Üniversitede 'işaret dili eğitimi' verilecek

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Yeni Yüzyıl Üniversitesinde gelecek eğitim yılından itibaren Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu iş birliğiyle zorunlu ve seçmeli olmak üzere işaret dili dersi verilecek.



Rektör Prof. Dr. Akile Gürsoy, Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu ile yapacakları iş birliği protokolüyle çok verimli bir adım attıklarını söyledi.

Projenin, Yeni Yüzyıl Üniversitesinin vizyonu ve misyonuna uyan toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirten Gürsoy, işitme engelliler dilinin eğitim içine entegre edilerek, özellikle sağlık ve hizmet alanında yetişen öğrencilere kazandırılacağını ifade etti.

İşaret dili eğitimini, federasyonun da geliştirdiği altyapıyla üniversite öğrencilerine vermek istediklerini anlatan Gürsoy, projenin iletişimi daha kuvvetli bir toplum olmasına yol açacağına inandıklarını söyledi.


Gelecek eğitim yılının, bu uygulamanın ilk yılı olacağını dile getiren Gürsoy, bazı öğrencilerin müfredatları içinde bu dili zorunlu, bazı öğrencilerin de seçmeli öğreneceğini kaydetti.

HAFTADA 2 SAAT

Proje teklifini federasyonun getirdiğini, federasyonun bu uygulamayı kurs olarak topluma zaten sunduklarını belirten Gürsoy, ''Üniversite bünyesinde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunda yaşlıların bakımı, acil bakım, çocuk gelişimi programları, Sağlık Bilimleri Fakültesinde hemşirelik programı var. Hizmet sektöründe görev yapacak öğrencilerin bu dili mutlaka öğrenmeleri öngörülüyor. Bütün üniversiteye seçmeli ders olarak sunulacak. 14 hafta boyunca, haftada 2 saat bu dersin eğitimi verilecek. İki dönem bu ders alındığında temel eğitim verilmiş olunacak'' diye konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK OLACAK

Bu dersin, Mütercim Tercümanlık Bölümü bünyesinde açılacağını anlatan Gürsoy, bu bölümde okuyan öğrencinin mutlaka bu dili de öğrenmiş olarak yetişeceğini, bunun da Türkiye'de bir ilk olacağını belirtti.

YÜZDE 3,5 ORANINDA İŞİTME ENGELLİ BİREY VAR

Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Çağlar Batman da bir hekim olarak bir yandan işitme engellilerin engellilik durumlarını engellemeye çalıştıklarını, diğer yandan işitme engelli kalmış olan ve yardım edilemeyecek popülasyona ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Batman, şöyle konuştu:


''Türkiye'de her yıl nüfusun yüzde 3,5 oranında işitme engelli bireyimiz var. Bunların bir kısmı doğuştan işitme engelli. Bunlara 'koklear implant (Biyonik Kulak)' dediğimiz cihazları uyguluyoruz. Bu cihazlar konusunda Türkiye Avrupa'da önemli bir yere sahip. Ben de şu anda 'koklear implant' projesinin Avrupa dönem başkanlığı görevini yürütmekteyim. Esas amacımız işitme engellerine, engel olmak. Bizim engel olamayacağımız daha önceden işitme engelli olup da 'koklear implant' uygulama şansını kaçırmış bireylerimiz maalesef toplumda pek çok sosyal haktan ve insani haklardan mahrum kalıyor.''

Çağlar Batman, toplam 320 saatlik eğitimin ilk 120 saatinin temel eğitim, 200 saatinin ileri eğitim teknikleri olacağını, eğitimlerin federasyonda görevli eğitmenler tarafından verileceğini ifade etti.
 
Top