Tuvaletten sonra ellerimizi yıkamıyoruz!

Papatya

V.I.P
V.I.P

Başkent Üniversitesince 9 bin kişi üzerinde yapılan araştırma, katılımcıların yüzde 70'inin sabah yüzünü, yüzde 58,2'sinin ise tuvaletten çıkınca ellerini yıkamadığını ortaya koydu.

Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümünce gerçekleştirilen "Yeterince Temiz miyiz" başlıklı araştırmada, toplumda bilinmesi gereken temel sağlık davranışları incelendi. 9 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, el-yüz ve tuvalet temizliği gibi günlük alışkanlıklar sorgulandı.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan'ın önderliğindeki araştırmada, katılımcıların yüzde 70,5'i Sabah kalktığında elini yüzünü, yüzde 61,1'i dışarıdan eve döndüğünde elini yıkamadığını belirtti.

Katılımcıların yüzde 76,9'u tuvalete girmeden, yüzde 58,2'si çıktıktan sonra ellerini yıkamadığını, yüzde 87,1'i tuvalete girmeden önce ve yüzde 8,9'u çıktıktan sonra sifonu çekmediğini, yüzde 48,8'i sifonu çekerken tuvalet kapağını kapatmadığını ifade etti.

Araştırma, özellikle 15-44 yaş grubunun, diğerlerine göre temizlik konusunda daha duyarlı olduğunu, eğitim düzeyi yükseldikçe temizliğe verilen önemin arttığını gösterdi.

Prof. Dr. Malhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hijyene verilecek önemle birçok hastalığın bulaşmasının önlenebileceğini vurgulayarak, "Ortalama 20 saniyede el yıkanabilirken, çok küçük maliyetlerle çok büyük hastalıkların önüne geçilebileceği göz ardı edilmemeli" dedi.

Malhan, basit davranışların öğretilmesiyle, bulaşıcı hastalıkların tedavisindeki yüksek maliyetlerin de önlenebileceğini ifade etti.

Milliyet


 
bu güzel paylaşımdan dolayı tşk ederim.. :)
en hasas olduğum konulardan biri tuvaletten sonra ellerin sabunlu su ile yıkanmasıdır. ( tırnaksız parmaklar) yıkanmyan ellerde her zaman mikrop bakteri virüsler olabilir.. hatta o kapı kollarını bile peçete ile açmak gerek.

her yere dokunduğumuz ellerimizin temiz kalması mümkün değil. Grip, sarılık, ishal yapan etkenler, bağırsak parazitleri el aracılığıyla ağzımıza, oradan da vücudumuza yayılıyor.
.
çocukların hatta yetişkin bireylerin önemli kısmı, sadece ellerini yıkamadığı için çevresinden aldığı mikrop nedeniyle hastalanmaktadır.
.
bu sebeple her yerde el yıkamak çok önemlidir... :) saygılarımla..
 

Papatya

V.I.P
V.I.P

Benimde çok hassas olduğum bir konudur el temizliği, hijyen... kısa tırnaklar... Ben teşekkür ederim.
Umarım ulaşabildiğim herkes ellerini yıkar, bizler ileride çok ciddi " kanser" hastaları olabiliriz. Çok yaygınlaştı artık hastalıklar, ölümler.
Mikroptan olmaz şundan olmaz diye bir kaide yok.
Ayrıca temizlik imandandır. Lütfen herkes ellerini yıkasın arkadaşlar, özellikle " toplu mekanlarda. "


 

DELİBALTA Muharrem

Öyle bir geçer zaman ki!
V.I.P
Emeğine sağlık... O kadar önemli bir konu ki...
Temizlik bir çok hastalıkların da önemli ölçüde önüne geçer. Temiz olmak temiz kalabilmek o kadar hassa bir durum ki... Bir diğer boyutu, hadi kişinin ruhunda var pislik, ya arkadaş ortak kullanım alanlarında özellikle, senin dokunduğun yerlere bir başkası da dokunuyor...
Kendi pisliğinizi bir başkasına bulaştırıp hasta ediyorsunuz... Öyle desen de, cevap hazır, hasta olacağı varmış! Demez, demezler ki, evet haklısınız dikkat etmeliyiz, yada ne bileyim insan mahcup olur yahu. Temizlik imandandır. Her şekilde temiz olmalıyız. Bu arada elleri yıkayıp temiz olalım her daim, ara sırada olsa şu kirli kalpler de yıkansa ya...
Temiz eller, sağlıklı nesiller...
 
Top