• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Virüslerin Dünyası

esmer23

Katılımcı
Aslina bakarsaniz aynen bilgisayarimizda calisan diger programlar gibi virusler de birer bilgisayar programidir. Onlari bilgisayarda calisan diger programlardan ayiran ozellik ise zarar vermek amaciyla yazilmis olmalari.

Elbette bilgisayar programlarinin kusursuz olduklari soylenemez. Kullanmis oldugumuz her programin acigi ve eksik yönleri olabilir. Ayni durum virusler icin de gecerli. Sonucta hepsi insan yapimi. Tabii ki hal boyle olunca kimisi daha hizli, kimisi daha sinsi, kimisi ise cok gereksiz olabiliyor.

Virusleri her zaman bilgisayarlara ve bilgilere zarar veren programlar olarak tanidik. Ama onlarin dunyasina hic farkli bir gozle bakmadik. En cok duydugumuz ifadeler "en tehlikeli virus" veya "en cok zarar veren virus" gibi seyler oldu. Isterseniz viruslerle ilgili onyargilarimizi bir kenara birakip onlarin dunyasina biraz daha farkli bakmaya calisalim.

Virusler bilgisayara bulasmak icin 3 farkli yol izlerler. Kullanicilarin bilgi eksIklikleri, bos anlari ve zaaflari. Biz de tersinden ilerleyip viruslerin bu ozelliklerine goz attik ve bugune kadar piyasada kola gezen virusleri inceledik. Bakin ortaya nasil bir sonuc cikti.

En modern virus

Modern olmak deyince aklimiza cep telefonlari gibi guncel ve sIk kullanilan teknolojik aletler gelir. En modern virus ise tabii ki bu cihazlara yonelik olusturulanlar. ComWar.A.worm adli virus de yayilmak icin en modern yontemleri kullaniyor. Cep telefonlarinin SMS ve MMS hizmetlerini kullanarak yayildigi icin en modern virus olma odulu kendisinin.

En sinir virus

Sizi gercekten sinir edebilen ve gerebilen Wazoo, Ofis programlarindan Word'e bulasiyor. Klavyeden "w" harfine bastiginiz zaman Wazoo yazdigi icin adi Wazoo olarak kalan virusun ilk defa Washington Universitesi' nde goruldugu biliniyor. Universiteden birinin insanlari sinir etmek icin yazdigi dusunulen virus "en sinir virus" unvanini hakkediyor.

En yeteneksiz virus

Yeteneksiz virus olur mu dediginizi duyar gibiyim. Ama insan yapimi olduklari icin hata barindirmalari normal karsilanmali. Banker.APM yeteneksizlik konusunda bir numara olmayi basarmis bir truva ati. Aslinda insanlarin bankacilik bilgilerini calmak icin yazilmis olan virus fikir olarak her ne kadar ilginc gorunse de programlama hatalarindan dolayi tam bir fiyasko olmus. Tasidigi hatalardan dolayi amacina ulasamayan truva ati, soymaya gittigi evin alarmini kapatmayi unutan hirsizlara benziyor.

En fanatik virus

Olay futbol olunca pek cok kisinin dikkatini cekmek cok daha kolay oluyor. Futbolun keyfi ise onu stadyumda izledikce artiyor. Tabii ki bilet bulabilirseniz... Sober.V de iste bu firsati kullaniyor. Almanya futbol finalleri icin bedava bilet verme vaadiyle insanlari kandiran Sober.V'nin bilgisayara bulasmasi diger viruslere oranla daha kolay oldu. Futbol fanatigi virusun insanlarin futbola olan zaafindan faydalanarak izledigi bu yol onun hem hizli, hem de cok sayida bilgisayara kolayca yayilmasini sagladi.

En yalanci virus

Hic bir virus ben virusum ve bilgisayarina bulasmak istiyorum demez. Tabii ki bir takim yan yollara basvuracaklardir. Yalan soylemek de bunlardan bir tanesi. Tam anlamiyla virus tehdidi olarak ifade edilemese de cok tehlikeli olabilen phishing (sanal dolandiricilik) saldirilari da yalan uzerine kuruludur. Downloader.EJD bu konuda en yalanci virus odulunu almayi basariyor. Cunku virus Microsoft'tan geliyormus gibi mesajlar gonderiyor.

Mesajda (e-postada) sizi Zotob ve IRCBot'lara karsi uyariyor. Indireceginiz bir yama ile bilgisayarinizi daha guvenli hale getireceginizi soyleyen mesajdaki linke tikladiginizda guncelleme paketini bilgisayariniza indiriyorsunuz. Paketi kurdugunuz zaman ise virus bilgisayariniza bulasmis oluyor. Buyrun cenaze namazina... :)

