• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
Ahmet Yesevi Üniversitesinin desteği ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. İsen'in başkanlığında hazırlanan, "Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi"i bir toplantıyla tanıtıldı.

İsen, Türkçe'nin başlangıcından 20. yüzyıla kadarki divan, aşık ve tekke edebiyatına ait şair ve yazarların edebi birikiminin bütününü kapsayacak, bilimsel verilere dayılı bir biyografi sözlük hazırladıklarını bildirdi. Sözlüğün, titiz bir inceleme ve editörlük aşamasından sonra genel ağ ortamında dünyanın hizmetine sunulduğunu belirten İsen, bu yılın başında başlayan çalışmaların, gelecek yıl tamamlanmasının planlandığını söyledi. Projede, önce madde başı olarak yer alacak isimlerin belirlendiğini anlatan İsen, bu isimlerin editörler tarafından kendi içinde kategorilere ayrılarak her ismin edebiyat tarihindeki konumu ölçüsünde çalışmada yer almasının sağlandığını vurguladı.

Çalışmayla 12 bin 138 şair ve yazar sayısına ulaşılacak
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü'nde yer alan maddelerin, belirli aralıklarla yeni araştırmalar ışığında güncelleneceğini kaydeden İsen, daha önce de benzer çalışmalar yürütüldüğünü ancak bunun kadar kapsamlı olamadığını söyledi. "Tezkirelere Göre Divan Edebiyatı İsimler Sözlüğü" adlı çalışmada 3 bin 180 yazar ve şair ismi belirlendiğini, bu çalışmayla sayının 12 bin 138'e ulaşacağını öngördüklerini anlatan İsen, "Daha önce tezkirelerde gündeme gelmemiş ama eserleriyle edebiyat dünyasında var olmuş isimlerin tanıtılarak, bu zengin birikimin kütüphanelerin tozlu sayfalarında kalmaktan kurtarılması amaçlanmaktadır" dedi.

Tüm maddelerin İngilizce ve Rusça'ya da çevrilebilmesi hedefleniyor
Maddeleri şimdilik Türkçe yazdıklarını dile getiren İsen, "Sitemiz Türkçe, Rusça ve İngilizce olarak izlenebilmektedir. Niyetimiz daha sonra tüm maddelerin İngilizce ve Rusça'ya da çevrilebilmesidir. Proje, internet ortamında, alanında uzman tüm kullanıcıların katkılarıyla hayata geçmektedir. Bu proje aslında kimsenin projesi değildir. Bütün meslektaşlarımızın projesidir. Meslektaşlarımız ilk günden itibaren ilgi ve alaka göstermiştir" ifadesini kullandı.
 

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
Bu sözlüğe girdiğinizde Ara Kısmına öğrenmek istediğinizi yazdığınızda onunla ilgili bilgileri ortaya koyuyor.
Detaylı arama seçeneği sayesiyle istediğiniz tam neyse onu bulabilirsiniz.
İlk Olarak Arattığınız kelime tablolanmış halde ve ufak açıklamalarla karşınıza çıkıyor isterseniz sağ kısımda bulunan İncele ye tıklayarak arattığınızda ilgili daha ayrıntılı bilgiler almanız mevcut.
Sözlük İçin Buradan

 
Top