Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Arıcılık

Arıcılık programının amacı, bal ve diğer arı ürünlerinin üretilmesi, muhafazası, pazarlanması ve teknolojisinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Arıcılık teknikerleri, Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı Zirai Araştırma Enstitülerinin, arıcılık istasyonlarında, çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilecekleri gibi özel sektöre bağlı arı yetiştirme birimlerinde çalışabilirler veya kendileri arıcılık yapabilirler.

Arıcılık Programının Amacı : Bal ve diğer arı ürünlerinin üretilmesi, muhafazası, pazarlanması ve teknolojisinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Arıcılık Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Arıcılık programında zirai botanik, analitik kimya, zooloji ve arının zoolojideki yeri, arı ekolojisi, bal ve bal teknolojisi, balmumu, polen, arısütü, propil üretimi, işleme ve muhafaza yöntemleri, bilgisayar ve programlama gibi dersler okutulur.

Arıcılık Mesleği için Gereken Nitelikler : Arıcılık programından öğrenim görmek isteyenlerin biyolojiye, özellikle zoolojiye ilgi duymaları, açık havada çalışmaktan hoşlanan, girişimci kişiler olmaları gerekir.

Arıcılık Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
FIRAT - SİVRİCE MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA - ULA ALİ KOÇMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR - ALAŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN - MUT MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES - SAFİYE ÇIKRIKÇIOĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON - KOCATEPE EMİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK - İSPİR HAMZA POLAT MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK - HADİM MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES - ÇİNE MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR - ALAŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE - ÇAMARDI MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET - ZARA AHMET ÇUHADAROĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK - TAŞKENT MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT - BİNGÖL MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS - KARS MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS - ARDAHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT - KEMALİYE HACI ALİ AKIN MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK - TAŞKENT MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE - ÇAMARDI MESLEK YÜKSEKOKULU

Arıcılık Programı Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Arıcılık programında mezun olanlara "Arıcılık Teknikeri" ünvanı verilir. Arıcılık teknikeri ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında arıların bakımı, ırklarının geliştirilmesi, bal, balmumu, polen ve arısütü ürünlerinin üretilmesi ve pazarlanması gibi işleri planlar ve yürütür.

Arıcılık Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Arıcılık teknikerliği, Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı Zirai Araştırma Enstitülerinin arıcılık bölümlerinde, arıcılık istasyonlarında, çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilecekleri gibi özel sektöre bağlı arı yetiştirme birimlerinde çalışabilirler veya kendileri arıcılık yapabilirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Arkeoloji Ve Sanat Tarihi

Türkiye’ de ve dünyada üretilmiş sanat eserlerinin, kronolojik gelişmelerinde ve yöresel boyutlarında ele alınarak, kültür ve uygarlıkları konusunda ele alınarak, kültür ve uygarlıları konusunda eğitim ve araştırma yapılır.

En temel çalışma alanı müzelerdir. Ayrıca MTA, Kültür Bakanlığı gibi kuruluşlarda da çalışılabilir.

Arkeoloji Ve Sanat Tarihi Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
BİLKENT - İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
DOĞU AKDENİZ - FEN VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Arşivcilik

Yazılı veya görsel dökümanların korunmasını sağlayarak, istenildiği zaman ve istenildiği şekilde ilgili kişilere verilmesini amaçlayan bir bölümdür. Mezunlar Devlet Arşiv Genel Müdürlüğü arşivinde, Cumhuriyet Dönemi Arşivinde, gazete, ve hastane arşivlerinde, kütüphanelerde çalışabilirler. Yabancı dil bilmek mezunların ücret düzeyini büyük ölçüde etkiler. Meslek eğitimi görmüş arşivci sayısı çok fazla olmadığından iş bulma imkânı bugün ve yakın gelecek için elverişlidir.

Arşivcilik Programının Amacı : Arşivcilik programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucu oluşan belgeleri koruyan birimlerin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.

Arşivcilik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Arşivcilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılda kütüphanecilik programında okutulan dersler aldırılır. Daha sonra belge ve belge bilim, kataloglama ve sınıflama, bilgisayar gibi dersler verilir. Ayrıca öğrenciler çeşitli arşivlerde uygulama yaparlar.