En tehlikeli virus(ler)
Gelmis gecmis en tehlikeli viruse karar vermek biraz zor. Cunku belirli zamanlarda bilgisayarlara cok ciddi zararlar veren virusler oldu. Her gecen gun de bir digeri gun isigina cikiveriyor. Bir tanesini secip bu en tehlikeli virustur demek imkansiz gibi. Bu yuzden birkac isim belirleyip bugune kadar basa fazlaca bela acanlari bu kategoride toplamayi uygun gorduk.
En tehlikeli viruslerden birisi Netsky. Ilk defa kendi e-posta gonderme motorunu kullanan virus olarak ortaya cikti. Ayni anda onlarca e-posta adresine kendini gondermeyi basaran bu virus ozellikle de Norton yuklu bilgisayarlarda Windows'un kilitlenmesine kadar isi ileriye goturebiliyor.
Sober ve benzeri turevleri de liste basinda yer alan viruslerden. Bu virusler de kendi e-posta gonderme motorunu kullanarak yayilmasiyla bir anda milyonlarca kullaniciyi etkiledi. Bu tarz yayilma modasini Netsky'dan alan virus halen en tehlikeli olanlar arasinda denilebilir.
Mytob'u unutmus degiliz. Ozellikle antivirus programini kapatmasi ve diger kisilerin bilgisayariniza girmesine izin vermesi sayesinde virus tarihine adini yazdirmis olan virusun halen ortalarda dolastigini da belirtelim. Piyasaya cikali uzun zaman olmasina ragmen degisIk turleri internette kol geziyor.
Mydoom ise Mytob ile isim benzerligi tasimasina ragmen Mytob kadar zarar verici degil. Ancak Kazaa gibi paylasim programlarina kendini kopyalamasi ve Kazaa ile diger bilgisayarlara yayilmaya calismasi onu farkli kildi. Mydoom ayrica e-posta programindaki kisilere de kendini gonderiyor.
RPC (Remote Procedure Call) servisine sinyal gondererek bir dakikada bilgisayari kapatan Blaster, ozellikle Windows NT 4, 2000, XP ve 2003 isletim sistemlerinde kendini gosteriyor. Windows'un onceki surumleri RPC servisinin olmamasi yuzunden virusten etkilenmedi. Ancak Blaster ile virus yazarlarinin Windows 98/98 ve ME gibi isletim sistemlerini hedef almadiklarini ortada.
IIS'ye yonelik saldirilariyla tanidigimiz Nimda, bilgisayar aglarina saldiran Bugbear, ILOVEYOU konulu e-postalar gonderen LoveLet, Word dosyalarina bulasan Melissa, BIOS'u silmesi ile tanidigimiz CIH yine tehlikeli virusler arasinda yer aliyor. Tabii ki liste daha da uzatilabilir. Ancak adini yazdigimiz ve yazabilecegimiz bu tarzdaki virusler en tehlikeli virus olmayi fazlasiyla hakkediyorlar.

En hizli virus
"Dakika bir, gol bir" lafini hak eden Download.AEE, 2005 yilinin ilk cikan virusuydu. Virus muhtemelen 2005 yilina girilmeden birkac dakika once veya tam yeni yila girerken internete birakildi. Galiba virus yazarlari partiye gitmek istemeyip can sIkintilarini birkac satir kod yazarak giderdiler.

En sadik virus
Viruslerin organize olmak veya yaraticisina bagli kalmak gibi bir sıkıntısı aslinda yok. Cunku onlarin amaclari zarar vermek ve virusu gonderen herhangi bir kisi adina bilgi calmak. Rona.A isimli virus de bilgi calmak icin yazilmis viruslerden biri. Ancak virusun caldigi, daha dogrusu virus yazarina gonderdigi bilgiler arasinda kendine ait surum ve tarih bilgisi de yer aliyor. Hani bilgi calinir ve baska yerlere gonderilir ama hangi mantikla, yazilmis bir virus kendine ait surum bilgisini de çalıp virus yazarina gonderir ki?

En alçak virus
Asya'da yasanan tsunami felaketinde zarar gorenler icin yardim kampanyasi niteliginde gonderilen bir e-postada, resmin hemen altinda bir tane de link yer aliyordu. Linke tikladiginiz zaman gittiginiz siteden de Zar.A.worm isimli bir solucan siz farkinda olmadan bilgisayariniza indiriliyordu. Ayni yontemi kullanan Downloader.ENC de benzeri bir truva ati ve insanlarin iyi niyetlerini suistimal ederek bulasanlardan. Yardim kampanyalarinda dogal afetlerde zarar goren insanlara yardim etmek tabii ki insani bir gorev ve takdir edilesi bir durum. Ancak birilerinin bunu kotu emeller icin kullanmasi kadar alcakca birsey olamaz.

En guzel virus
Olur olur, virusun guzeli de olur. Anna Kournikova isimli bu solucan (kizdan bahsetmiyorum :P) kendini meshur teniscinin resimlerinin icine gizliyor. Resimler size e-posta yoluyla geliyor. Siz de e-posta kutunuzda gordugunuz zaman yanlislikla gonderildigini dusunebiliyorsunuz ama resme bakmadan da edemiyorsunuz. Unlu tenisci hem tenis kariyeri hem de verdigi pozlarla bu kadar gundeme gelmisken siz de ister istemez resmi aciyorsunuz. Resmi actiginiz zaman tabii ki Anna Kournikova'ni n resmini goruyorsunuz. Ama resmi acmanizla birlikte solucan da bos durmuyor ve bilgisayariniza bulasiyor. Siz en guzel bayana bakiyorken bilgisayariniz da en guzel viruse sahip oluveriyor.
Aman ha!

Virus dunyasinin "en"lerini sizler icin bir araya getirmeye calistik. Tabii ki yazida bahsetmedigimiz ancak virus tarihinin ilklerinden veya ses getirenlerinden olan virusler de var. Mesela programlama hatasi yuzunden hic calisamamis olanlar, veya hata mesjalari verenler, Cernobil gibi bilgisayarin surekli kendini kapatmasina yol acanlar ve daha nicesi... Anlayacaginiz, virus dunyasinin "en"leri kolay kolay bitmez.
Her ne kadar yazida olaya eglenceli yaklastigimiz zamanlar olsa da antivirus programinizi guncel tutun. Hatta tek bir antivirus programinin bile kifayetsiz kaldigi durumlar olabilir. Tedbiri elden birakmayin ve asla bana birsey olmaz diye yaklasmayin. Viruslerin sakasi olmaz.
 
Top