Türk vergi hukukunda vergilendirme yetkisi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Türk vergi hukukunda vergilendirme yetkisi

Türk Vergi Hukukunda vergilendirme yetkisinin kullanılması açısından her üç ilke birlikte uygulanmakta ve mükellefiyet buna göre şekillenmektedir.
İkametgâhı Türkiye’de bulunanlar veya bir takvim yılında altı aydan fazla devamlı olarak Türkiye’de oturanlar Türkiye’de yerleşmiş sayılarak tam mükellef sayılmakta ve gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde etmiş bulundukları kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilmektedir.
Diğer yandan ikametgâhı Türkiye’de olmamış olsa dahi Türk vatandaşları uyrukluluk ilkesi uyarınca Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirler üzerinden vergilendirilmeye tabi tutulmaktadır.
Bunun dışında Türkiye’de yerleşmiş bulunmayan veya Türk vatandaşı bulunmayan kişilerin Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar da dar mükellefiyet esasında Türkiye’de vergiye tabi tutulmak suretiyle kaynak ilkesi uygulanmaktadır.
Kurumlar vergisi uygulamasında da tüzel kişilerin kanuni merkez veya iş merkezinden birisinin Türkiye’de bulunması halinde, bir anlamda tüzel kişinin ikametgâhının Türkiye’de bulunduğu kabul edilerek tam mükellefiyet esasında vergiye tabi tutulmakta, işyeri veya daimi temsilci kriterlerinden birisinin Türkiye’de bulunması halinde ise tüzel kişi dar mükellefiyet esasında vergilendirilmek suretiyle kaynak ilkesi uygulanmaktadır.
Diğer vergi yasalarında ise esas itibariyle kaynak ilkesi uygulanmakla birlikte bazı vergi yasalarında,Veraset ve İntikal Vergisinde olduğu gibi uyrukluluk ilkesinin de göz önünde bulundurulduğu görülmektedir.
 
Top