Yalova Antik Kentleri (Marmara Bölgesi)

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Yalova Antik Kentleri (Marmara Bölgesi)

Yalovaya ait antik kent bilgileri yok fakat bazı ilçelerinde tarihi dönemlere ait eserler bulunduğundan o ilçeleri burada yazıcam..

Kio (Çınarcık)

Çınarcık’ta Karpuzdere, Kanlıçınar ve Üçpınarlar mevkiilerinde Bizans ve Osmanlılar’dan kalma eserlere rastlanmış olması, bölgenin o dönemlerde de yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Özellikle Osmanlı döneminde önemli bir yeri olup, donanmaya ait gemilerin ve sarayın tüm gereksinimi Paşa Limanı aracılığıyla Çınarcık bölgesinden karşılanmıştır.
Çınarcık’ın Rumlar dönemindeki adı temiz havası olan şehir anlamında Kio’dur.

Yerleşim halkını 93 harbinde Batum’dan gelen göçmenler oluşturmaktadır. Günümüzde Çınarcık yazlıkları, otel, motel ve pansiyonları ile turizmin geliştiği bir yöre niteliği kazanmıştır. Çınarcık’a bağlı 7 köy bulunmaktadır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Pylai (Çiftlikköy)

Çiftlikköy’ün geçmişi oldukça eskiye dayanır. Yörenin bilinen ilk adı Pylai’dir. Yörede Hellenistik dönemden Bizans dönemine kadar çok sayıda ve değişik zamanlara ait yazıt ele geçmiştir. Adına ilk olarak 4.yy. da rastlanmıştır.
Yerleşme 11.yy. da bugünkü Hersek köyünün yanında önemsiz bir yerdi. Jüstinyen devrinde Hersek - İznik yolu önem kazanınca Pylai kenti de büyük gelişme göstermiştir. 1097 yılında , I.Haçlı Seferi’nde Latin ordularının bir kısmı buradan geçmiştir. 1146′da Manuel Komnenos bir takım Hırıstiyan göçmenlerini Pylai’ye yerleştirmiştir. 93 harbinden sonra Bulgaristan’ın Şumnu kasabası’ndan gelenler tarafından iskan edilen yöreye, 1923′ten sonra Kafkasya’dan gelenler de yerleşmiştir. Çiftlikköye bağlı 12 köy bulunmaktadır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Armutlu

Önceleri Bursa’ya bağlı Gemlik İlçesi’nin bir bucağı durumunda olan Armutlu, Yalova’nın İl olması ile İlçe olmuştur. Armutlu İlçesinde merkez dışında 6 köy bulunmaktadır. Bunlar, Mecidiye, Fıstıklı, Hayriye, Selimiye ve Kapaklı’dır. Armutlu’nun tarihine ilişkin Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmuştur. 1320 yılında Osmanlılar’ın eline geçen yörede uzun yıllar Rumlar ve Türkler birlikte yaşamıştır. Cumhuriyet döneminde Rumlar göç etmişlerdir. Yöre halkı Gürcistan kökenli Türklerden oluşmaktadır.
 
Top