Windows Vista İçin Asgari Donanım Açıklandı

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Dünyanın bir numaralı yazılım devi Microsoft, yeni işletim sistemi Windows Vista'yı çalıştıracak asgari bilgisayar donanımını açıkladı.

Vista'nın Ocak 2007'de piyasaya çıkacağını açıklayan Microsoft firması, yeni işletim sistemini çalıştırmak için en az 800 Mhz hızında bir işlemcinin gerekli olduğunu belirtirken, tavsiye edilen işlemcinin 1 Ghz ve 32 veya 64 bitlik hızda olduğunu bildirdi.

"Asgari" ve "tavsiye edilen" donanımları açıklayan firma, 800 Mhz hızında işlemcinin de yeni işletim sisteminin bazı özelliklerini gösteremeyebileceği uyarısında bulundu.

Kullanıcıların bilgisayarlarının Vista ile çalışıp çalışmayacağını öğrenebilmeleri için indirilebilir bir program da hazırlayan Microsoft, "tavsiye edilen" özelliklerin tüm programın çalıştırılabilmesi için temel konfigürasyonu ortaya koyduğunu belirtti.

Asgari özelliklerin de sistemin tümündeki bazı yeni özellikleri çalışmasına yetmeyeceği uyarısında bulunan Microsoft, kullanıcıların "Get Ready" web sitesine girerek, PC'lerinin, değişiklik yapmadan Vista'yı çalıştırıp çalıştıramayacağını veya "upgrade" yapmaları ya da yeni bir bilgisayara gereksinimleri bulunup bulunmadığını öğrenebileceklerini bildirdi.

Yeni işletim sisteminde en büyük değişiklik, Aero adı verilen ara yüzün grafik görüntüsü olarak göze çarpıyor. Vista'da masaüstündeki pencereler, ikonlar, kutucuklar birçok bilgisayar oyununda olduğu gibi 3 boyutlu olarak tasarlanmış. Bu durumda sadece grafik kartları uygun olan PC'ler bu özelliği gösterebilecek.

Vista'daki bir diğer büyük değişiklik de ses ve diğer bilgisayarlarla ağ yönetimi kurulması alanında görülüyor.

Sektör uzmanları, şimdiden birçok PC üreticisinin "Vista ready" (Vista'ya uygun) markalı ürünler satmaya başladıklarını belirtirken, her yeni işletim sisteminin piyasaya çıkışında olduğu gibi bu kez de şirket ve kullanıcıların yeni bilgisayar satın almak zorunda kalacaklarına işaret ediyorlar.
Microsoft'un açıklamasına göre Vista'ya uyumlu donanım:

Asgari:
işlemci: 800 Mhz, sistem hafızası: 512 MB, grafik kartı: DirectX 9 grafik hafızası: 128 MB, katı diskte boş alan: 15 GB

Tavsiye edilen:
işlemci: 1 Ghz 32 veya 64 bit, sistem hafızası: 1 GB, grafik kartı: DirectX 9, grafik hafızası: 128 MB, katı diskte boş alan: 15 GB

Microsoft'un daha önce Longhorn adıyla bilinen yeni işletim sistemi Vista, şu 6 sürümden oluşacak:

Vista Business
Vista Enterprise
Vista Home Basic
Vista Home Premium
Vista Ultimate
Vista Starter

Vista'nın ev kullanıcıları için tasarlanan sürümlerinden biri, bilgisayar kullanıcılarına yüksek çözünürlüklü (HD) televizyon programlarını kaydetmeleri ve yeniden izlemeleri olanağı sağlıyor.
 
Top