Arşivcilik Mesleği için Gereken Nitelikler : Arşivcilik programında okumak isteyen öğrencilerin, sosyal bilimlere ve özellikle tarihe ilgili, sözel düşünme ve analiz yeteneği ile belleği güçlü kimseler olmaları ve bir yabancı dil bilmeleri eğitimde başarılarını artırır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları da gerekir.

Arşivcilik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Arşivcilik programını bitirenlere "Arşivci" ünvanı verilir. Arşivci, arşive gelen kitap, belge ve malzemenin tarih, konu ve ilgili olduğu kuruluşlara göre sınıflandırılması, düzenlenmesi, korunması, arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi, yabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması, arşivdeki malzemenin bakım ve temizliğinin sağlanması gibi işleri yapar.

Arşivcilerin Çalışma Alanları : Arşivciler, devlet arşivlerinde, askeri arşivlerde, özel kuruluşların arşiv ölümlerinde görev alabilirler. Günümüzde kurum ve kuruluşların ürettikleri belgelerin hızla artışı arşivcilere duyulan gereksinimi de artırmaktadır.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Astronomi Ve Uzay Bilimleri

Evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vs.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Liselerde matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği, Meteoroloji Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında, rasathanelerde, çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak çalışılabilir.

Astronomi Ve Uzay Bilimleri Programının Amacı : Astronomi ve uzay bilimleri programının amacı, evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vb.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleyecek elemanları yetiştirmektir.

Astronomi Ve Uzay Bilimleri Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Fen fakültelerine bağlı astronomi ve uzay bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde okutulan derslerin yarısından fazlası temel matematik ve fizik dersleridir. İkinci grupta okutulan derslerden bazıları ise, genel astronomi, astronomik aletler, astronomi tarihi, istatistik astronomi, astrofizik, güneş fiziği, gök mekaniği, küresel astronomi, radyo astronomi ve benzeridir. Uygulamalı derslerde bölümlere bağlı rasathanelerden yararlanılır.

Astronomi Ve Uzay Bilimleri Mesleği için Gereken Nitelikler : Bir kimsenin astronomi ve uzay bilimleri programında başarılı olabilmesi için, her şeyden önce, üstün bir akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip, bu bilim dalına ciddi bir ilgi duyan, sabırlı bir gözlemci olması gereklidir. Astronomi ve uzay bilimleri programının dersleri genellikle matematik ve fizik konularını kapsadığı için, bu programa girmek isteyen kimselerin lisede fizik ve matematik derslerinde ortalamanın üzerinde bir başarı göstermiş olmaları beklenir.

Astronomi Ve Uzay Bilimleri Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
İSTANBUL - FEN FAKÜLTESİ
ANKARA - FEN FAKÜLTESİ
EGE - FEN FAKÜLTESİ

Astronomi Ve Uzay Bilimleri Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Astronomi programını bitirenlere "Astronom" ünvanı verilir. Astronomi genelde astronometri ve astrofizik şeklinde iki anabilim dalından oluşur. Birincisinde evrendeki maddelerin konumları, hareketleri, genel özellikleri araştırılırken, ikincisinde gök cisimlerinin fizik yapıları incelenir. Astronomlar yerden ve uzaydan gözlemler yaparak, gezegenlerin hareketleri ile ilgili bilgiler toplar, çözümler ve yorumlarlar. Astronomlar çalışmalarını optik teleskopla yürütürler, gece gündüz gözlem yapar ve sonra bu gözlem verilerini değerlendirirler.

Astronomi Ve Uzay Bilimleri Mezunlarının Çalışma Alanları : Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenler liselerde ve dershanelerde, matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği yapabilirler. Başarılı öğrenciler, yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Mezunların bir bölümü de Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında ve rasathanelerde görev almaktadırlar. Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenlerin çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak, bilgisayar programlarının yazılımı ile ilgili görevleri yürütmekte, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlemevlerinde çalışabilmektedirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Aşçılık

Lokantalarda, konaklama yerlerinin toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.

