Türkiye ve Diğer Ülkelerde Kişi Başı Kırmızı Et Tüketimi Ne Kadar

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Türk halkı yılda kaç kilogram kırmızı et tüketiyor? Et fiyatlarındaki artış talepten mi kaynaklanıyor? Et tüketmeyi bırakırsak, et fiyatlarındaki artışı durdurabilir miyiz? Bir insanın yılda ortalama kaç kilogram et tüketmesi gerekiyor? İşte bu sorular son zamanlarda tüm Türkiye'nin gündeminde diyebiliriz.
Peki konu neden bu kadar gündemde? Yukarıdaki diğer tüm sorularla birlikte cevaplara bakalım.


Konu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla beraber gündeme geldi: 'Etteki yüksek fiyatın sebebi refah.'

Erdoğan: 'Et Fiyatlarındaki Yüksek Seyrin Nedeni, Refah Seviyemizin Artmasıyla Talepte Yaşanan Yükseliş'

Dün de Tarım Bakanı Pakdemirli, hem ithalatın hem de yüksek fiyatların önüne geçmenin reçetesini açıkladı ve yılda kişi başı 15 kilogram et tüketildiğini belirtti.

Bakan Pakdemirli'den Et İthalatına Çözüm Önerisi: 'Balık, Tavuk, Hindi Yesek Bu İş Çözülecek'

Bir insanın günlük ve yıllık ortalama ne kadar et tüketmesi gerekiyor?

Beslenme Bilimleri Uzmanı Ezgican Serim, Dünya gazetesinde yayınlanan yazısındakonuya şöyle açıklık getiriyor:

"Sağlıklı yetişkin bir insanın günde ortalama 70 gram kırmızı et tüketmesi dengeli ve sağlıklı beslenmesi için gereklidir. Bu miktar bize yılda ortalama kişi başı 25 kg et tüketilmesi gerekliliğini gösterir."​
OECD geçtiğimiz hazırladığı verilere baktığımızda ise ihtiyacın çok altında et tükettiğimiz ortaya çıkıyor.

Türkiye yılda kişi başı 8.3 kilogram dana ve sığır eti tüketiyor.

OECD ülkeleri arasında 43.1 kilogramlık yıllık sığır eti tüketimi ile Uruguay lider konumda.



Tüketilen koyun eti miktarı ise yıllık 4.1 kilogram. Yani toplamda 12.4 kilogram kırmızı et tüketiyoruz.

Domuz eti tüketiminde ise AB ülkeleri 32.3 kilogram ortalama ile lider durumda.

Türkiye'de bu sayı 0.1 kilogram olarak kayıtlara geçiyor.

Fiyatlar refah seviyesinden dolayı mı yükseliyor?

Et ve Süt Kurumu 2017 Yılı Sektör Değerlendirme Raporu'na göre, Türkiye'de kırmızı et üretimi 2017 yılında 1 milyon 126 bin ton ile bir önceki yıla göre yüzde 4 azaldı. Büyükbaş eti üretimi yüzde 7 azalarak 988 bin ton oldu.

Büyükbaş hayvan ithalatı yüzde 91, küçükbaş hayvan ithalatı ise yüzde 4.581 arttı.

İthalatla ilgili olarak raporda şu değerlendirmeye yer verildi:

"Büyükbaş hayvan ithalatındaki artış daha çok besilik ithalatından kaynaklı olup büyükbaş için yüzde 72 olarak gerçekleşmiştir. Kasaplık ithalatı büyükbaş için yüzde 397 artmıştır. 2017 yılında damızlık küçükbaş ithalatı yüzde 757 oranında artmıştır."​
 
Top