Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Radyoloji

Radyoloji programı hekim tarafından x-ışınlarının gerek hastalığı tanısı (teşhis) gerekse tedavisinde kullanılması için yürütülen çalışmalarda ihtiyaç duyulan yardımcı elemanı yetiştirir. Radyoloji teknikerleri kamu hastanelerinde veya özel hastanelerde çalışabilirler. Bugün tıpta teknolojinin yeri giderek artmakta ve ileri teknik aygıtları kullanabilecek iyi yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Radyoloji Programının Amacı : Radyoloji programı hekim tarafından X-ışınlarının gerek hastalığın tanısı (teşhis) gerekse tedavisinde kullanılması için yürütülen çalışmalarda ihtiyaç duyulan yardımcı elemanı yetiştirir.

Radyoloji Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Radyoloji programında öğrenciler matematik, fizik, biyoloji ve kimya gibi temel bilimler; anatomi, fizyoloji gibi temel tıp bilimleri ve radyoloji meslek dersleri alırlar. Ayrıca hastanelerin radyoloji laboratuvarlarında ve bağlı birimlerinde staj görürler.

Radyoloji için Gereken Nitelikler : Radyoloji programında eğitim görmek isteyen kimselerin alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, mekanik konularına ilgili, el ve gözü eşgüdüm halinde kullanabilen, sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları beklenir.

Radyoloji Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
TRAKYA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA DİKİMEVİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE ATATÜRK SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
OSMANGAZİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES HALİL BAYRAKTAR SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE ATATÜRK SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL VAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
KADİR HAS SAĞLIK BİLİMLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Radyoloji Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Radyoloji bölümünü bitirenlere "Radyoloji Teknikeri" ünvanı verilir. Radyoloji teknikeri hastanelerde hastaların hekim tarafından belirlenen şekilde filmlerini çeker; ışın tedavisi gören hastaların cihazlarını hazırlar ve uygular.

Radyoloji Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Radyoloji teknikerleri kamuya ait veya özel hastanelerde çalışabilirler. Bu alanda ihtiyaç duyulan eleman evvelce kurslarla yetiştirilmekteydi. Bugün tıpta teknolojinin yeri giderek artmakta ve ileri teknik aygıtları kullanabilecek iyi yetişmiş elemanlara daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Radyoterapi

Radyoterapi programının amacı, kanser hastalıklarının tedavisinde onkoloji uzmanı doktorun yardımcısı olarak çalışacak elemanları yetiştirmektir. Radyoterapi teknikeri, resmi ve özel hastanelerin onkoloji klinikleri ve özel teşhis merkezlerinde görev alabilirler.

Radyoterapi Programının Amacı : Radyoterapi programının amacı, kanser hastalarının tedavisinde onkoloji uzmanı hekimin yardımcısı olarak çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Radyoterapi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Radyoterapi programında anatomi, fizyoloji ve biyokimya gibi temel bilimlerle ilgili derslerden başka, bilgisayarlı cihazları kullanabilme becerisini geliştirici teorik ve uygulamalı dersler okutulur.

Radyoterapi için Gereken Nitelikler : Radyoterapi programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, dikkatli ve sorumluluk duyguları güçlü, kapalı ortamlarda çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları beklenir.

Radyoterapi Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
DOKUZ EYLÜL SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA DİKİMEVİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Radyoterapi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Radyoterapi programını bitirenlere "Radyasyon Onkolojisi Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Radyasyon onkolojisi teknikeri, kanser hastalığının teşhisi aşamasında bilgisayarlı tomografi çeker, hastanelerin onkoloji (kanser) servislerinde hastalara ışın tedavisinin planlamasında, uygulanmasında ve bilimsel araştırmaların yürütülmesinde hekime yardımcı olur.

Radyasyon Onkolojisi Teknikerliği Çalışma Alanları : Radyoterapi teknikerleri resmi ve özel hastanelerin onkoloji kliniklerinde, özel teşhis merkezlerinde görev alabilirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Radyo-Tv ve Sinema

Radyo-televizyon ve sinema bölümü, özellikle kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo-televizyon yayıncılığı ve sinema yapımcılığı için nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlar. Mezunlar radyo ya da televizyonda program yapımcısı olarak program yazım veya filme alınması ve yayınlanması gibi işleri yaparlar. Mezunlar TRT’de, özel televizyon kurumları, film şirketleri ve reklam firmalarında iş bulabilirler.