Aşçılık Programının Amacı : Aşçılık programının amacı toplu yemek yenilen yerlerde yiyecek hazırlama ve mutfak yönetim alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Aşçılık Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Aşçılık programında besin bilimi, gıda bilimi, yiyecek hazırlama ve standart geliştirme, besin hijyeni, dünya mutfaklarından örnekler, mutfak yönetimi ve denetimi gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Aşçılık Mesleği için Gereken Nitelikler : Aşçılık programında okumak isteyenlerin tad ve koku duyumları gelişmiş, düzenli çalışma alışkanlığına sahip, dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir.

Aşçılık Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
GAZİANTEP - GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU - ESKİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON - KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL - MENGEN MESLEK YÜKSEKOKULU

Aşçılık Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Aşçılar çalıştıkları kurumun mutfağından yemek listesini hazırlama, gereken malzemenin alınmasını, alet araç ve gereçlerin bakımını ve yiyeceklerin belli bir plana göre yapımı için diğer çalışanları görevlendirme gibi işleri yürütür. Hazırlanan yiyeceklerin kalitesini denetler ve zevke uygun şekilde sunulması için gerekenleri yapar.

Aşçıların Çalışma Alanları : Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılar kolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Avrupa Topluluğu

Uluslararası düzeydeki ilişkilerin anlaşılması, modern örgütlerin kurulması ile mümkündür. Günümüzde bunların anlaşılıp,uygulamaya konması gerekmektedir. Bunu sağlayabilecek, iktisat, ekonomi, diplomasi konularında akademik bilgiye sahip bireylere gereksinim vardır. İstanbul Üniversitesi’nde olan bölümde birinci sınıfın ilk yarısında iktisat ve temel derlerin yanında yoğun İngilizce dersi verilir. Sonraki sömestrlerde ulusların özellikle Avrupa ülkelerinin ekonomisi, sosyal, siyasal, kültürel yapılarını içeren dersler verilir. Mezunlar Devlet Planlama Teşkilatlarında, konsolosluklarda görev alabilirler.

Avrupa Topluluğu Programının Amacı : Avrupa Topluluğu programının amacı, Gümrük Birliği süresinde ve tam üyelik halinde çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarının bünyelerinde yapmaları gereken değişiklikleri gerçekleştirecek ara insan gücünü yetiştirmektir.

Avrupa Topluluğu Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Avrupa Topluluğu programında iktisat, temel hukuk, bilgisayar, Avrupa Birliği (AB) hukuku, AB Tarihçesi, AB Türkiye İlişkileri, AB'nin gümrük kodu ve idari formaliteleri gümrük birliğinin temel esasları, AB'nin ortak tarım politikası, AB'de ortak ticaret politikası ve devlet yatırımları gibi dersler okutulmaktadır.

Avrupa Topluluğu Gereken Nitelikler : Avrupa Topluluğu programında okumak isteyenlerin sosyal bilimlere, özellikle ekonomi, sosyoloji, hukuk konularına ilgili ve bu alanda başarılı, topluluğa üye ülkelerden herhangi birinin dilini bilen ve öğrenmeye istekli olan, genel kültür düzeyi ve başkaları ile iletişim kurabilme yeteneği gelişmiş kimseler olmaları gerekir.

Avrupa Topluluğu Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
BAHÇEŞEHİR - İŞLETME FAKÜLTESİ

Avrupa Topluluğu Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Avrupa Topluluğu programını bitirenlere "Avrupa Topluluğu Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Avrupa Topluluğu meslek elemanı çalıştığı kurumda, gümrük birliğine giriş sürecinde yaptırılması gereken mevzuat (yönetmelik, yönerge vb.) değişikliklerini belirleyip uygular. Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik mevzuatını işler ve gerekli uyum işlemelerini yapar. Görüldüğü gibi bu meslek elemanları kapalı ortamlarda hukuk ve iktisat konuları ile ilgili büro işleri yapmaktadır.

