Ünlü Türk Karikatüristleri

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Oğuz Aral (d. 1936 - 2004) Türk karikatüristtir. Gırgır dergisinin kurucusudur. Davutpaşa Lisesi mezunudur.

Oğuz Aral, İstanbul Silivri'de 1936 yılında doğmuştur. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin üçüncü sınıfından ayrılmıştır. 1950'den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başlamıştır.

Güncel, halkın anlayabileceği basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirmiştir.

Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi olan Aral, daha sonra Avni dergisini çıkardı. Aral, Gırgır dergisinin tirajını 500 bin adedin üzerine çıkararak, dünyanın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirmiştir.

Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı olan Oğuz Aral, Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.

Karikatürleri ve 'Huysuz İhtiyar' başlığı altında yazıları ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral'ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunmaktadır.

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahiptir.

Oğuz Aral, karikatürist Tekin Aral'ın ağabeyidir.

26 Temmuz 2004'te Bodrum'da vefat etti. Ölümünün 1. yıldönümünde anısına (26 Temmuz 2005) İstanbul Cihangir parkına heykeli dikildi. Heykeli 2006 ve 2007 yıllarında 2 kez saldırıya uğramasına rağmen tekrar onarılmıştır. Ancak Şubat 2008'de gerçekleştirilen son saldırı sonucu parçalara ayrılan heykel yerine yenisi yapılması planlanmaktadır.
 

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Abdülkadir Demirhindi (d. 3 Eylül 1966, Şebinkarahisar, Giresun), Türk karikatürist.


Hayatı
Henüz çok küçük yaşlarda geldiği İstanbul’un Şişli semtinde çocukluğunu ve ilk gençliğini geçirdi. Öğrencilik yıllarından itibaren sanata büyük ilgi duyan Demirhindi, özellikle sinema ve karikatüre bağlandı. İlk çizimlerine de bu yıllarda başlayan sanatçı, karikatürün duayeni sayılan Oğuz Aral’ın kurduğu ve dönemin yüksek tirajlı mizah dergisi olan Gırgır’ın, “Çiçeği Burnunda” sayfalarında kendine yer buldu. Daha sonra Semih Balcıoğlu ve Raşit Yakalı’nın yönetimindeki “Çarşaf” dergisinin, bugünün usta çizerlerini yetiştiren “Karikatür Okulu”na giderek, sanatını bir meslek haline getirdi. 1996 yılında Karikatürcüler Derneği’ne üye olan Demirhindi, zamanla kendi tarzını yaratarak çeşitli ulusal ve uluslar arası yarışmalarda da boy göstermeye başladı ve eserleri uluslar arası müzelerde sergilenerek, karma albümlerde de birçok karikatürü yayımlandı.

İlk sergisi olan “RENKLER ve DUYARLILIKLAR”ı 2000 yılında açan sanatçı, özgün mizah dilini ve çizgilerinin gücünü kullanarak adını duyurmaya başladı. Bu sergisindeki eserlerinde özellikle insan hayatının her alanında var olan karmaşıklıkları ve yaşamın absürd yanlarını işleyen Demirhindi, 36 karikatürlük bu kişisel sergisinin ardından, farklı karma sergilerde de yer aldı. Demirhindi, "Anadolu Karikatürcüler Derneği" üyesidir. Karikatür dışında sinema alanında da uzun yıllar emek veren sanatçı, halen İstanbul’da sinema makine teknisyeni olarak görev yapmaktadır.


Aldığı Ödüller
1997 Uluslar arası “Altın Muflon” Karikatür Festivali’nde (Lefkoşe – Kıbrıs) sergilenen bir eseri Kıbrıs Uluslar arası Karikatür Müzesi’ne kabul edildi.
2000 Uluslar arası Çin “Zola Zu” Karikatür Festivali’nde sergilenen bir eseri, Çin Uluslar arası karikatür Müzesi’ne kabul edildi.
2001 Mısır Uluslar arası (EFPAC) EL GAUNA – REDSEA Karikatür Festivali’nde sergilenen bir eseri, Mısır Uluslar arası Karikatür Müzesi’ne kabul edildi.
2002 Mısır Uluslar arası (EFPAC) EL GAUNA – REDSEA Karikatür Festivali’nde Mansiyon ödülü aldı.
 

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Erdoğan Bozok (d. 1932) Türk karikatürist

Kabataş Erkek Lisesi mezunudur. Sanatçının karikatür serüveni, ilk çalışmalarının Doğan Kardeş çocuk dergisinde yayımlanması ile başladı. Daha sonra karikatürleri Dünya, Milliyet, Bizim Gazete, Akbaba, Çivi, Çarşaf, 2000'e Doğru, gazete ve dergilerinde yayımlandı. Sergiler açtı. Uluslararası yarışmalara katıldı. Kazandığı ödüllerden en önemlisi “Altın Ezop”tur (Gabrova/Bulgaristan-Büyük ödül, 1973). Bir karikatürü 1985 yılında Belçika’da yayımlanan “25 yılın en iyi 60 karikatürü” albümüne alındı.