Radyo-Tv ve Sinema Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
İSTANBUL İLETİŞİM FAKÜLTESİ
MARMARA İLETİŞİM FAKÜLTESİ
YEDİTEPE İLETİŞİM FAKÜLTESİ
ANKARA İLETİŞİM FAKÜLTESİ
EGE İLETİŞİM FAKÜLTESİ
GAZİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
KOCAELİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
SELÇUK İLETİŞİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK İLETİŞİM FAKÜLTESİ
FIRAT İLETİŞİM FAKÜLTESİ
YEDİTEPE İLETİŞİM FAKÜLTESİ
BAHÇEŞEHİR İLETİŞİM FAKÜLTESİ
MALTEPE İLETİŞİM FAKÜLTESİ
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Radyo-Tv Yayımcılığı

Radyo-Tv Yayımcılığı programının amacı, radyo ve televizyon stüdyolarındaki aygıtları (ses ve görüntü sistemlerini) kullanacak insan gücünü yetiştirmektir. Radyo-Tv Yayımcılığı Mezunları TRT veya özel sektöre ait sinema, radyo ve televizyon stüdyolarında, çeşitli devlet kuruluşlarının “gör –işit “ (audio-visual) araç merkezlerinde çalışabilirler.

Radyo-Tv Yayımcılığı Programının Amacı : Radyo ve televizyon programının amacı, elektronik kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo ve televizyon yayıncılığı alanında çalışacak nitelikli eleman yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Radyo-Tv Yayımcılığı Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Radyo ve televizyon programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında ekonomi, hukuk, siyasal ve sosyal bilimler daha sonraki yıllarda radyo ve televizyonda program yapımı, televizyon haberciliği, basın ve yayın yolu ile halk eğitimi gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Radyo-Tv Yayımcılığı için Gereken Nitelikler : Radyo ve televizyon programında okumak isteyen gençlerin sözel yeteneği güçlü, sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, ikna gücü yüksek ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.



Radyo-Tv Yayımcılığı Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
HARRAN ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU
MALTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ISPARTA MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE NİĞDE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZURUM MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET CUMHURİYET MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL KÜLTÜR TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE NİĞDE MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL KÜLTÜR İŞLETMECİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL VAN MESLEK YÜKSEKOKULU
YAKIN DOĞU MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ISPARTA MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA KASTAMONU MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU PORSUK MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL BİLGİ MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET CUMHURİYET MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL KÜLTÜR SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ

Radyo-Tv Yayımcılığı Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel televizyon ve radyolarda çeşitli ünvanlarla görev alırlar. Radyo ve televizyon programlarının yapımında çalışanlar program tasarımı, programın hazırlanması, filme alınması ve yayınlanması gibi yayıncılığın her aşamasında değişik roller alırlar; programın amacının belirlenmesi, programda rol alacak elemanların seçimi, programın filme çekimi ve montajı vb. işleri yerine getirirler.

Radyo-Tv Yayımcılığı Mezunlarının Çalışma Alanları : Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarında görev alabildikleri gibi halkla ilişkiler ve tanıtım bürolarında da çalışabilmektedirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Rehberlik ve Psikolojik Danışma

Bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak, onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama, gizli güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirme ile ilgili eğitim yapılır. Resmi ve özel okullarda, özel dershanelerde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, çocuk mahkemelerinde ve ıslah evlerinde çalışılabilir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programının Amacı : Rehberlik ve psikolojik danışma programlarının amacı, bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak, onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama; gizil güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirmek ve bu alanda eğitim yapmaktır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Rehberlik ve psikolojik danışma programlarında eğitime giriş, eğitim sosyolojisi, eğitim felsefesi, eğitim tarihi, istatistik ve araştırma gibi temel dersler yanında, öğrenme psikolojisi, çocukluk, gençlik psikolojisi, sosyal psikoloji, ölçme ve değerlendirme, psikometri, ruh sağlığı, rehberlik, psikolojik danışma mesleki rehberlik, özel eğitim programları, uyumsuz çocukların eğitimi, zihin özürlü çocukların eğitimi gibi alan dersleri okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma için Gereken Nitelikler : Rehberlik ve psikolojik danışma programına girmek isteyen bir kimsenin normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, sosyal bilimlere, özellikle psikolojiye ilgili ve bu alanda yetişmiş, hoşgörü sahibi, sabırlı, insanlara içten sevgi ve saygı duyan, dinlemesini bilen, kendinden hoşnut, başkalarını oldukları gibi kabul edebilen bir kimse olmalıdır. İnsanlara yardım etmekten hoşlanan bir kimse için rehberlik, doyum sağlayıcı bir çalışma alanı olabilir.



Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
HACETTEPE EĞİTİM FAKÜLTESİ
BOĞAZİÇİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ANKARA EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
EGE EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ
ULUDAĞ EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ
PAMUKKALE EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS EĞİTİM FAKÜLTESİ
İNÖNÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ
DOĞU AKDENİZ EĞİTİM FAKÜLTESİ
MERSİN EĞİTİM FAKÜLTESİ

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Rehberlik ve psikolojik danışma programı bitirenler okullarda Rehberlik ve Araştırma merkezinde ve dershanelerde "Rehberlik Öğretmeni" olarak görev alırlar. Rehberlik öğretmeni başarısız veya uyum güçlüğü gösteren öğrencilerle veya onların aileleri ile görüşür; onların davranışlarını gözlemler, testler uygular ve sorunların kaynağını ortaya çıkarmaya çalışır, tüm öğrencilerin, yetenek ve ilgilerine uygun programlara yönelmelerine ve sağlıklı bir kişilik geliştirmelerine yardımcı olur; bunun için bireylere bireysel olarak veya gruplar halinde psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti verir, ailelere çocuk eğitimi konusunda danışmanlık yapar, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencileri ilgili kurumlara havale eder.

Rehberlik Öğretmenlerinin Çalışma Alanları : Rehberlik ve psikolojik danışmanlık programını bitirenler resmi ve özel okullarda, özel dershanelerde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev alabilirler. Sekiz yıllık eğitim uygulamasından sonra okullarda rehber öğretmenlere duyulan gereksinme artmıştır. Ayrıca bu alanda eğitim görenler özel sektörde , insan kaynakları birimlerinde görev alabilmektedirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Reklamcılık

Reklamcılık Bölümü 2000 ÖSS’den itibaren Eşit Ağırlık puan türüyle öğrenci almaktadır. Reklamcılık Bölümü hizmet üreticileri ile müşterileri buluşturacak, günümüzün ve geçmişin toplumlarının yapısını iyi analiz edecek uzmanları yetiştirmeyi amaçlar.

Reklamcılık Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
ANADOLU İLETİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
İSTANBUL BİLGİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
BAHÇEŞEHİR İLETİŞİM FAKÜLTESİ
YEDİTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Restorasyon

Restorasyon programı, her türlü tarihi binanın restorasyonu, onarımı ve korunması ile ilgili restorotör mimara yardımcı ara meslek elemanı yetiştirir. Restorasyon teknikerleri, serbest piyasadaki restorasyon uygulamalarında çalışabilecekleri gibi, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı, Müzeler, Milli Saraylar, Milli Parklar, Karayolları Genel Müdürlüğü, Belediyeler vb... kamu kuruluşlarında görev alabilirler.

Restorasyon Programının Amacı : Restorasyon ve konservasyon programının amacı, tabiat ve kültür varlıklarının korunması ve onarımı alanında çalışacak teknik elemanları yetiştirmektir.

Restorasyon Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Restorasyon ve konservasyon programında, kimya, fizik ve mineroloji gibi temel bilim dersleri, güzel sanatlar, klimatoloji, müzecilik, sergileme ve depolama, fotoğrafçılık, restorasyon-konservasyon uygulamaları, teknik resim gibi dersler okutulmaktadır.

Restorasyon için Gereken Nitelikler : Restorasyon ve konservasyon programında eğitim görmek isteyen kimsenin üst ün bir renk ve şekil algısına, parmaklarını ve ellerini ustalıkla kullanabilme gücüne ve estetik gücüne sahip, güzel sanatlara ilgili ve açık havada çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları beklenir.



Restorasyon Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS SAFRANBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL VAN MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MİLAS MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU
YILDIZ TEKNİK YILDIZ MESLEK YÜKSEKOKULU
MİMAR SİNAN MESLEK YÜKSEKOKULU

Restorasyon Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Restorasyon ve konservasyon programını bitirenlere "Restoratör-konservatör" ünvanı verilir. Restoratör ve konservatörler müzelerde, kütüphanelerde, ören yerlerinde, sit alanlarında zamanla bozulan kültür varlıklarının onarımını yapar, müzelerdeki eşyaların bozulmalarını önleyici tedbirler alır.

Restoratör Konservatörlerin Çalışma Alanları :
Restoratör ve konservatörler kültür ve turizm varlıklarının bağlı olduğu kuruluşlarda görev alabilirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Restorasyon ve Konservasyon

Restorasyon ve Konservasyon Programının Amacı : Restorasyon ve konservasyon programının amacı, tabiat ve kültür varlıklarının korunması ve onarımı alanında çalışacak teknik elemanları yetiştirmektir.

