• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Turp Yetiştiriciliği

jeriko

Özel Üye
Özel üye
Gübreleme: Dekara 2-3 ton yanmış ahır gübresi ve kimyasal gübre olarak ta dekara-50 kg amonyum sülfat, 35 kg süper fosfat, 25 kg potasyum sülfat verilebilir.
Fındık turpları gibi yetiştirme dönemi kısa turplarda, gübrenin tamamı ekim öncesi toprağın 10-15 cm derinliğe verilmelidir. Kestane ve bayır turplarında ise azotlu gübre 2 seferde birincisi ekim öncesi toprağın 10-15 cm derinliğine, ikinci parti ise yumru oluşmaya başladıktan sonra verilir.

Ekim: Turplar masuralar üzerine veya düze ekilir. Tohum ekiminde en uygun yöntem sıraya ekimdir.
Fındık turplarında 25 cm,
Kestane ve bayır turplarında 30-40 cm ara ile açılan çizgilere elle veya mibzerle tohum ekimi yapılır, daha sonra sıra üzerinde bitkiler arasında;
Fındık turplarında 4-6 cm, kestane ve bayır turplarında ise çeşit iriliğine göre 10-20 cm aralık bırakılarak seyreltme yapılır.
Ekim derinliği ve sıklığının, yumrunun şekli üzerine etkisi vardır. Derin ekim ve sık ekimlerde, yumrular uzamakta ve çeşidin özelliği kaybolmaktadır. Ekimden sonra tohumların üzeri 2 cm kalınlıkta harç tabakası ile kapatılır ve hafifçe bastırılır ve sulanır.
Turplarda tohum ekimi bölgenin iklim koşullarına ve pazara çıkarılma zamanına göre değişmekle birlikte fındık turplarında, Ağustostan Mayısa kadar ve çoğunlukla 15 gün ara ile yazlık, kestane turplarında Mart-Mayıs, kışlık bayır turplarında ise, Temmuz-Ağustos ayları içinde yapılmalıdır.

Bakım: Turplarda sulamanın yumru kalitesi üzerine büyük etkisi vardır. Yetişme mevsimleri dikkate alınarak belirli aralıklarla düzenli sulama yapılmalıdır.
Kestane ve bayır turpların da ise, yabani otları ayıklamak ve toprağı kabartmak için 2-3 defa çapa yapmak çok faydalıdır.

Hasat: Fındık turpları, ekimden 3-4 hafta sonra, kestane ve bayır turpları ise, yaklaşık 3 ay sonra hasat büyüklüğüne gelirler.
Turplarda hasadın tam zamanında yapılması şarttır. Aksi takdirde içleri koflaşarak, selülozlaşır ve yeme kalitesini kaybeder.
 
Top