Vajinal akıntı nedir? Vajinal akıntı neden olur?

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
1003789_620x360.jpg


Vajinal akıntı nedir?
Vajinal akıntı, vajinanın kendi doğal nem dengesine bağlı olarak görülen akıntılardır. Bazen hafif bir ıslaklık şeklinde görülebilirken bazen de çamaşırda lekelenmeler olarak tespit edilebilir. Normalde adet döngüsünün evrelerine göre farklılık gösteren vajinal akıntı, adet kanamasından sonra beyaz renkte, yumrutlama evresinde ise şeffaf ve uzayan bir yapıda görülebilir. Yumurtlama evresinden sonra, adet öncesi dönemde ise hafif koyu kıvamda bir akıntı görülmesi normaldir. Cinsel olarak uyarıldığınızda, hamilelikte veya lohusalıkta da renksiz vajinal sıvılar görülür.

Doğal ve sağlıklı kabul edilen vajinal akıntı, rahatsızlık vermeyen, kokusuz, renksiz yapıdadır. Ancak bazen genital bölgede gelişen enfeksiyonlara bağlı olarak akıntıların yapısı da değişebilir.

Vajinal akıntı neden olur?
Vajinanın kendine has ve dinamik bir sistemi vardır. Bölgede yararlı bazı bakteriler dengeli bir şekilde yaşar ve vajinanın kendine özel bir pH ve nem dengesi bulunur. Bu özel denge, vücudun içindeki ve dışındaki değişimlere duyarlıdır.

Adet döngüleri veya hamilelik süreçleri boyunca görülen ve genellikle hormonal değişimlere bağlı olarak değişen ‘normal’ akıntılar dışında, bazen farklı koku ve yoğunlukta vajinal akıntılar görülebilmektedir. Bu tür akıntılar genellikle kötü bakterilerin çoğaldığına ya da bölgede mantar enfeksiyonu ve benzeri sorunlar oluştuğuna işaret eder.

Kendi doğal vajinal akıntınızı adet döngünüz boyunca takip etmeniz, olası değişiklikleri fark edip zamanında müdahale ederek veya gerekli önlemleri alarak uzun sürebilecek hastalıkları engellemenize yardımcı olabilir.

Normal vajinal akıntı nasıl olur?
Adet kanaması bittikten sonra kremsi ve beyaz, az miktarda akıntı görülmesi normaldir. Yumurtlama evresine girildiğinde, yani adet kanamasından sonraki yaklaşık 14. günde, yumurta beyazı gibi renksiz ve koyu kıvamlı, uzayan bir akıntı görülebilir, hatta bu akıntı doğurganlığın bir belirtisi olarak da kabul edilebilir. Yumurtlama evresi bittikten sonra, sonraki adet kanamasına kadar yine az miktarda, beyaz renkli akıntılar görülebilir. Adet döngüsü boyunca görülen bu akıntılar, kokusuz olabilir ya da çok hafif ama rahatsız edici olmayan bir kokuya sahip olabilir.

Adet döngünüz boyunca vajinal akıntınızı günlük olarak kontrol ve takip etmek, bir değişiklik olduğunda daha çabuk fark etmenize yardımcı olacaktır. Vajinal akıntının kokusu, yoğunluğu, rengi ve miktarı değişiyorsa; bu belirtiler genital bölgede bir sorunun varlığına işaret ediyor olabilir.

Anormal vajinal akıntılar neden olur?
Vajinanın doğal mikrobiyal dengesi bozulduğunda anormal akıntılar görülmeye başlar. Vajinanın doğal dengesini bozan şeyler:

  • Bölgenin temizliğine dikkat etmemek.
  • Bölgeyi çok fazla temizlemek. Özellikle şampuan ve sabun benzeri ürünlerin vajina ve vulva temizliğinde kullanılması, vajinal bakteri ve pH dengesinin bozulmasına neden olarak kötü bakterilerin çoğalmasına neden olabilir.
  • Sentetik iç çamaşırı kullanımı da bölgenin hava almasını engelleyerek mantar enfeksiyonuna neden olabilir.
  • Yeni bir partnerle cinsel ilişkiye girmek. Erkekte bulunan sağlıklı bakteriler, kadının vajinasında ani değişimlere neden olabilmektedir.
  • Hormonal doğum kontrol yöntemleri.
  • Antibiyotik kullanımı.
  • Hormonal değişimler.
  • Diyabet

Vajinanın doğal yapısında meydana gelen değişiklikler, aşağıdaki durumların ortaya çıkmasına neden olabilir:

Bakteriyel vaginozis (vajinit)
Vajinal florada sağlıklı ve dengeli bir şekilde varlığını sürdüren bakterilerin dengesinin bozulması ile ortaya çıkar ve anormal vajinal akıntının en yaygın sebebi olarak kabul edilir. Bakteriyel vaginozis durumunda grimsi, kötü kokulu, yapışkan bir akıntı gözlenebilir.

Kandida vajiniti
Candida albicans adlı bir bakterinin neden olduğu kandida vajiniti, beyaz, sulu peynir görünümünde bir akıntıya neden olur. genital bölgede kızarıklık ve şişlik de akıntıya eşlik edebilir.

Trikomonas vajiniti
Yeşilimsi-sarı renkte, kokulu bir akıntıya neden olan bir durumdur. idrar yaparken veya cinsel birleşme sırasında acıya sebep olur.


Vajinal enfeksiyonlardan kaçınmak için neler yapılmalı?
  • Genital bölge kuru ve temiz tutulmalıdır. Mantarlar nemli ortamlarda kolaylıkla çoğalabildiğinden özellikle hava alan pamuklu iç çamaşırları kullanmak, ped veya tamponu sıklıkla değiştirmek ve banyodan sonra bölgeyi iyice kurulamak gerekir.

  • Tuvalet temizliği sırasında bağırsak bakterilerinin vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru temizlik yapılmalıdır.

  • Vajinanın içi yıkanmamalıdır. Vulvayı sadece suyla temizleyip kurulamak bölgeyi temiz tutmak için yeterlidir. Özellikle kokulu ürünler, şampuan ve sabunlar vajinal florayı bozarak mantar enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir.

  • Cinsel ilişki sırasında, özellikle yeni bir partnerle beraber olduğunuzda mutlaka prezervatif kullanın.

  • Normal vajinal akıntı döngünüzü takip edin ve herhangi bir değişiklik gördüğünüzde doktorunuza danışın.
 
Top