• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

10. Sınıf VEJETATİF ÜREME

brunette

Üye

VEJETATİF ÜREME​

  • Temeli mitoz ve yenilenmeye dayanır.
  • Bitkilerin kök, gövde, dal ve yaprak kısımlarından yeni bitkilerin oluşmasına vejetatif üreme denir.
BİLGİ: Oluşan canlılar, ana bitki ve birbirleriyle aynı genetik yapıdadır ama bağımsızdırlar.

KULLANIM AMAÇLARI VE AVATAJLARI
  • Üretimi hedeflenen bitkinin kalıtsal özelliklerini korumak
  • Nesli tükenmekte olan bitkileri üretmek
  • Bitkilerin üretim hızını arttırmak
  • Tohumla üretimi zor olan bitkileri üretmek
  • Tohum oluşturmayan bitkileri üretmek

1) YUMRUYLA ÜREME
  • Bazı bitkilerin toprak altında bulunan ve besin depolayan şişkin gövdelerine yumru denir.
  • Yumrularında birden fazla göz adı verilen kısım vardır.
  • Her bir gözde oluşan sürüngenlerden de yeni bir bitki gelişir.
  • Patates gibi bitkilerin gövdeleri üzerindeki gözlerden gelişen sürgünler, yeni bitkileri oluşturur.
  • Patates, yer elması
YUMRUYLA ÜREME



2) SOĞANLA (YASSI) ÜREME
  • Soğanlar toprak altı yassı gövde olarak tanımlanır.
  • Bitki toprak altında yeni soğanlar üretir.
  • Soğanla üreyenlerin bir kısmı tohum oluşturarak eşeyli üreme ile de çoğalabilir.
  • Soğan, sarımsak, nergis, mor çiğdemi lale
NOT: Yassı ile üreme sırasında farklılaşma ve dokulaşma görülebilir.

SOĞANLA (YASSI) ÜREME



3) RİZOMLA ÜREME
  • Toprak altı çeşidi olan rizomla bazı bitkiler eşeysiz çoğalabilir.
  • Bitki toprak altında yeni rizomlar üretir.
  • Rizom uygun koşullarda yeni bir bitki oluşturur.
  • Rizomlarda göz adı verilen kısımlarından da birer bitki meydana gelebilir.
  • Muz, ayrık otu, zencefil, sümbül, lale, sarımsak
RİZOMLA ÜREME



4) SÜRÜNÜCÜ GÖVDEYLE ÜREME
  • Çilek gibi bitkilerin stolon denilen sürünücü gövdeler, toprak üstünde bitkinin geniş alana yayılmasını sağlar.
  • Yayılan sürünücü gövdeler, toprakla temas ederek yeni kökler oluşturur.
  • Kalıtsal olarak aynı yavrular meydana gelir.
  • Yani ana gövdeden gelişen dalların veya gövdenin üzerindeki gözlerin toprakla teması sonucunda köklenmesi sonucu yeni bitkilerin oluşmasıdır.
  • Çilek, sarmaşık, üzüm
SÜRÜNÜCÜ GÖVDEYLE ÜREME



5) DALDIRMA YÖNTEMİYLE ÜREME
  • Bitkinin toprağa yakın kısmından çıkan dalı kesmeden bükerek ucu dışarıda, hava ve ışık alacak şekilde toprağa gömülür.
  • Gömülen dal, köklendiği zaman ana bitkiden ayrılarak yeni bitki elde edilmiş olur.
  • Portakal, mandalina, böğürtlen, asma, fındık
DALDIRMA YÖNTEMİYLE ÜREME



6) ÇELİKLE ÜREME
  • Bitkilerin kök, gövde ve yaprak gibi kısımlarından alınan bitki parçalarına çelik denir.
  • Çeliklerin başka uygun bir yerde köklendirilerek yeni bir bitki oluşturmasına denir.
  • Çelikle üreme çok sayıda ve kısa sürede yeni bitkilerin elde edilmesini sağlar.
  • Yani nemli toprakta ya da suda bir süre bekletilerek köklendirilen bitki parçalarından yeni bitkiler oluşmasıdır.
  • Afrika menekşesi, begonya, söğüt, kavak, elma, ayva, erik, asma, zakkum
ÇELİKLE ÜREME



7) AŞILAMA İLE ÜREME
  • Bir bitkiden alınan sürgünün ( aşı) başka bir bitkinin gövdesine ( anaç) eklenmesi tekniğidir.
  • Aşılama yakın veya aynı türler arasında yapılır.
  • ANAÇ: Bitkinin alt kısmını ve kökünü meydana getiren bölümüdür.
  • AŞI ( KALEM) : Bitkiye eklenen bölümdür.
NOT: Aşılama ile kök, gövde ve yapısı güçlü olan bitkiler üzerinde verimi yüksek tomurcuklar geliştirilmiş olur.

AMAÇLARI;
  1. Verimi arttırmak
  2. Birden fazla canlı yetiştirmek
  3. Üretim hızını arttırmak
AŞILAMA İLE ÜREME



8) DOKU KÜLTÜRÜ TEKNİĞİ
  • Bir bitkinin hücre, doku veya organ gibi kısımları kullanılır.
  • Steril şartlarda ve uygun yapay besin ortamında yeni doku, bitki ya da bitkiden ürünler elde edilir.
  • Melez orkide, gül, zambak, manolya
Kallus: Hücre bölünmesi ile oluşan ve henüz doku farklılaşması görülmeyen hücre yığınlarıdır. Yani kısaca farklılaşmamış hücre yığınıdır. ( düzensiz doku kümesidir.)

  1. Kök, gövde , dal, yaprak uçlarından ya da tohum kabuğundan alınan küçük doku parçaları steril beşi ortamına konur.
  2. Besi ortamındaki hücreler bölünüp çoğalarak kallusları oluşturur.
  3. Kallus, büyüme hormonu içeren ortama alınır. ( Patates kallusu gibi bazı bitkiler hormona ihtiyaç duymaz.)
  4. Kallustan farklılaşan hücreler, kök ve gövdeye sahip yeni bitkiler oluşturur.
  5. Bazı bitkilerde farklılaşan kallus hücrelerinden embriyo oluşturulabilir.
NOT: Bu teknikte istenilen özelliklere sahip bitkilerin çok fazla kopyası oluşturulabilir.

AMAÇLARI;
  • Kaybolmakta olan türlerin korunması.
  • Üretimi zor olan türlerin çoğaltılması.
  • Ticari önemi olan bitkilerden kısa sürede çok sayıda elde edilmesi.
NOT: Kalluslar; hormonlarla desteklenerek ve farklı besi ortamlarına alınır ve yeni bitkiye ait kök-gövde dokularını oluşturur.
Bitki filizleri, birbirinden ayrılarak farklı besi ortamlarında büyütülür ve belirli bir büyüklükten sonra seralara alınır.

NOT: Kallusların gelişebilmesi için sentetik oksin ve sitokinez hormonlarını verir.

DOKU KÜLTÜRÜ TEKNİĞİ
 
Top