Türkiye' deki Antik Kentler

  • Konuyu açan Konuyu açan wien06
  • Açılış tarihi Açılış tarihi
Xanthos

Likya Birliği’ne başkentlik yapmış, Fethiye yakınlarında bulunan Xanthos Antik Kenti, pek çok savaş görmüş ve yıkılan kent, sonrasında tekrar kurulmuştur. Bizans döneminde de piskoposluğun merkezi olan Xanthos, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alır.

Likya, Pers, Roma ve Bizans uygarlıklarının önemli şehirlerinden biri olan Xanthos’un yapılarında Helenistik ve roma dönemi etkileri görülür. Arap akınları nedeniyle terk edilmiş olan kent, bugün yemyeşil doğanın ortasında tarihin izini sürenleri bekliyor.
 
Hierapolis

Bir doğa harikası olan Pamukkale yakınlarında bulunan Hierapolis Antik Kenti, M.Ö. 190 yılında kuruldu. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Hierapolis, en değerli zamanlarını Roma döneminde yaşamıştır.

Pek çok eserin günümüze ulaştığı bu kentin Hıristiyanlık inanışı için de önemli merkezlerden biridir. Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Aziz Philppus’un burada öldürülmesi, kente dini bir önem kazandırmıştır. Şifalı sularıyla Pamukkale’nin de kente oldukça yakın olması, Hierapolis’in her dönem ziyaret edilmesini sağlamıştır.
 
Termessos


Termessos, Güllük Dağı’nın üzerine inşa edilmiş ve Anadolu’nun en iyi korunmuş antik kentlerinden biridir. Mükemmel doğası ve tarihi zenginlikleriyle Milli Park kapsamına alınmış olan Termessos Antik Kenti, etkileyici güzelliğiyle unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.

Pek çok antik eserin günümüze ulaştığı kent olan Termessos’ta farklı büyüklük ve çeşitte altı tapınak bulunur. Henüz bir kazı çalışması başlamamış olan Termessos, gizli kalmış sırlarını sizlerle paylaşmayı bekliyor.
 
Limyra

Antalya’nın Finike ilçesinde bulunan Limyra, bir dönem Likya uygarlığının da başkenti olmuş bir antik kenttir. Pek çok eserinin günümüze ulaştığı Limyra, Bizans döneminde piskoposluğun merkezi olmuş, daha sonra da Arap akınları nedeniyle terk edilmiştir.

Eski adı Zemuri olan Limyra’nın, M.Ö. 5. yüzyıldan beri var olduğu bilinmektedir. Zaman içinde giderek zenginleşen kent, Perslere karşı kurulan Likya Birliği’nin başkenti olmuş ve Likya’nın sönmeyen özgürlük ateşi burada yakılmıştır.
 
Sagalassos

Burdur’un doğal güzelliklerle bezenmiş kasabası Ağlasun yakınlarında bulunan Sagalassos, antik Pisidya kentlerinden biridir. M.S. 6. yüzyılda baş gösteren talihsiz olaylar ve sonrasında gelen Arap akınlarıyla, Sagalassos Antik Kenti terk edildi.

İlk yerleşimleri M.Ö. 3 bine kadar uzandığı tahmin edilen Sagalassos, Büyük İskender’in kenti almasıyla adını duyurdu ve tarihte iz bırakan önemli kentlerden biri haline geldi. Günümüzde kazı çalışmaları hala devam eden Sagalassos Antik Kenti’nde pek çok önemli eser her geçen gün aydınlığa kavuşuyor.
 
Assos

Tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar dayanan Assos, sönmüş bir volkanik tepenin ve andezit kayalıklarının arasına kurulmuştur. Antik dönemlerde andezit taşından yapılan dayanıklı lahitlerle ünlü olan Assos’tan günümüze pek çok eser ulaşmıştır.

Ünlü filozof Aristotales’in bir dönem yaşadığı ve bir felsefe okulu kurduğu kent olan Assos’un birçok önemli mirası bulunmaktadır. Kentin tepe noktasına yapılmış olan Athena Tapınağı, şehrin koruyucusu olan tanrıça Athena’ya adanmıştır ve Anadolu’da Dor düzeninde yapılmış olan tek tapınaktır.
 
Pergamon

Anadolu ve Ege’nin el ele verdiği noktada kurulmuş olan Pergamon, İzmir’in Bergama ilçesinde hayat bulmuştur. Kentin koruyucusu sayılan Athena adına yapılmış olan tapınak ve pek çok mimari yapı, Pergamon’un güzellikleri arasındadır.

Pergamon’daki ilk yerleşimlerin M.Ö. 3 bine kadar uzandığı bilinirken, kent, zaman içinde önemini koruyan bir bölgede bulunmaktadır. Akropol, asklepion, bazalika, allianoi gibi pek çok antik eserin bulunduğu Pergamon, sizleri Ege’nin en güzel yerlerinden biri olan İzmir’de ağırlamayı bekliyor.
 
Afrodisias

İlk kuruluşu M.Ö. 5 bin yılına kadar uzanan Afrodisias Antik Kenti, Yunan ve Roma dönemlerinde yapılmış ve günümüze ulaşan en değerli bölgelerden biridir. Aydın’da bulunan Afrodisias, aşk ve güzellik tanrıçası olarak yer alan Afrodit’e adanmış bir kenttir.


Antik çağların en önemli sanat, heykeltıraş, mimarlık ve tapınma merkezi olan Afrodisias, pek çok yapısı ve görkemli Afrodit Tapınağı ile her dönem ilgi odağı olmuştur. Yıllar içinde yapılan ve günümüzde de devam eden kazı çalışmalarıyla bu değeri katlanarak artan ve önemli buluntulara rastlanan Afrodisias’ta, aynı adlı bir de arkeoloji müzesi bulunuyor.
 
Halikarnassos


Muğla’nın en güzel ilçelerinden biri olan Bodrum’un antik çağlardaki ismi olan Halikarnassos, bugün oldukça değerli eserleri barındırıyor. 5 bin yıllık bir tarihe sahip olan Halikarnassos, dünyanın yedi harikasından biri olan Mozolesi ile bugün bir açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir.

Mydos Kapısı, Tiyatro, Mars (Ares) Tapınağı gibi birbirinden değerli antik eserleri görebileceğiniz bu kent, muhteşem doğal güzelliklerin arasında sizleri bekliyor.
 
Harput

Bugün Elazığ kenti sınırlarında bulunan Harput Antik Kenti, M.Ö. 2 bin yılına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Günümüze kadar ulaşmış olan görkemli Harput Kalesi, Urartu devrinin silinmez izleriyle bezenmiştir.

Antik yerleşim alanı olan Harput bölgesinde görülecek birbirinden değerli eserleri barındırırken, Anadolu’nun geleneksel dokusunu da sizlere tanıştıracak.
 
Geri
Top