Avrupa Topluluğu Meslek Elemanı Çalışma Alanları : AT programı mezunları çeşitli meslek odaları, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kuruluşların AB birimlerinde, şubelerinde, AB ile ilgili konularda araştırma ve danışmanlık yapan vakıf ve şirketlerde, dış ticaret firmalarında Gümrük müşaviri olarak çalışabilmektedirler.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Aile Bilimleri Ve Tüketici Öğretmenliği

Mezunlar kız meslek liseleri, pratik kız sanat okulları ve halk eğitim merkezlerinde “ev ekonomisi, ev araçları, ev idaresi öğretmeni” olarak görev yapabildikleri gibi, hastane, bakım evleri, kreş ve turizm kuruluşlarında da çalışma imkanı bulabilirler.

Aile Ekonomisi Ve Beslenme Öğretmenliği

Bölümün amacı yaygın eğitim kurumlarına, pratik kız sanat okullarına mesleki alanda branş öğretmeni yetiştirmektir. Bu bölümün bitirenler kız meslek liseleri, pratik kız sanat okulları ve halk eğitim merkezlerinde öğretmenlik yapabilirler.

Aile Ekonomisi Ve Beslenme Öğretmenliği Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
GAZİ - MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK - MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK - MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
AKTÜERYA

Aktüarya Programının Amacı : Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Aktüarya Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Aktüerya programında matematik, istatistik, sosyoloji, hukuk, iktisat alanları ile ilgili çeşitli derslerden başka, insan kaynakları yönetimi, pazar yönetimi, hayat sigortacılığı, vergi analizi, finansal piyasalar ve kurumlar, sigorta sözleşmeleri, emeklilikte sosyal güvenlik teorisi, vergi mevzuatı gibi dersler okutulur ve bir proje çalışması yaptırılır.

Aktüarya Mesleği için Gereken Nitelikler : Aktüerya programına girmek isteyenlerin analitik düşünme gücüne sahip, matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, ayrıntı ile ilgilenmekten sıkılmayan, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

Aktüarya Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :

MARMARA - BANKACILIK VE SİGORTACILIK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE - FEN FAKÜLTESİ

Aktüarya Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Mezunlar "Aktüer" ünvanı ile görev alabilirler. Aktüerlerin başlıca görevi sigorta programları hazırlamaktır. Aktüer yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar ve sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir; bunlara dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini, tarifelerini belirler.

Aktüerlerin Çalışma Alanları : Aktüerler sigorta şirketlerinde, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar. Türkiye'de endüstri ve ticaretin gelişmesi ile bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç artmaktadır.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Alman Dili Ve Edebiyatı

Alman dili ve edebiyatı programında başta Almanya olmak üzere Almanca konuşulan ülkelerin edebiyatları ve kültürleri tarihi gelişim içinde verilmektedir. Mezunlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler. Dilme bilme avantajı ile özel sektörde de iş bulabilirler. Alman dili ve edebiyatı programında Alman Dili ve başta Federal Almanya olmak üzere Almanca konuşulan ülkelerin edebiyatları ve kültürleri tarihi gelişimi içinde öğretilmektedir.

Alman Dili Ve Edebiyatı Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
ANKARA - DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
KIRGIZİSTAN DEVLET EĞİTİM - KIRGIZİSTAN DEVLET EĞİTİM
HACETTEPE - EDEBİYAT FAKÜLTESİ
EGE - EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MARMARA - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL - EDEBİYAT FAKÜLTESİ
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Almanca Öğretmenliği

Bu bölümün amacı ortaöğretim kurumlarına Almanca öğretmeni yetiştirmektir. Mezunlar orta dereceli resmi ve özel okullarda öğretmen olarak çalışabilmektedirler. Özel sektörde iş bulabilirler.

Almanca Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
MARMARA - ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ULUDAĞ - EĞİTİM FAKÜLTESİ
ANADOLU - EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART - EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA - EĞİTİM FAKÜLTESİ
TRAKYA - EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK - EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS - EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİCLE - EĞİTİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL - HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL - BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ
HACETTEPE - EĞİTİM FAKÜLTESİ
 
Top