Unutkanlık Nedir?Unutkanlık Neden Olur? Unutkanlığın Çareleri Nelerdir?

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya unutkanlık ile ilgili, “Unutkanlık her yaşın yakınmasıdır. İnsan yaşamın erken döneminden itibaren öğrenmeye öğrendiklerini kullanmak için hatırlamaya çalışır. Yaşamı için gerekli ve duygusal olarak etkileyen öğretileri kalıcı belleğe alır. Yaşamın ileriki yıllarında belleğinde kullanmadıkları hatıralarını bilgileri yeni bilgilere yer açmak için unutur. Bu doğal bir süreçtir” diye konuştu.
Rr1ONY.jpg

“Genç yaşlarda yoğunluk, stres, dikkat-konsantrasyon bozukluklarına bağlı olarak, bazen unutmak istemediklerini de unutabilir” şeklinde bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, “Bu istenmeyen unutkanlık hastalıktan çok doğru öğrenme tekniklerinin kullanılmaması sonucudur. Yaşla birlikte beyin işlem hızında doğal hücre bozulmaları nedeni ile yavaşlama izlenir. Bu nedenle; unutkanlıklar genç yaşlara istinaden artma gösterir." dedi


Nöroloji Uzmanı Dr. Sema Nergiz ise yaşlılıkla birlikte gelen unutkanlık probleminin yaşanmaması için en iyi çözümün erken tanı ve tedavi olduğunu söyledi. Kişinin etkinliklerinde kısıtlılığa yol açan ve beynin en önemli işlevlerinden biri olan bellek bozukluğu sonucu ortaya çıkan unutkanlığın, özellikle yaşlılarda bunama hastalığının ilk bulgusu olabileceğinden dolayı ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu belirtti.

Gençlerde görülen unutkanlığın altında ise, sıklıkla psikiyatrik sorunlar yattığını belirten Sema Nergiz, “Stres, depresyon, gerginlik beyin işlevlerinden dikkat toparlama ve yöneltmeyi bozarak unutkanlık yapar. Buna karşın bazı vitamin eksiklikleri, guatr hastalıkları, beyin tümörleri, beyin damarındaki tıkanmalar, beyin kanamaları, MS ve daha birçok hastalık da kendisini unutkanlıkla gösterir. Bu durumda ayırıcı olabilecek önemli nokta, kişinin unutkanlığına eşlik eden genellikle başka şikayetlerinin de var olmasıdır. Baş dönmeleri, dengesizlik hissi, yorgunluk, bitkinlik hissi, ellerde ayaklarda uyuşmalar, görme bozuklukları, baş ağrıları, çarpıntılar vb. yakınmalar bu tarzdaki bozuklukların belirtileri olabilir. Bu nedenle, 20'li, 30'lu yaşlarda da unutkanlık ciddiye alınması gereken bir durumdur. Öncelikle ciddi bir nörolojik değerlendirmeden ve bir takım testlerden geçilmesi gerekmektedir. Sebep ruhsal kaynaklı olduğunda da tedaviden ciddi yarar sağlanabilir. Orta ileri yaş, yani 40'lı, 50'li yaşlara gelince durum biraz daha farklılık göstermektedir. Bu yaşlarda unutkanlık, artık toplumda iyi bilinen Alzheimer hastalığı için değil ama daha erken yaşlarda başlaması mümkün olan “Alzheimer dışı unutkanlık hastalıkları” açısından ayrıntılı bir biçimde özellikle nöropsikometrik testlerle değerlendirmeyi gerekli kılar” dedi.

Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Bilge Çetin, genellikle çok belirti vermeden gizlice ilerleyen unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi. Beslenme bozukluğu, stres, depresyon, uykusuzluk, vitamin eksikliği, çok fazla akıllı telefon ve bilgisayar kullanımının genç yaşlarda unutkanlık problemine yol açtığını belirten Uzm. Dr. Çetin, "Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar ise; alzheimer hastalığı, damarsal nedenli unutkanlıklar, parkinson hastalığı gibi rahatsızlıklarla karşımıza çıkabiliyor" dedi.

"Vitamin eksikliği unutkanlığa neden olabilir"
"İleri yaşlarda görülen unutkanlık bazı durumlarda daha erken yaşlarda, genellikle telefon numaralarının hatırlanmaması, isimlendirmede güçlük, beceri kaybı ve davranış değişiklikleriyle kendini göstermeye başlar" diyen Uzm. Dr. Çetin, "Ağır diyetler, vitamin eksikliği, guatr hastalığı, psikiyatrik hastalıklar veya bazı ilaçların uzun süreli kullanımı unutkanlığın başlıca nedenleri arasındadır. Unutkanlık problemleri, başlarda geçici hatırlama sorunları gibi göründüğünde, çoğu zaman önlem almakta gecikilebilmektedir. Genç yaşlardan itibaren uzmanların yönlendirmeleri doğrultusunda hafızayı güçlendirecek alışkanlıkların yaşama adapte edilmesiyle, ciddi bir bellek bozukluğu tehdidine karşı korunmak ve riskleri azaltmak mümkün olabilmektedir" ifadelerini kaydetti.


