Türkiye' deki Antik Kentler

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
İotape

Akdeniz’in en sıcak kentlerinden biri olan Antalya’da yer alan İotape Antik Kenti, adını Kommagene kralı Antiochos’un eşinden almıştır. Roma ve Bizans dönemi kalıntılarını barındıran bu kent, pek çok eserin kalıntılarını barındırıyor.


Antalya’nın Alanya beldesindeki bir koyda bulunan bu antik kent, keyifle gezilebilecek ve doğal güzelliklerle donanmıştır ve masmavi denizin önünde uzanır.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Knidos

Muğla’nın doğal güzellikleriyle meşhur beldesi olan Datça Yarımadası’nın uç noktasında yer alan Knidos Antik Kenti, dönemin en önemli yerleşimlerinden birini oluşturuyor. Bilim, sanat ve mimarlıkta oldukça gelişmiş olan bu kentte pek çok bilim adamı yaşadığı gibi, dünyanın yedi harikasından biri olan İskenderiye Feneri’nin mimarının da şehridir.

Birbirinden değerli antik eserlerin de görülebileceği Knidos, Apollon ve yuvarlak tapınakları, kutsal alanlar, nekropol, yamaç evler ve antik dönemlerin en geniş mezar sahası gibi pek çok kalıntıya sahiptir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Phaselis

Yemyeşil doğanın içinde, Antalya’da yer alan Phaselis Antik Kenti’nin kuruluşu M.Ö. 7. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Rodoslu koloniler tarafından kurulduğu söylenen bu kent, birbirinden değerli antik eserleri barındırır.

Limanları, agora ve şehir sikkeleri gibi eserlerin yer aldığı ve bunların üzerinde bulunan betimlemelerle önemli bir ticaret kenti olduğu bilinen Phaselis, gizli kalmış yapılarıyla da sizleri bekliyor.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Priene

Antik bir İyon kenti olan Priene, günümüzde Aydın sınırlarında yer alıyor. M.Ö. 2 bin yılına kadar uzanan tarihiyle eski şehir planlamacılığının en güzel örneklerini barındırıyor.

“Grid sistemi” ile inşa edilen şehirde günümüze kadar ulaşmış olan Athena Tapınağı, Tiyatro, Agora, Zeus Olympos Tapınağı gibi pek çok antik eser, bu eşsiz şehirde tarih meraklılarıyla buluşuyor.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Smyrna

Ege’nin ilk yerleşimlerinden günümüze kadar gelen ve en güzel kenti olan İzmir’in antik dönemlerdeki ismi Smyrna’dır.

Şehir içinde bulunan iki ören yerinin kuruluşu M.Ö. 11. yüzyıla kadar uzanır. Günümüze ulaşan gelişmiş evleri, kutsal yapıları, anıtsal çeşmeleri gibi pek çok antik eser, bugün İzmir’in Bayraklı ve Kadifekale ilçelerinde yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılıyor.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Stratonikea

Aydın’ın Yatağan ilçesi yakınlarında yer alan Stratonikea Antik Kenti, M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuştur. Khrysaor birliğinin bir kenti olan Stratonikea kentinden günümüze ulaşan kalıntıları ve yapıları burada görmeniz mümkün.

Şehir kalesinin yıkıntıları, giriş kapısı, küçük tiyatro, gymnasion gibi pek çok antik eser, burada tarih meraklılarının ziyaretlerini bekliyor.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Truva

Antik zamanların en zengin kentlerinden biri ve günümüzde dünyanın en ilgi çeken bölgelerinden olan Truva, Çanakkale’de doğanın tam kalbinde bulunuyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Truva Antik Kenti, 5 bin yıl önce kurulmuştur.

Efsanelere konu olan bu muhteşem kent, 3 bin yıldan fazla bir süre kesintisiz yaşam alanı olmuş ve çok değerli eserleri günümüze ulaştırmıştır. Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarının geçtiği yer olan Truva’da arkeolojik kazılar, hala devam ediyor.
 
Top