• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Türk Mühendisler Motor Üretemiyor (mu?)

Sypnosis

in god we trust all others we audit
Özel üye
Yıllardan beri benim de hep merak ettiğim ve araştırdığım bir soru, meğer çok mantıklı ve basit bir nedeni varmış.
Aslında Türk mühendisler yıllardan beridir motor üretiyor, ancak kendimiz için değil Renault gibi büyük markalara üretiyoruz. Bursa'da üretilen bu motor Renault-Oyak fabrikasında üretiliyor. Dolayısıyla Türk mühendisler motor üretmesini biliyor. Günümüzde motor üretmek öyle büyük bir sır olmaktan çıkmış, You Tube'dan videolarını izleyerek siz bile sanayide kendi motorunuzu üretebilirsiniz.
Peki Türkiye'nin kendi motorlarını üretmesindeki engel nedir? Bu engel tamamen piyasa şartları. Zira bu motorlarla oyuncak gibi oynamayacağız sadece, katma değerli bir ürün olarak piyasa verip bundan kar etmemiz gerekir ki akla mantığa uygun bir üretim sebebi olsun :-)). İşte zurnanın zırt dediği yer burası.
Türk mühendisler kolayca güçlü motorlar üretebilirler ancak bu üretilen motor çok maliyetli olacaktır. maliyetinin uçukluğundan dolayı kar etmek için piyasadaki diğer motor fiyatlarına nazaran daha pahalıya satılması gerekir. Tabii piyasada ucuz ve güçlü Alman ve İngiliz motorları varken kimse gelip de sizden pahalıya motor almaz. Dolayısıyla Türkiye'nin motor üretmesi şuanki piyasa koşullarında çok zordur. Piyasa güçlü devler tarafından zaten ele geçirilmiş.

Piyasa konusunu biraz daha açayım.
BMW, Mercedes Benz gibi markalar ekmek üretir gibi motor üreten firmalar. Bu firmaların günlük üretim sayıları çok fazla olduğu için maliyette sürümden kazanırlar. Yani senin 10 liraya üreteceğin bir motor parçasını bu firmalar seri üretim ile aşırı fazla üretiği için 6-7 liraya üretebiliyorlar ve yine de kar ediyorlar. Aynısını bir Türk motor fabrikası yapamaz, çünkü o kadar motoru satabileceği müşterisi yok, dolayısıyla çok kısıtlı bir günlük üretimi olduğu için daha pahalıya üretim olacak.

Dolayısıyla Türk mühendisler motorun alasını üretebilirler ancak maliyetlerin uçukluğundan dolayı ve piyasada yer bulamayacakları için üretimini yapmak pek akıl karı değil. Geleceğin teknolojilerini yakalayıp onların lider üreticisi olmaya çalışıyoruz şuan. Bayraktar TB2, Yerli uçan araba Cezeri, Elektrikli otomobil TOGG bunun örneklerinden.
 

Simurg

Kabullenmiş olmanın dayanılmaz hafifliği...
Özel üye
Dünyadaki üretim süreci gerçekten çok ilginç hale geldi. Evet üretilebilir lakin aşırı pahalı bir üretim olacaktır. Bununla ilgili yakın geçmişte uzun bir yazı okumuştum.
 
Top