"Bol bol yürüyüş yapın"
Unutkanlık yaşayan kişileri egzersiz yapmaları konusunda uyaran Uzm. Dr. Bilge Çetin,
"Unutkanlıklar kişinin günlük yaşamını ve performansını bozmadığı sürece büyük bir soruna neden olmaz fakat bunlardan birisinde aksama olduğunda sorunlar başlar. Düzenli yapılan egzersizlerle beynin yeterli miktarda oksijen alması sağlanarak, bellek bozuklukları önlenebilir. Egzersiz yapmak birçok psikolojik sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olduğu gibi, zihin sağlığına da iyi gelmektedir. Yapılan araştırmalar fiziksel egzersiz yapan kişilerin, yapmayanlara göre daha başarılı olduklarını göstermektedir. Hafızanın güçlenmesine yardımcı olmak için yürüyüş, yüzme veya yoga gibi egzersizler önerilmektedir. Spor yaparken vücutta önemli su kayıplarına yol açılmaması ve aşırı fiziksel efor gerektiren egzersizlerden kaçınılması gerekmektedir" diye konuştu.

"Geç kalmadan uzmana başvurun"
Unutkanlığa bir çok dış etkenin neden olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Çetin, "Uykusuzluk konsantrasyon bozukluğu yapar ve bu da unutkanlığa yol açar. Bu yüzden kişinin kaliteli bir uyku alışkanlığı edinmesi önemlidir. Dengeli beslenme hafızayı güçlendirir, B vitamini açısından zengin gıdalara ve kaliteli glikoz tüketimine günlük beslenme programında yer verilmesi güçlü bir hafızaya destek olmaktadır. Ayrıca Omega 3 içeren balık gibi besinlerin genç yaşlardan itibaren tercih edilmesinin zihinsel yetiyi geliştirdiği düşünülmektedir. Unutkanlığı önlemek için zihni canlı tutan bulmaca, hafıza oyunları gibi aktiviteler düzenli hale getirilmelidir. Ancak tüm bu önlemlere rağmen unutkanlık, kişinin ilişkilerini etkilemeye başladığı, işini yapamaz hale geldiği, yaşam fonksiyonlarını aksattığı zaman bir hastalık olarak görülmeli ve bir nöroloji uzmanına başvurulmalıdır."
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Hani bir söz vardır, zaman zaman hepimiz kullanır, bu unutkanlığın nereden kaynaklandığını ise tam olarak bilemeyiz, "Dün akşam ne yediğimi bile hatırlamıyorum." İşte bu sözü bir daha hiç kurmak zorunda kalmayın, her şeyi adeta az önce yaşanmış gibi hatırlayın diye bugün size unutkanlığa ne iyi gelir bir bir anlatacağız.
Birçok farklı nedeni olan unutkanlığın önce hayatımızdaki hangi durumlar nedeniyle oluştuğunu öğrenecek, sonrasında da beslenme düzenimize birbirinden lezzetli ve faydalı yiyecekleri ilave ederek hafızalarımızı güçlendireceğiz. Üstelik birazdan öğreneceğiniz, unutkanlığa iyi gelen besinler, sadece hafızanızı güçlendirmekle de kalmayacak konsantrasyonunuzun da artmasını sağlayacak.
Tabii siz yine de unutkanlığınızın farklı hastalıkların bir belirtisi olarak oluştuğunu düşünüyorsanız, bu konuda içinizde ufak da olsa bir şüphe varsa öncesinde mutlaka doktorunuza danışın ve onun gerekli gördüğü tüm ölçümleri yaptırdıktan sonra yine doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket edin.
Unutmayın ki besinler tek başına asla kesin bir tedavi malzemesi değildir, ancak ve ancak tedavi sürecinde destekleyici etkiler gösterebilirler.
O zaman sözü daha fazla uzatmadan sizi unutkanlık neden olur, unutkanlığa ne iyi gelir anlattığımız yazımıza doğru alalım, buyursunlar...

