hikayesi vardı Atatürk’ün. Ama bu gün itibariyle biz Yalova’yı etrafındaki üç büyük kentin yeşil bahçesi, bir tarih müzesi ve bir organik ürün pazarı olarak görüyoruz.

yalova.jpg


En büyük özelliğiyle de Turizme damgasını vuruyor. Ülkemizde, %90’ı ormanla kaplı olan tek ilimiz. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi zenginliğiyle de göz kamaştıran Yalova, her çeşit turizme uygunluğunun yanı sıra, büyük şehir insanının çok önemsediği organik tarım konusunda da oldukça iddialı.

Daha önceleri keşfetmediyseniz, hafta sonlarınızda rahat bir nefes almak için bu kadar yakınınızda bulunan bu kent için kaybettiğiniz zamana üzüleceksiniz.

YALOVA’NIN TARİHİ​

İlk yerleşim Neolitik Çağda olsa da Bitinyalılar tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. Daha sonra Roma, Bizans, Selçuklular ve 1326 yılında da Osmanlı İmparatorluğuna dahil edilmiş.

Sırasıyla, Bursa, İzmit ve İstanbul’a bağlı bir ilçe olarak yaşayan Yalova, 1995 yılında il olmuş.

YALOVA’YI KEŞFEDİN​

Sizin için hazırlanmış özel bir projesi var Yalova’nın. Yeşil –Mavi Seyir Yolu. Faydalanın. Çok güzel hazırlanmış. Yalova’yı bir uçtan diğer uca görmenizi sağlayan, sizi doğa ile bütünleştirecek bir yol projesi bu.

Yaklaşık olarak iki yüz kilometrelik bir yol hazırlanmış doğa severler için. Güzel bir harita ile nerede olduğunuzu, nerede ne göreceğinizi belirtmişler. Bakir bir doğanın içindeki sayısız küçük köylerden geçiliyor. Dere yatakları, ormanlar, seyir tepeleri, şelaleler, yaylaları kapsıyor. Her mevsimde ayrı bir güzellik bulacaksınız. İlkbaharın canlılığıyla, sonbaharın renkliliğini kaçırmamanızı öneriyoruz.

Belirli noktalara konulan seyir teraslarında hem Marmara Denizini, hem İznik Gölü’nü göreceksiniz. İçinden geçeceğiniz sevimli küçük köylerde organik tarım yapılıyor. Geçmişteki değişik uygarlıklardan izler barındırıyor bu köyler. Köylerdeki ahali bile değişik zamanlarda değişik yerlerden gelmiş olduklarından hikayeleri ve yaşattıkları kültürleri ile ilgilenenler için bir ayrıcalık yaratıyorlar. Dağıstan’dan gelenler, mübadiller, doksan üç harbi muhacirleri, hep ayrı ayrı köylerde karşınıza çıkacaklardır.

Termal’e gidip, sıcak sulardan faydalanın, Atatürk Sinema binasında eski film makinası duruyor ama orası artık bir cafe. Siz de soluklanıp, bir çay-kahve molasıyla anın Büyük Ata’yı. Termal’in yeşil dokusunu, Çınarlı Yolunu, yakınındaki Karaca Arbeotrumu’nu veya Sudüşen Şelalesini görmeye çalışınız.

NE YAPILIR ?​

Doğa turizmi ile ilişkili her şey yapılır. Zor veya kolay yürüyüşler, dere içi yürüyüşleri, jeep safari, fotoğraf çekimi, kampçılık, bitki ve hayvan gözlemciliği, organik tarım alışverişi.

Erikli’de çifte şelale’yi görün. Delmece Yaylası’na çıkın. Kahvaltınızı veya çay saatinizi Yürüyen Köşkte yapın.

NASIL GİDİLİR ?​

Çevresindeki illerden Yalova’ya düzenli otobüs seferleri var.
İstanbul’a 174, Bursa’ya 69, Kocaeli’ne 63 Km’lik bir mesafede.
İstanbul Yenikapı, Pendik ve Kartal’a düzenli ekspres ve deniz otobüsü seferleri yapılıyor. Yenikapı’dan arabalı deniz otobüsü seferleri var.
Topçular – Eskihisar arasında da araba vapuru seferleri mevcuttur.

Yer: Güneyköy’de Hinkal, Organik olan bütün sebze ve meyvelerden.

Satın Al : Güney Köy’deki takı atölyelerinden gümüş ve kemikten yapılmış eşyalar, Örencik Köyünden peynir, Sermayecik Köyünden Organik sebze ve meyveler, Laledere Köyünden çiçek, diğer bütün köylerden de değişik ürünler alabilirsiniz. Mevsimine göre; Ihlamur, kestane, çilek, kavun, karpuz, armut, elma, ev yapımı salçalar, reçeller, kurutulmuş dağ kekiği, nane v.b.

Gör : Cumartesi günü kurulan Yalova pazarını, Beştepe’den hem İznik Gölü, hem Marmara Denizi seyrini, Orhangazi ve Gemlik’in tepeden seyrini, Çiftlikköy’deki Karakilise’yi, Taşköprü’yü..
 
Top