Daha önce “Çizgiler, Modern Çağ ve Rastgele” isimli üç kitabı yayımlanmıştır.

Erdoğan Bozok çeşitli dönemlerde Karikatürcüler Derneği[1] yönetiminde görev almış, 1992'de de Başkanlık yapmıştır. Kurulduğu 27 Şubat 1989 tarihinden itibaren Karikatür ve Mizah Müzesi'nde yönetici olarak görev yapmaktadır.
 

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Prof. Dr. Oğuz Makal (d. 1950 - Denizli) Yazar, karikatürcü, yönetmen.

İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı, Ankara Siyasal Bilgiler fakültesi Basın Yayın Enstitüsü Radyo-TV Bölümünde öğrenim gördü. Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Sinema-TV Bölümüne asistan oldu. 1976 - 1979 yılları arasında Manajans/J.W.Thompson ve Pars/McCann Ericson reklam kuruluşlarında çalıştı. 1981'de yüksek lisansını Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yaptı.

Oğuz Makal, 1982-1986 yılları arasında Doktorasını Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde “Türk Sinemasında İç ve Dış Göç” ile yaptı, Türkiye’de ilk sinema doktoru ünvanını aldı. 1987'de Yardımcı Doç. Dr., 1992' de Doçent ve 1997 yılında Profesör oldu.

Yansıma, Gerçek Sinema gibi dergilerde karikatürleri yayınlandı. Çeşitli sergiler açtı, 1975’te İtalya Vercelli Uluslar arası Karikatür Yarışmasında Başarı Ödülü kazandı. Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulunda görev aldı.

Dokuz Eylül Üniversitesinde Lisansta “Dünya Sinema Tarihi”, Yüksek Lisans programında “Türk Sinemasının Ekonomik ve Kültürel Sorunları”, Doktora programında ise “Sinema ve Diğer Sanat İlişkileri” derslerini yürüttü.Şuan Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde bölüm başkanlığı yapmaktadır.Ayrıca aynı fakültede öğretim görevlisidir.
 

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Cem Yılmaz (d. 23 Nisan 1973) komedyen, oyuncu, karikatürist, senarist ve yönetmen. Ailesi Sivas kökenli olan Yılmaz Kocamustafapaşa, İstanbul'da doğmuştur. Ayrıca lise çağlarında Bahçelievler'de oturmuştur.
 

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Gürbüz Doğan Ekşioğlu (eserlerinde kullandığı imzası Gürbüz) uluslararası üne sahip Türk karikatür ve grafik sanatçısı.

1954 yılında Mesudiye'de doğdu. Mesleki öğrenimini İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nda (günümüzde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) gördü. Halen aynı okulda yardımçı doçent olarak ders vermektedir.

1977 yılından beri karikatür çalışmaları yapan Ekşioğlu, 2006'ya kadar 23'ü uluslararası olmak üzere, toplam 64 ödül kazandı. Türkiye'de ve yurtdışında pek çok karma serginin yanısıra, biri New York'ta olmak üzere 9 kişisel sergi açtı. Atlantic Monthly, New York Times gibi gazete ve dergilerin yanısıra, New Yorker dergisinin kapağında üç kez, Forbes dergisinin kapağında bir kez çalışmaları yayınlandı.

11 Eylül 2001 Saldırılarının yıldönümü baskısında New Yorker kapağında yayınlanan karikatürü ile hafsalarda yer eden özel bir başarı kazandı.
 

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Piyale Madra (d. 1958, Ankara), Türk karikatürist.

Ortaöğrenimini Ankara'da tamamladı, 1974'te Fransa'ya giderek eğitimini Grenoble'daki Ecole des Beaux-Arts'da sürdürdü. 1977'de D.G.S.A. Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksekokulu Grafik Bölümü'nü bitirdi. Grafik çalışmalarını 1981'de Stokholm'de sürdürdü.

Madra, önce "Piknik" bantlarıyla tanındı. Piknik 1982'de Milliyet'te başladı. Ardından yaklaşık 10 yıl boyunca Cumhuriyet'te yayınlandı. 1992'de ise Türkçe ve İngilizce olarak kitaplaştı.

Piyale Madra Ademler ve Havvalar'a 1994'te Yeni Yüzyıl gazetesinde başladı. Gazetenin 1998'de yayın yaşamına son vermesi ile Radikal'e geçen "Ademler ve Havvalar"ın ilk kitabı aynı yıl Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı. "Piknik"ler de "Ademler ve Havvalar" da çizgi film oldular. "Piknik"ler TRT1'de "Ademler ve Havvalar" NTV'de yayınlandı. Piknik yurtdışına da açıldı. Yayın haklarını İspanyol Televizyonu "Canal Metro" satın aldı.

Babası Mustafa Gülcügil İçişleri Bakanlığı yapmış ve 2008 yılında vefat etmiştir.
 

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Şenol Yorozlu (d. 1950, Trabzon) 1973-1978 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Prof. Neşat Günal Atölyesi'nden mezun oldu. Akbaba, Pardon, Ustura ve Gırgır mizah dergilerinde karikatür çizdi. 1978'de ilk kişisel sergisini açtı. Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında pek çok kişisel sergi açan Şenol Yorozlu, fuarlar ve bianellerede katılmıştır.


