Türk bayrağının matematiksel ölçüleri

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Türk bayrağının matematiksel ölçüleri

Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun 25 Ocak 1985 tarih ve 85/9034 nolu “Türk Bayrağı Tüzüğü” kararının 4. maddesinde, bayrağın boyutları şöyle belirlenmiştir:
Bayrağın standartları:
Madde 4 – Bayrak, aşağıda gösterilen standartlara göre yapılır:

Bayrağın boyu, eninin bir buçuk katıdır,
Ay ve yıldızın meydana getirilmesi için çizilen çemberlerin merkezleri eksen üzerinde bulunur.
Ay, iç ve dış çemberlerinin birbirini kesmesinden meydana gelir,
Ayın dış çemberinin çapı, Bayrak eninin yarısına eşittir, merkezi,uçkurluğun iç kenarından Bayrak eninin yarısına eşit uzaklıktadır,
Ayın iç çemberinin çapı, Bayrak eninin onda dördüne eşittir, merkezi, dış çember merkezinden uçuş yönüne doğru Bayrak eninin 0.0625 katı uzaklıktadır,
Ayın ağzı uçuş yönüne bakar,
Yıldız, çapı Bayrak eninin dörtte birine eşit olan ve beş eşit parçaya bölündüğü farz edilen bir çemberin bölüşme noktaları birer atlanarak meydana getirilir. Yasada, yıldızın uçlarından biri, Bayrak ekseniyle ayın iki ucundan geçtiği farz edilen çizginin kesiştikleri noktada çizilmiştir. Bu nokta ile iç çemberin uzaklığı için yasada verilen rakam, eğer yasadaki şekil doğru ise, yanlıştır. Ancak, yasadaki şekle uygun Bayrak çizmek için bu rakamın verilmesi de gereksizdir.

Kanuna göre, Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.

Türk Bayrağının Ölçüleri
Bayrağın şekli ve yapımı
Genişlik18 G
A Dış ay merkezinin uçkurluktan mesafesi9 G
B Ayın dış dairesinin kutru (çapı)9 G
C Ayın iç ve dış merkezleri arası1,125 G
D Ayın iç dairesinin kutru (çapı)7,2 G
E Yıldız dairesinin, ayın iç dairesinden olan mesafesi
Yasada E değeri 1/3 G (yaklaşık 267/800 G) olarak verilmiştir. Eğer yasada çizilen Bayraktaki yıldız dairesinin hilalin uçlarından geçen doğruya teğet olduğu varsayılırsa, E değeri trigonometri kullanarak 279/800 G olarak hesaplanabilir. Bu varsayımda E değeri bilinmeden de Bayrak çizilebilir. Aradaki fark E için yaklaşık yüzde 1,5 G değerine karşılık gelir. Bu fark küçük olmakla birlikte sonuçtaki görünüşler farklıdır. Çeşitli kaynaklarda ve uygulamada görülen Bayrakların çok büyük çoğunluğu yasada çizilmiş olan şekildedir.
F Yıldız dairesinin kutru (çapı)4,5 G
L Boy27 G
M Uçkurluk genişliği3/5 G
Not: Bayrak genişliği ne olursa olsun (G) emsali değişmez.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Türk bayrağının ay yıldız çizimi ile ilgili bir çok yerde açıklaması ve açılımı görmek mümkün yalnız şimdi Türk bayrağının ay yıldız çizimi ile ilgili daha pratik ve daha kolay yapılması için bilgi sahibi olacaksınız. Türk bayrağı’nın ay yıldız çizimi yapmak için öncelikle yapcağımız bayrağın ebadını bilmemiz gerek örnek olarak 600×900 bir Türk bayrağın ay ve yıldızının açılımını yapmakla başlıyalım elimizdeki bayrağın ebatları bizim için önem teşkil etmektedir. Çizimine geçmeden önce Türk bayrağı ile ilgili bazı bilgiler vermemiz gereklidir. Ay bayrağın yarısıdır yani 600×900 cm bir bayrağın ayı 3 mt dir Türk Bayrağı Matematiksel Ölçüleribayrağın fitil kısmı ölçü olarak alcaz ve 600×900 bir bayrağın fitil kısmı 600 cm dir ayı bayrak üzerine konulmak üzere fitil kısmı yani 600 cm 4/1 alacağız ve bu da 150 cm denk gelmektedir ayın fitilden uzaklığı 600×900 bir bayrakta 150 cm ölçü alınarak konulur ve soldan sağdan ortalanır. Bu bilgilerden sonra pratik çizimi yapmak için büyük ip ve küçük ip olmak üzere iki ayrı ölçü elimeze alcaz bu ölçüleri meydana getirmek için Türk bayrağının eni ölçü olarak alacazğız 600/4 =150 bu büyük ipin ölçüsü küçük ip için ise 600/5=120 bu ölçüleri elde ettikten sonra üçüncü işlem için büyük ve küçük ip için ara mesafesini bulmamız gerekli bunun içinde yine enden faydalanacağız o da Türk bayrağının eni 600/18=33 cm dek gelmektedir. Büyük ipin başlangıç noktasını işaretlediğimizde bir daire çizdiğimizde küçük ip için büyük ipin başlangıç noktasından ara mesafesi için 33 cm bir boşluk verilerek küçük ip ile bir daire çizmeye kalktığımızda 600×900 bir Türk bayrağın ayı ortaya çıkmış olacak nizami bir şekilde diğer Türk bayraklarındada bu işlemi yaparak ölçüleri orantılı yaptığımızda ayyıldız meydana gelmektedir.
 
Top