Windows 10 İşletim Sistemi

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Windows 10 (kod adı: Threshold), Microsoft tarafından geliştirilen, Windows NT ailesinden bir işletim sistemidir.

30 Eylül 2014'te teknik ön izleme sürümü tanıtıldı. 2015 yılının sonuna doğru satışa sunulması beklenmektedir.

Yeni özelliklerin yanı sıra Windows'un yeni sürümünde Windows 8'de bulunan ve önemli sayıda kullanıcının şikayette bulunduğu uygulamalar, başlat menüsü ve ön seçimli gelen masaüstü tercihleri üzerinde değişiklikler yapılmıştır. Windows 10'un ilk yapıları, 6.4 sürüm numarası ile geldi ancak 21 Ocak tanıtımı ile sürüm 10'a çıktı.

H4pdfcD.png

Windows 10 Yenilikleri

30 Eylül 2014 tarihinde Windows takımının Youtube sayfasına yüklenen tanıtım videosunda Windows'un yeni sürümü ile sunulacak olan başlıca özellikleri tanıtılmıştır. Arayüz ve kullanılabilirlik üzerine odaklanılan tanıtım videosuna göre, yeni sürümde arayüzünde küçük ama önemli değişikler yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi Windows'un klasikleşmiş başlat menüsünün yeni sürüme uyarlanarak tekrardan gömülü olarak Windows'un bir parçası haline gelmesidir. Bir diğer önemli değişiklik ise Windows 8 ile hayatımıza giren başlangıç ekranını (resmî olmayan adı ile "Metro") veya geleneksel Windows masaüstünü arasında seçim yapabilme imkanı sunmasıdır. Windows 8 ve 8.1'deki Başlat da değişikliği uğramış ve sadece yatay gruplandırma yerine yatay ve dikey gruplandırma seçeneği gelmiştir. Başlat menüsünün sağ tarafında sabit kısayollar yerine modern kutucuklar bulunmaktadır. Ekranda görünüp kısa sürede kaybolan bildirimler için görev çubuğundaki bildirim alanında Bildirim Merkezi eklenmiştir. En önemli yeniliklerden biri ise, Windows 8 ile tanıtılan Windows mağaza uygulamaların (apps) geleneksel pencere özelliklerine (küçültme, büyültme, kapatma) kavuşmasıdır. Masaüstü pencereleri ile modern uygulama pencerelerinin birbiriyle karışmaması için modern pencerelerin görünümü farklı olacaktır. Bununla birlikte Linux tabanlı işletim sistemlerinin sahip olduğu birden fazla masaüstü (çalışma alanlı) yaratma özelliği Windows 10'un getireceği en önemli yeni özelliklerden birisidir. Ayrıca Üretici firma yaptığı bir anket sonucunda kullanıcıların büyük çoğunluğun RAR, ZIP gibi dosyaların ek bir programa ihtiyaç duymadan Windows tarafından otomatik olarak açılmasını istemesi üzerine bu özelliğin eklenebileceğini duyurdu.

Rftem1E.jpg

Windows 10'un Windows 8 ve 8.1'den ayıran temel özellik, dokunmatik cihazlar ve klasik cihazlar arasındaki farkı gözetmesidir. Dokunmatik cihazlarda daha verimli çalışan Windows 8 ve 8.1, bu nedenle Windows'un eski sürüm kullanıcılarını rahatsız etmiş ve yeni sürüme geçişler beklenildiği kadar olmamıştı. Ancak şimdi bu durum göz önüne alınarak kullanıcının cihaz özelliklerine göre bütün uygulamalar Tablet Modu ve Normal Mod olmak üzere iki şekilde dizayn edilmiştir. Başlat menüsü de bu durum göz önüne alınarak iki farklı moda da uygun hale getirilmiştir.

txP5SeJ.jpg

En dikkat çeken yeniliklerden biri de Windows'un Internet Explorer yerine şu anki kod adı "Project Spartan" olan yeni bir web tarayıcısı koyacak olması oldu. Internet Explorer ile ilgili olumsuz geribildirimlerin çokluğu sebebiyle Windows 10 ile başlanan değişimin devamlılığı için yeni bir tarayıcıya geçilmesi zorunluluğu doğdu. Sade arayüzü ve kullanılabilirliği üst düzeyde tutulmaya çalışılmıştır. Kullanıcıya; web sitesi üzerinde not alma, kişisel yardımcı Cortana ile aramalar yapabilme, eski Internet Explorer sürümlerine göre daha hızlı olma gibi özellikler sunuyor. İsmini Microsoft Studios'un önemli oyun serilerinden olan Halo'dan almaktadır.