Katıldığı Bianeller [değiştir]1986 Uluslararası Asya Bienali, Dakka, Bangladeş
1. Uluslararası Asya-Avrupa Bienali, Ankara
1987 !1. Uluslararası İstanbul Bienali
"Geleneksel Mekanlarda Çagdaş Sanat" İstanbul
1988 2. Uluslararası İstanbul Bienali, İstanbul

Ödüller [değiştir]1975 İtalya Vercelli Uluslar arası Karikötür Yarışması'nda Altın Madalya
1979 Uluslararası İstanbul Sanat bayramı-Yeni Eğilimler Sergisi Başarı Ödülü
1982 İstanbul Vakko Büyük Resim Yarışması Mansiyon
1983 İstanbul Vakko Büyük Resim Yarışması Büyük Ödül
1985 Ankara Sanat Kurumu Yılım Sanatçısı Ödülü
"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eenol_Yorozlu" adresinden alındı.
 

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Rıza Külegeç, kaligraf, Avanak Avni karakteri için Oğuz Aral'a, Bezgin Bekir karakteri için Tuncay Akgün'e esin kaynağı olmuş karikatür-adam.

On altı yaşındayken ofisboy olarak Gırgır dergisinde çalışmaya başlamış, balon çizeri olarak çalışmayı sürdürmüştür. Bir süre tiyatroculuk yaptı ve reklam filmlerinde oynadı. Gırgır'a gidişini ve Avni tiplemesinin doğuşunu şöyle anlatır:

"16 yaşındaydım ve lise öğrencisiydim, derslerim de pek iyi değildi. O dönemlerde çocukların yaz tatillerinde çalışması gibi bir adet vardı. Ev sahibimiz gazeteci Ergin Konuksever o zamanlar Günaydın gazetesinde çalışıyordu. Beni aldı Cağaloğlu'na götürdü ve Oğuz Aral'ın yanına bıraktı. Gırgır henüz dergi olmamıştı. Günaydın gazetesinin bir sayfasında yayımlanıyordu. Bir yıl sonra dergi formatında çıkmaya başladı. Serde gençlik var. Ergenlik ve başında kavak yelleri esiyor halimi yaşıyorum. O dönemde bütün avanaklıklarımız da ortada duruyordu. Oğuz Aral'ın zekâsı bunu yakaladı ve 'Avanak Avni' tipi böyle doğdu.[1]
 

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
İrfan Sayar,(d.1951,Manisa) yarattığı Porof. Zihni Sinir karakteriyle tanınan teknoloji tutkunu bir karikatürist ve tasarımcıdır.

Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Sahne ve Görüntü Sanatları İhtisas atölyesinden mezun oldu.

Akedeminin ikinci sınıfındayken Oğuz Aral’la tanıştı. Gırgır dergisinde profesyonel olarak karikatür çizmeye başladı. (5 Ocak 1975) Bu arada Porof Zihni Sinir tipini buldu.(30 Ocak 1977) 5 arkadaşı ile birlikte Mikrop dergisini çıkardı.

Daha sonra Hıbır dergisi yönetiminde bulundu.

Sarkis Paçacı ve Ergün Gündüz ‘le birlikte Hayal Mahsulleri Ofisi adıyla bir şirket kurup RR Resimli Roman dergisini çıkardı.

Karikatür-heykel çalışmalarında bulundu.

Sonra yine arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı HBR Maymun dergisi kurucu ve yöneticisi olarak çalıştı.

100 orijinal karikatürden oluşan bir sergi açtı.

Arnavutköy’deki atolyesinde procelerin 3 boyutlularını üretmeye başladı.

Vizontele filminin baş karakterinin bisikleti, atölyesi ve çeşitli elektronik ve mekanik aletlerini hazırladı.

Çeşitli reklam filimlerine özel efektler ve çizgi filimler yaptı.

"Porof. Zihni Sinir - Proceler" kitabı TÜBİTAK Popüler Bilim kitapları serisinden yayınlandı.

Arnavutköy’deki atölyesini Taksim'de Lamartin caddesine taşıdı. 2008'in sonlarına doğru ise Cihangir'e taşıdı. Atölye, ofis ve showroom’u olan yeni yerinde çalışmalarına devam ediyor.

Uzun yıllar boyunca TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinde Porof. Zihni Sinir köşesinde çizdi.

En son mezun olduğu okul: Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Sahne ve Görüntü Sanatları İhtisas atölyesi


Kitapları:




Porof. Zihni Sinir - Proceler, TÜBİTAK Yayınları
Porof. Zihni Sinir Proceler Külliyatı (İletişim Yayınları):
Taşıtlar ve Trafik Sorunları ile İlgili Proceler, Ocak 2007
Ev Eşyaları ve Giyim Kuşam ile İlgili Proceler, Ocak 2007
Yazlık ve Kışlık Proceler, Ocak 2007
Eğitim, Kültür, Sanat ve İletişim Proceleri, Ocak 2008
Alet, Edevat, Askerlik ve Silah Proceler, Mart 2009
 
Top