Turunç Hakkında Bilgiler - Nasıl Gidilir? Nerede Kalınır? Ne Yenir? Ne yapılır?

Mc_ÖRGE

Kaptan
Özel üye
Turunç; Marmaris’e 20 kilometre, Dalaman Havaalanı'na 120 kilometre ve İzmir Havaalanı'na 285 kilometredir. Çevre merkezlere yakınlığı ile dikkat çeken bu belde son zamanlarda turizm alanında büyük gelişmeler göstererek popüler tatil beldeleri arasında yer almaktadır.

Bölgeye ilk yerleşenlerin Toroslardan gelen Yörükler olduğu söylenmektedir. Bu bölgelere yerleşen insanlar o zamanlarda dağlarda yaşamanın bir getirirsi olan ve geçim kaynaklarını sağlayan, arıcılık, hayvancılık, kekik, defne ve adaçayı gibi dağ ürünlerinin üretimiyle geçimlerini kazanıyorlardı. Şimdilerde de Turunç bölgesi, turizm potansiyeli oldukça yüksek bir belde olsa da hala geçim kaynağı olarak defne, adaçayı, bal, narenciye, üzüm, kavun, karpuz gibi ürünlerden geçim kaynaklarını kazanıyorlar. Bu doğal ürünler hem Turunç’un doğal güzelliklerini güzellik katıyor. Hem de doğal ürünlerin tadına bakabiliyor olmak ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor.

Turunç’ta bulunan her zevke ve her imkana göre uygun konaklama imkanlarıyla sadece günübirlik geziler için değil, günlerce tatilinizi geçirebileceğiniz bir yer. Turunç'ta tatilinizi geçirmenin bir diğer getiri ise, buraya oldukça yakın olan koylara ve küçük tatil beldelerine yapabileceğiniz geziler olacaktır. Bu geziler ister tur rehberleri eşliğinde karadan, isterseniz de eşsiz Ege sularında yapabileceğiniz bir tekne aracılıyla olabilir.


Amos Koyu AMOS

Amos, bir çok tatilcinin ilgisini çeken yerlerden bir tanesidir. Eşsiz denizi ve doğa güzelliklerinin yanı sıra burada karşılaşacağınız antik kalıntıları ile tarihin tüm güzelliklerini yaşayabilirsiniz. Amos’un etrafını çevrelen surlardan ayakta kalan en önemli yapıt Apollo’ya ait olan kitabelerdir. Bu kitabelerin haricinde ise, yapılan her gösteriden sonra orkestranın ortasında verimlilik tanrısı adına kurban adanan, tiyatroda hem hikayesiyle, hem de kalıntılarıyla ziyaretçilerin ilgisini çeken yerler arasında yer alıyor.

KUMLUBÜKÜ

Kumlubükü’ne Marmaris’ten ya da Turunç’tan yapacağınız tekne turlarıyla ulaşabileceğiniz koylardan bir tanesidir. Bu koyda da muhteşem deniz ve kumsalın dışında, yaklaşık 5000 yıllık olduğu düşünülen dikik ve sarkıklardan oluşan bir mağara bulunuyor. Bu mağaraya ait çok fazla bir bilgi yoktur. Çeşitli araştırmalar hala devam etmektedir.

ŞELALE

Turunç’a yaklaşık olarak 18 kilometre uzaklıkta olan bu şelale doğanın bize sunmuş olduğu güzelliklerden sadece bir tanesidir. Taşların arasından akan suyun güzelliği ve bu şelalenin etrafında bulunan alabalık restoranlarında yiyeceğiniz alabalıklar size bambaşka keyifler yaşatacaktır. Turunç’ta bulunan bir çok yer gibi şelale de henüz yeni yeni keşfedilen bir yer olduğu için burada ki eşsiz doğada hiçbir şekilde bir bozulma olmamıştır. Şelalenin etrafında nesli tükenmek üzere olan bir çok ağaç çeşidiyle karşılaşabilirsiniz.

