Türkiyede En Popüler Şehirler

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
ISTANBUL
İstanbul Türkiye'nin en kalabalık şehrinin yanı sıra kültürel ve finansal merkezidir. İstanbul Boğaz'ını bir tarafını Karadeniz ve diğer tarafını Marmara denizi kaplıyor. İstanbul Asya ve Avrupa arasında hem fiziksel hem de kültürel olarak köprü kuruyor. İstanbul'un nüfusunun 12 ile 19 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor ve bu da onu Avrupa ve dünyanın en büyük şehirlerinden biri yapıyor. 2019 Yılı verilerine göre nüfusu 15.519.267’dir. İstanbul hem tarihi hem modern bir şehirler sırasına giriyor. Mühteşem manzarası ile herkesi kendine aşık ediyor. İstanbul kuzey-güney tarafından Avrupa ve Asya kıtalarını ayıran İstanbul Böğazı, halicinde Haliç ve güneyda Marmara Denizi bir sınır oluşturur.

ANTALYA
Antalya miladdan önce 150’de , Pergamon kralı Attalos II’den sonra bu bölgeye Antalya (ATTALİA) adı verilmiştir.O zamanlar Antalya şimdiki şehrin güneyinde, Kemer ile Olimpos arasında uzanan güzel kalıntıları olan Phaselis’in yerini almıştı. Selçuklular ve Osmanlılar saltanatı sırasında çevredeki bölge ana limanı olarak kullanılmış. Tarihinin büyük bir kısmının çok kültürlü bir Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi topluluğuna sahıb. Güzel plajları, yemyeşil dağları ve göz kamaştırıcı antik kalıntıları olan bölge günümüzde turizmin merkezi olarak görülmaktadır. Turizm yatırımları 1970’lerde başladı ve bu da şehrin kaderini önemli ölçüde değiştirdi.

ANKARA
Ankara Türkiyenin başkentidir ve İstanbul sonrası ülkenin ikinci büyük kentidir. Hem Türkiye’nin hem de İç Anadolu’nun kalbinde yer alıyor. Nüfusu 4.5 milyon civarındadır. Ankara, Türkiye’nin idari merkezi ve büyük bir üniversite şehridir, bu nedenle çok sayıda devlet memuru ve üniversite öğrencisi vardır. 2020 Yılı verilerine göre nüfusu 5.663.322’dir. Ulusal başkent olarak Ankara, yabancı diplomatların ve elçilik personelinin büyük bir nüfusuna ev sahipliği yapıyor, bu nedenle diğer Türk şehirlerinde bulmak daha zor olabilecek mal ve hizmetler sunuyor. Ankara ilk bakışta donuk, somut bir ormandan biraz daha fazla görünebilen, yayılan, modern bir şehir

izmir

izmir, yaklaşık 4 milyonluk nüfusu, İstanbul’dan sonra ikinci büyük limanı ve çok iyi bir ulaşım merkezi ile Türkiye’nin üçüncü büyük şehridir . 4 milyonluk nüfusunun neredeyse yarısının 30 yaşın altında olması İzmir’i hayat dolu bir şehir yapıyor. On binlerce üniversite öğrencisine ev sahipliği yapan şehir, bilim insanlarını, sanatçıları, iş liderlerini ve akademisyenleri eğitiyor. Türkiye’nin Orta Ege kıyısında hızla büyüyen bir şehirdir.Bir zamanlar Smyrna antik kenti olan İzmir, büyük bir körfezin etrafında kurulmuş ve dağlarla çevrili modern, gelişmiş ve yoğun bir ticaret merkezidir. Geniş bulvarlar, cam cepheli binalar ve modern alışveriş merkezleri geleneksel kırmızı kiremitli çatılar,​
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
IMG_20210813_000228.jpg


Elazığ ili, MÖ 3000'li yıllarda kurulduğu sanılan, Harput kentinin oradaki devamıdır. Bu nedenle yıllarca Harput denmiştir. Büyük Selçuklu hakimiyetinin Anadolu'ya kayması ile Harput'un Türk yurdu olmasında en önemli savaşın Malazgirt Meydan Muharebesi olduğuna şüphe yoktur. Nitekim Harput ve çevresi Malazgirt muharebesinden sonra Türklerin eline geçmiş olup yörede Büyük Selçuklu Devletine bağlı olarak Çubukoğulları Beyliği kurulmuştur (1085). Harput'un Türkler tarafından alınmasına kadar sadece müstahkem bir kale hüviyetinde kalan bu yer Türklerle beraber büyüyen bir şehir haline gelmiştir. Çubukoğulları Beyliği nin ömrü uzun sürmemiş (1110) yılında Artukoğulları dönemini başlatmıştır. Bir müddet sonra Harput Artukluları diye bilinen bağımsız bir beylik kurulmuştur. Harput, (1230) yılında Moğolların eline geçmiş (1234) yılından itibaren ise Anadolu Selçuklu Devleti'nin hakimiyeti altına girmiştir. (1507) yılında Safevilerin eline geçen Harput, 1515 yılında ise Çaldıran zaferinden sonra Osmanlı hakimiyetine girmiştir (1516). Mezra denilen bugünkü yerleşim yerine 1834'de taşınan Elazığ'a 1862 yılında Sultan Abdulaziz'in tahta çıkısının 5. yılında Hacı Ahmet İzzet Paşa devrinde buraya tayin edilen Vali İsmail paşanın teklifi ile Mamuret-ül Aziz ismi verilmiştir. Fakat telaffuzu güç olduğundan halk arasında kısaca El'aziz olarak söylenegelmiştir. Zaman içinde bölgeye eyalet merkezliği yapan şehre 1937 yılında Atatürk tarafından tahıl ambarı bolluk ve bereket anlamına gelen El'azık adı verilmiş olup, zamanla Türkçe ses uyumuna uygunluğu ve söyleniş kolaylığı nedeniyle Elazığ olarak kullanılır olmuştur.
 
Top