Restorasyon ve Konservasyon Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Restorasyon ve konservasyon programında, kimya, fizik ve mineroloji gibi temel bilim dersleri, güzel sanatlar, klimatoloji, müzecilik, sergileme ve depolama, fotoğrafçılık, restorasyon-konservasyon uygulamaları, teknik resim gibi dersler okutulmaktadır.

Restorasyon ve Konservasyon için Gereken Nitelikler : Restorasyon ve konservasyon programında eğitim görmek isteyen kimsenin üstün bir renk ve şekil algısına, parmaklarını ve ellerini ustalıkla kullanabilme gücüne ve estetik gücüne sahip, güzel sanatlara ilgili ve açık havada çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları beklenir.

Restorasyon ve Konservasyon Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
ULUDAĞ İZNİK MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE BERGAMA MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA BAŞKENT MESLEK YÜKSEKOKULU

Restorasyon ve Konservasyon Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Restorasyon ve konservasyon programını bitirenlere "Restoratör-konservatör" ünvanı verilir. Restoratör ve konservatörler müzelerde, kütüphanelerde, ören yerlerinde, sit alanlarında zamanla bozulan kültür varlıklarının onarımını yapar, müzelerdeki eşyaların bozulmalarını önleyici tedbirler alır.

Restoratör ve Konservatörlerin Çalışma Alanları : Restoratör ve konservatörler kültür ve turizm varlıklarının bağlı olduğu kuruluşlarda görev alabilirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Uçak Elektroniği

Uçak Elektroniği programının amacı hava limanlarında ve uçaklarda kullanılan elektronik cihazların monte edilmesi, bakım ve onarımı ile ilgili işleri yapacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Uçak Elektroniği bölümünde okumak isteyen bir kimsenin başta fizik olmak üzere temel bilimlerde başarılı, ayrıntılara önem veren mekanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı kimseler olması gerekir.

Uçak Elektroniği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
ERCİYES SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Uçak Gövde Bakım

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokuluna bağlı üç bölüm. Uçak sanayisinin işletme aşamasındaki teknik eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik bir eğitim yapar. Uçak Gövde Bakım Programı, uçak gövdelerinin ve sistemlerini bakımı, onarımı ve üretimi konusunda; uçak motor bakım bölümü, uçak motorlarının yapımı, onarımı ve bakımı alanlarında; teorik ve uygulamalı eğitim verir. Mezunlar teknik bakım yapılan hava limanlarında, uçak fabrikalarının bakım ve onarım atölyelerinde, proje ve dizayn sahalarında, sivil hava şirketlerinde, THY, HAVAŞ, USAŞ, ASELSAN gibi kuruluşlarda çalışabilirler.

Uçak Gövde Bakım Programının Amacı : Uçak gövdesi bakımı programının amacı, uçak gövdelerinin yapımında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Uçak Gövde Bakım Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Uçak gövdesi bakımı programında matematik ve fizik gibi temel bilim derslerinden başka uçak, uçak resmi, uçak bilgisi, uçak atölyesi, uçak kaplaması onarımı, iniş takımları, haberleşme ve seyrüsefer gibi dersler okutulmaktadır.

Uçak Gövde Bakım için Gereken Nitelikler : Uçak gövdesi bakımı programında eğitim görmek isteyen bir kimsenin, genel akademik yetenekten başka, şekil ilişkilerini ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne ve çizim yeteneğine sahip dikkatli bir kimse olması beklenir.

Uçak Gövde Bakım Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
ERCİYES SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU

Uçak Gövde Bakım Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Uçak gövdesi bakımı programını bitirenlere "Uçak Gövdesi Bakımı Teknikeri" ünvanı verilir. Uçak gövdesi bakımı teknikeri, uçak gövdelerinde yolcuların oturacağı kanepelerin, yük, bagaj, ikram bölmelerinin desene uygun biçimde imali ile ilgili işleri, uçak mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.

Uçak Gövde Bakımı Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Uçak gövdesi bakım teknikerleri Ulaştırma Bakanlığına bağlı uçak fabrikalarında veya bakım, onarım atölyelerinde görev alabilirler. Ülkemizde hava ulaşımı arttıkça ve bu alanda özel sektör işletmeleri de yer aldıkça uçak gövdesi teknikerlerinin çalışma alanları da genişlemektedir.
 
Top