Lansman’da işletim sisteminin adını Windows şefi Terry Myerson açıklamış ve daha sonra bazı detaylara geçiş yapmıştır. Yeni işletim sisteminin şimdiye dek Windows serisinde piyasaya sürülen en geniş cihaz seçeneğine sahip işletim sistemi olduğundan bahseden Myerson, bunun ardından bir kişiye ait tüm cihazlardaki Windowsların birbiriyle eşlemeyi (senkronizasyon) sürdüreceğini, Windows 10'un masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda, televizyonlar ile tablet bilgisayarlarda rahatlıkla çalışacağını da belirtti.

21 Ocak 2015'te yapılan Windows 10 tanıtımında, yeni Windows'un tanıtımı dışında, bu Windows sürümünün kullanılacağı platformlar da tanıtıldı. Windows 10 sadece bir bilgisayar işletim sistemi olmak yerine vaat edildiği gibi çoklu platformlarda da çalışacak. Windows 10, PC'lerde, tabletlerde, telefonlarda, XBox'da ve Microsoft'un ilk defa sunumda tanıttığı HoloLens'de de kullanılacak. Windows 10; Windows 7,8 ve 8.1 kullanıcılarına ilk sene ücretsiz olacak.[2] Bunların yanı sıra bir başka yenilik Universal Apps yani Evrensel Uygulamalar. Bir platform için yazılan uygulama diğer platformlarla da uyumlu olacak, örneğin evrensel Office uygulaması. Microsoft Office uygulaması hem PC hem de tablet ve telefonlarda aynı işlevselliğe sahip olacak. Birçok uygulamanın her platformda uygun çalışabilir hale getirilmesi ile Evrensel Windows Store kullanıcılara sunulmuş olacak. Tanıtım esnasında dikkat çeken şey Windows Shell oldu. Windows Vista ile gelen Aero tarzı saydamlıklar olmasa da yeni tema ile saydamlık en azından başlat menüsüne gelmiş gibi gözüküyor.

Windows 10, Xbox ve PC kullanıcılarının aynı oyunları platform farkı gözetmeksizin oynayabilmesi için Xbox App'ı geliştirdi ve farklı platformdaki oyuncuları aynı platformda gibi oyun oynama deneyimi sunmaya başladı. Bunun yanında oyunların platformlar arası stream özelliği de geldi.[3] Ayrıca DirectX 12 ile de performans artışının da %50 civarında olması bekleniyor.

Komut İstemini de gözden geçiren Windows, Unix benzeri işletim sistemlerindeki birkaç özelliği de eklemiştir. Saydamlık ve kısayollar 10.0.9926 sürümünde deneysel olarak sunulmaya devam etmektedir.

Asgari sistem gereksinimleri
İşlemci (CPU)1GHz ve üzeri hızda çalışan PAE,NX ya da SSE2 destekli işlemci
Bellek (RAM)2GB (32-bit için) ya da 4GB (64-bit için)
Grafik KartlarıDirectX 9 destekleyen ve WDDM sürücülerine sahip olan tüm ekran kartları
Sabit Disk (HDD) için boş alan16GB (32-bit için) ya da 20GB (64-bit için)
Kaynak: Vikipedi
 

OBir

MEB
Özel üye
Lisanslı windows 7 ve 8 sahiplerinin ücretsiz yükseltme yapabileceği söylenmişti ancak sadece pro sürüm sahipleri içinmiş bu. Home sürümlerine sahip olanlar 1 yıl boyunca ücretsiz kullanabilecek daha sonra para istenmeyecek ancak güncelleme hakları olmayacak. Ben böyle anladım.
 
Top