Yabani Hardal (Sinapis Arvensis L.)

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
PPCfI.jpg


Yabani Hardal, 40 – 80 CM boyunda tek yıllık bir yabancı ottur. Başta hububat olmak üzere, sebze, meyve, bağ ve diğer kültür bitkilerinde sorun oluştururlar.

Gövdesi yuvarlak, alt kısmı tüylüdür. Üst yapraklar kısa saplı veya sapsızdır. Çiçekler salkım şeklinde ve sarıdır. Meyve koni şeklinde bir kapsül olup içinde 6-12 adet tohum bulunur. Tohumlar siyah renktedir.

Yabani hardal tohumu ile çoğalan bir bitkidir. Tohumları oldukça kuvvetli olup, topraklarda 5-13 yıl canlı kalabilmektedir. Sıcaklık ve Nem uygun olduğu şartlarda hemen çimlenirler. ilkbahar en uygun mevsimdir. Nisan Mayıs aylarında çiçeklenme evresidir. 1-2 ay sonrasında tohumlarını dökerek gelecek yıla hazırlık sağlarlar.

Buğday sapa kalkma döneminde zarara uğrar. Buğday ile rekabete girerek gelişimini engeller. 0,1 bitki / metre kare zarar eşiğidir.

Mücadelesi:

Kültürel ve kimyasal mücadele:

Kültürel mücadelenin başında, sertifikalı tohumlar kullanılması gelmektedir. hasat makinaları, alet makinalar tarlaya temizlenerek sokulmalıdır.

Kimyasal mücadelesi ise buğdayın kardeşlenme ve yabani hardalın 3-5 yapraklı gelişme döneminde ilaçlama yapılmalıdır.

Herbisit (Yabancı ot ilacı) tavsiye dilen dozunun tarlaya homojen dağılımını sağlamak için ilaçlama öncesi mutlaka aletin kalibrasyonu yapılmalıdır. ilaçlamada genel olarak dekara 20-40 litre su kullanılır. ilaçlama rüzgarsız yağışsız ve sıcaklığın 25 derece ile 8 derece arası olduğu dönemlerde yapılmalıdır.

Tavsiye edilen ilaçları ise;

2.4 D EHE + Florasulam 452,42 + 6,25 g/l

Aminopyralid + florasulam %30 + 15

Dicamba + 2,4 D 120 + 344 g

sulfosulfuron %75

gibi ilaçlar kullanılmaktadır.
 
Top