• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Yabancı Plakalı Bir Taşıt ile Türkiye ye Gelmek İsterseniz Bilmeniz Gerekenler Nelerdir

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Öncelikle taşıtı getirecek olan kişinin yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlaması gerekir. Yurt dışında yerleşik kişiler, yaşadıkları yerde adlarına kayıtlı veya araç sahibinden vekaleti olan bir adet yabancı plakalı kara taşıtını geçici olarak Türkiye’ye getirebilirler.

‘Yurtdışında yerleşik olmak’; olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin, Türkiye’ye girişinden önceki 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunması demektir.

Taşıtla Türkiye’ye Giriş Yaparken Sizden Hangi Belgeler İstenir?​

Gümrük idaresince taşıtın Türkiye ye girişi sırasında belgeler istenir. Bunlar;
  • Taşıtın, Türkiye’ye getiren kişinin yerleşik olduğu ülkede kayıtlı olduğunu gösteren Mülkiyet Belgesi (ruhsat)
  • Taşıtı Türkiye’ye getiren kişiye ait pasaport veya pasaport yerine geçen kimlik belgesi
  • Trafik sigorta poliçesi
  • Kiralık araçlar için kira sözleşmesi,
  • Vekalet yoluyla gelen araçlar için ise vekaletname’dir.

Taşıtınız Ne Kadar Süre ile Türkiye’de Kalabilir?​

Yurt Dışında yaşayan Türk vatandaşlarının taşıtları en fazla 730 gün süre ile Türkiye de kalabilir. Türkiye de oturma izni olan yabancı ülke vatandaşlarının taşıtları, oturma izni süresi dikkate alınarak en fazla 730 gün süre ile Türkiye de kalabilir.

Örneğin kişinin Türkiye de 6 ay oturma izni var ise taşıtı ile 6 ay süre ile Türkiye de kalabilir. Türkiye de oturma izni olmayan yabancı ülke vatandaşlarının taşıtları en fazla 90 gün süre ile Türkiye de kalabilir.
Tüzel kişiliklere ait otomobil, arazi taşıtı, kamyonet ve motosikletlerin Türkiye’ye getirilmesi durumunda bu taşıtlara 90 güne kadar süre verilir.
Ceza uygulanmaması için, size tanınan süreler sonunda taşıtı yurt dışına çıkarmanız gerekir.
Taşıtların yurtta kalma sürelerinin aşması durumunda
  • 1 Ay: 470 TL
  • 2 Ay: 940 TL
  • 3 Ay: 1.410 TL para cezası uygulanır.
  • 3 Ayı geçen süre aşımlarında ise, 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238. maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının ¼ (dörtte biri) oranında para cezası tahsil edilir.

Başkasına Ait Bir Taşıtı Türkiye’ye Getirebilir misiniz?​

Başkasına ait olan yabancı plakalı bir taşıtı, vekâletname veya kiralama yoluyla Türkiye’ye getirmeniz mümkündür. Taşıtı vekaleten getirdiğiniz durumda, geçerli bir vekaletnameyi gümrük idaresine vermeniz gerekir. Bu durumda, hem vekâleten taşıtı getiren kişi olarak sizin, hem de taşıt sahibinin Türkiye dışında yerleşik olması gereklidir.

Bunun yanı sıra, taşıt, taşıtı getiren kişinin yerleşik olduğu ülkede kayıtlı olmalıdır. Ancak Avrupa Birliği’nde ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler, ikamet yerleri dışında ve birlik içindeki ülkelerde adlarına kayıtlı olan taşıtları da getirebilirler.

Taşıtı kiralayarak Türkiye’ye getirdiğiniz durumda ise kira sözleşmesini gümrük idaresine vermeniz gerekir.

Yabancı Plakalı Taşıtınızı Türkiye’de kimler kullanabilir?​

Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa dahı yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.

Getirdiğiniz Taşıtı Türkiye’de Bırakıp Yurt Dışına Çıkabilir misiniz?​

Türkiye’ye gelirken getirdiğiniz taşıtı Türkiye’de bırakıp yurtdışına çıkmak isteyebilirsiniz. Bu durumda, iki işlemden birini yapmanız gereklidir:
  1. Taşıtı gümrük idaresine teslim edersiniz.
  2. Türkiye’de bırakmak istediğiniz taşıtın başka birisi tarafından kullanılmayacağını belirten taahhütnameyi gümrük idaresine verirsiniz veya e-devlet üzerinden taahhütnameyi online olarak doldurabilirsiniz.
Bu seçeneğe göre işlem yapmanız halinde, gümrük idaresinin bu talebinizi uygun bulması gereklidir.

Yabancı Plakalı Taşıtınızı Vekâletname ile Yurtdışına Çıkarabilir misiniz ?​

Yabancı plakalı taşıt, geçerli bir vekâletname yoluyla yurtdışına çıkarılabilir. Bunun için gerekli koşulların tümünün sağlanması gereklidir:
Gümrük müdürlüğüne geçerli bir vekaletname sunulmalıdır
Taşıtı yurtdışına çıkaracak olan kişinin yurtdışında yerleşik olması gereklidir. Vekalet veren ve vekalet alan kişilerin gümrük idaresine birlikte başvurması gereklidir.

Yabancı Plakalı Taşıtınızı Başkasına devir işlemi yapabilir misiniz?​

Türkiye’de bulunan yabancı plakalı taşıtlar bir başkasına devredilemez.

Yabancı Plakalı bir Taşıt Getireceğinizi Türkiye’ye Gelmeden Önce Bize Bildirebilirsiniz:​


Bunun için, Ticaret Bakanlığı internet sayfasında yer alan “E-İşlemler” menüsündeki “ ”nı kullanarak taşıta ve taşıtı getirecek kişiye ait bilgilerinizi kaydedebilirsiniz. Bu kayıt taşıtın Türkiye’ye girişi sırasındaki işlemlerin çabuklaştırılmasını sağlayacaktır
 
Top