Unutkanlık neden olur​

Unutkanlığa ne iyi gelir kısmına geçmeden önce yaşadığınız unutkanlığın ya da hafıza zayıflığının nedenlerini öğrenmelisiniz. Birçok sebep nedeniyle oluşabilecek unutkanlığın en temel sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:​

  • Tiroid bezinde meydana gelen rahatsızlıklar
  • Yetersiz ve düzensiz beslenme
  • Kötü beslenmeye bağlı oluşan vitamin, mineral eksikliği
  • Metabolik bozukluklar
  • Depresyon ve stres
  • Strese bağlı uykusuzluk problemi ve yorgunluk
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Hamilelik
  • İlerleyen yaş
  • Kafa travmaları, beyin tümörleri
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Unutkanlığa ne iyi gelir?​

Eğer unutkanlığınız son zamanlarda kendini göstermeye başladıysa ve bunun beslenmenizdeki yetersizlikler nedeniyle olduğunu düşünüyorsanız ya da hafızanızın daha güçlü olmasını istiyorsanız aşağıdaki besinleri günlük beslenme programlarınızın içine dahil ederek vücudunuzdaki vitamin ve mineral eksikliğini giderebilir ve unutkanlığın önüne geçebilirsiniz.

Karşınızda unutkanlığa iyi gelen besinler...

Balık çeşitleri​

Unutkanlığın en temel sebeplerinden biri vücudumuzdaki Omega 3 eksikliği. İşte bu yaygın problemin çözümü de omega 3 bakımından zengin yiyeceklerin başında gelen balıklardan geçiyor. Özellikle somon, sardalya, ton balığı ve uskumruda bol miktarda omega 3 bulunuyor, bizden söylemesi.

Ceviz​

Biz ceviz dedik ama aslında ceviz ve fındık başta olmak üzere birçok kuru yemiş, içeriğindeki Omega 3 yağ asitleri sayesinde unutkanlığın önüne geçiyor ve hafızayı güçlendiriyor. Bu nedenle günde 1 avucu geçmeyecek şekilde ceviz, fındık gibi kuru yemişler yemeyi ihmal etmemeniz gerekiyor.

Bitter çikolata​

Bitter çikolata doğru miktarda tüketildiğinde vücudumuza oldukça faydalı besinlerden biri haline dönüşüyor, bunu artık bilmeyen kalmadı bizce. İşte bitter çikolatanın o güzel etkilerinden biri de hafızalarımızı güçlendirebilmesi aslında. İçindeki polifenoller sayesinde beynin sağlıkla çalışmasına destek olan bitter çikolatayı, eğer herhangi bir hastalığınız ya da alerjiniz yoksa günde birkaç küçük kare olacak şekilde tüketerek hafızanızı güçlendirebilirsiniz.

Domates​

Unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlendirmek için antioksidan özellikleri kuvvetli yiyecekler tüketmek oldukça önemli. Çünkü bu sayede kan dolaşımı düzenleniyor, vücut dışarıdan gelebilecek her türlü yabancı maddeye karşı korunuyor ve beyin sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. İşte domates de içindeki likopen isimli madde sayesinde en güçlü antioksidan özellikleri taşıyan besinlerden biri. Bu nedenle hafızanızı güçlendirmek için taze ve bulabildiğiniz en doğal domatesleri bol bol tüketmeniz işe yarayacaktır.

Ispanak​

Ispanak hem içindeki C vitamini, hem folik asit, hem de mineraller sayesinde beynin sağlıkla çalışmasına destek olan en önemli besinlerden. Ancak baştan uyaralım onu pişirip bir yemek olarak tüketmek yerine yapraklarını güzelce yıkayıp salata yaparak tüketmeniz bu etkilerinden daha doğru bir şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır.

Nar ve/veya nar suyu​

Nar ve nar suyu güçlü antioksidan özellikleri bulunan besinler olduğundan vücudumuzu serbest radikallere karşı koruyor, başka bir deyişle vücudumuza giren yabancı maddeleri çabucak vücuttan uzaklaştırıyor. Bu da hafızamızı zayıflatmaya ve unutkanlığa neden olacak kötü durumların önüne geçtiği anlamına geliyor.
Kan dolaşımının düzenli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesine olanak sağlaması da beynin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlıyor tabii. Sözün kısası bol bol nar suyu içerek ya da narı doğrudan yiyerek hafızanızı güçlendirmeniz mümkün.

Tarçın​

Artık bilmeyen kalmadı ama ondan da söz etmeden bu listeyi bitirmek olmaz. Tarçın, sadece kokusuyla bile hafızayı güçlendirmeyi başaran mucize besinlerde biri. Yapılan birçok araştırma sonucu tarçın kokusunun beynin çalışmasını olumlu yönde etkilediği, zihni rahatlatıp konsantrasyonu artırdığı kabul ediliyor. Bunun yanında içinde birçok mineral bulunduğundan tüketilmesi de oldukça önemli. Dilerseniz yediklerinizin üzerine toz tarçın serperek dilerseniz çubuk tarçınları demleyip nefis bir tarçın çayı hazırlayarak bu özelliklerinden faydalanabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Top