ORHANİYE (KIZKUMU)

Orhaniye (Kızkumu)Bu koyda en çok dikkat çekici olan kıyıdan denize doğru olan kırmızı çakıllı yoldur. Bu görüntü doğanın bize sunmuş olduğu nimetlerden bir tanesidir. Ve bu koy kırmızı çakıllı yolu adına olan efsanesi ile meşhurlaşmıştır. Kızkumu; efsanesine göre bu adada yalnız başına bir genç kız yaşarmış, bir gün adaya korsanlar gelmiş bu korsanlardan korkan kız karşı koya geçmek istemiş ancak karadan ulaşım çok uzun olacağı için denizden ulaşmak istemiş. Eteklerine doldurduğu kumları denize dökerek, denizin üzerinde ilerlemiş, ancak karşı kıyıya varamadan eteğinde ki kumları bitmiş. İşte bu ada adını bu efsaneden almıştır. Adanın ziyaretçileri en çok bu kızıl çakılların üzerinde yürümek için bu koya akın ediyorlar.

AKTİVİTELER

Turunç ve çevresinde turizm adına yapılan bir çok aktiviteye katılabilir ve eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz.

Safari jeep turları; bölgeleri tanıtan rehberler eşliğinde hem çevrenizde gördüğünüz yerlerin tanıma fırsatınız olacak, hem de toprak yolarda, patikalarda doğanın tüm güzelliklerin keşfedeceksiniz.

Su altı dünyası bazı insanlar için bilinmezlere doğru yapılan bir yolculuktur. Bu keşfedilmeyi bekleyen su altı dünyasını Turunç'ta yapacağınız dalışlar sayesinde keşfedebilirsiniz. Eğer profesyonel dalışçılardansanız, Turunç’ta dalış takımları kiralayabileceğiniz bir çok firma bulabilirsiniz. Ancak amatör bir şekilde ilk defa dalış yapacaksanız belli eğitimlerden geçmeniz gerekmektedir. Ve Turunç’ta da bu eğitimleri alacağınız kurslar bulunmaktadır. Uygulamalı olarak bazı koylarda yapacağınız eğitimler sonucunda dalış sertifikası alarak, profesyonel dalışçılığa ilk adımı Turunç'ta atabilirsiniz.

Trekking; doğal güzellikler arasında yapılabilecek en güzel keyiflerden bir tanesi uzun yürüyüşlerdir. Turunç’ta uzunluğuna ve bölgesine göre farklı farklı yapılan bir çok değişik trekking parkurları vardır. Bu gezilere katılabilir ve Turunç'ta ki doğa güzelliklerini kendi gözlerinize keşfedebilirsiniz. Çeşitli patika yollardan, ormanların ve ağaçların arasından yürüyüşler yapabilir, yüksek tepelerden görünen manzaraya hayran kalabilirsiniz.


NE ALSAK?

Turunç’tan satın alınacak olan ürünlerin başında yöreye özgü olan yiyecek ürünleri gelmektedir. Turunç'tan bal, defne, adaçayı gibi ürünlerden satın alabilirsiniz. Yiyecek ürünlerinin dışında, yöre kadınlarının yapmış olduğu halı kilim ve dokuma ürünler size bu yöreyi hatırlatacak olan en güzel hediyeler arasında yer alacaktır.

NE YESEK?

Marmaris ve Turunç’ta yemek demek, deniz ürünleri anlamına gelmektedir. Burada tekne turuyla gideceğiniz koylarda tadına bakacağınız ürünlerin başında taze taze alabalıklar gelir. Balıkların yanında yiyeceğiniz, dalından kopartılmış meyveler ve sebzelerle, temiz hava bol gıda anlamında bir tatil sizi beklemektedir.

Dinle: Koylarla ilgili efsaneleri dinle.

Gör: Amos Tepesi’ni gör.

Gez: Kumlubükü ormanını gez.

Keşfet: Su altı dünyasını keşfet.

Satın al: Bir kavanoz bal satın al.

Tadına bak: Turunç reçelinin tadına bak.

Tadını Çıkar: Mavi bayraklı denizlerde yüzmenin tadını çıkar.
[/CENTER]
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
ssahil.jpg


marmaris.jpg
 
Top